Du har funnet frem brødskiver og kokt eggene til perfeksjon. Det eneste som gjenstår er å skrelle eggene før de kan nytes på brødskiven med litt kaviar. Du kakker skallet og begynner å skrelle, men til din store irritasjon sitter skallet fast og du sitter igjen med kun halvparten av egget.

Kjenner du deg igjen? Du er ikke alene. Og det er nok nettopp derfor det verserer mange råd og tips til hvordan man kan få egg som er enkle å skrelle. Fra å bruke bakepulver i kokevannet, til å legge egget i kaldt vann straks etter koking. Vi har samlet de vanligste rådene og testet hvilken effekt de har på eggene.

Gamle egg vs. ferske egg

Det sies at det er lettere å skrelle gamle egg enn ferske egg, ettersom det dannes luft mellom skallet og egget jo lenger egget står. Vi testet dette ved å koke et ferskt egg og et 10 dager gammelt egg på akkurat samme måte. På bildet kan du se det gamle egget til venstre, som lot seg skrelle mye lettere enn det ferske.

Konklusjon: Det er betraktelig lettere å skrelle gamle egg enn ferske egg.

Å kjøle ned egget etter koking

Å kjøle ned det kokte egget i kaldt vann rett etter koking skal gjøre at skallet slipper egget lettere. Her har vi kokt to like egg, hvor det ene er kjølt ned med iskaldt vann før skrelling. Her var det liten forskjell på eggene, men det nedkjølte egget var noe lettere å skrelle selv om skallet hang igjen litt der det ble åpnet.

Konklusjon: Å kjøle ned egget i iskaldt vann kan hjelpe på skrellingen.

Bakepulver vs. eddik i kokevannet

To råd som også går igjen, er å ha litt bakepulver eller eddik i kokevannet for å øke pH-verdien og få skallet til å slippe lettere. Vi kokte to like egg, det ene i vann med 1 spiseskje bakepulver og det andre med 1 spiseskje eddik. Skallet på egget fra bakepulvervannet satt godt fast i egget mens egget fra eddikvannet var enkelt å skrelle.

Konklusjon: Eddik i kokevannet gjør egget lettere å skrelle.

Kokende vann vs. kaldt vann

Hvorvidt du legger egget i kaldt vann og koker opp, eller om du legger det i kokende vann, skal også ha en effekt på skallet. Vi fant liten forskjell på disse to, men det var noe enklere å skrelle egget som ble kokt opp i kaldt vann.

Konklusjon: Å koke opp egg i kaldt vann kan gjøre det litt enklere å skrelle.

Riste egg i glass med vann

En skrellemetode som har gått sin seiersgang på internett, er å legge det nykokte egget i et glass eller en kopp, fylle det med litt vann og riste det i 3 til 5 sekunder. Dette skal gjøre at skallet slipper og egget blir enkelt å skrelle. Vårt egg var ikke helt hardkokt og etter litt risting gikk egget istykker. Skallet satt fortsatt fast i egget.

Konklusjon: Risting i glass med vann har ingen effekt på skallet.

Testresultat:

Vil du ha egg som garantert slipper skallet bør du unngå ferske egg! En god nummer to er å ha en spiseskje eddik i kokevannet.