Cantucci fra Toscana er et av de mest berømte bakverkene fra Italia. Ifølge den italienske kokken Luca Mereu, som har delt denne oppskriften med oss, har de smakfulle mandelskorpene vært laget siden begynnelsen av 1600-tallet. I 2016 fikk cantucci-produksjonen i Toscana IGP-status, som betyr at cantucci er en beskyttet geografisk betegnelse, på lik linje med parmaskinke fra Parma. Cantucci ble tradisjonelt servert i julehøytiden, gjerne sammen med vin santo, en søt dessertvin fra Toscana. Men de smaker også nydelig til en kopp svart kaffe. 1 porsjon gir cirka 40 kjeks.

Ingredienser

1 porsjon

150 gram sukker
3 stk egg
0.25 ts salt
340 gram hvetemel
2 ts bakepulver
1 stk appelsin, skallet
150 gram mandler
30 gram melis til utbaking

Produkter i oppskriften

Olivero original pakning
Olivero Original
Olivero kombinerer sunnheten fra olivenoljen med den gode smørsmaken. Den egner seg til steking, … Les mer

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 170 grader og dekk et stekebrett med bakepapir.

2. Bruk kjøkkenmaskin med K-krok og bland sammen sukker, egg og salt på lav hastighet. Blandingen skal ikke skumme.

3. Sikt sammen hvetemel og bakepulver i en annen bolle.

4. Vask og tørk appelsinen. Riv skallet på fint rivjern ha i bollen sammen med Olivero.

5. Bruk fingrene til å smuldre inn i melblandingen til du får en sandaktig konsistens.

6. Tilsett mel- og smørblandingen i bollen med egg og sukker mens maskinen går på middels hastighet. Fortsett å kjøre til du har en samlet og klissete deig.

7. Grovhakk mandlene og tilsett i deigen. Kjør til mandlene er jevnt fordelt i deigen.

Tips!

Du kan bruke hele mandler, men vær obs på at det gjør det litt vanskeligere å skjære mandelkjeksene i fine skiver.

9. Dryss melis på kjøkkenbenken og på hendene. Del deigen i 2 emner og trill cirka 30 centimeter lange pølser. Dryss på mer melis underveis dersom deigen fester seg til underlaget.

10. Legg over på stekebrettet. Bruk håndbaken til å presse forsiktig ned så pølsene blir cirka 3 centimeter brede.

11. Stek midt i ovnen i 30 minutter. Ta brettet ut av ovnen og la de to pølsene avkjøles i cirka 5 minutter.

12. Flytt emnene over på en fjøl og bruk en skarp kniv til å skjære 1,5 centimeter tykke skiver, gjerne litt på skrå.

13. Senk temperaturen på ovnen til 150 grader.

14. Legg mandelkjeksene flatt på stekebrettet og stek midt i ovnen i 15 minutter. Snu kjeksene slik at motsatt side vender opp og stek videre i 25 til 30 minutter, til de er helt tørre.

15. Avkjøl på rist og oppbevar dem mørkt og tørt. Holdbarheten er minst 1 måned.

Hva synes du om oppskriften?

Kommentarer

  • Dora Schmidt Stendal

    Veldig bra oppskrift 🙂 ble supergode

    • Cecilie,

      Så hyggelig å høre at kakene ble supergode, Dora! Takk skal du ha, og lykke til hvis du baker disse igjen 🙂