Coq au vin er en velkjent fransk klassiker som ganske enkelt betyr hane i vin. Hanen har vært et symbol for Frankrike siden den franske revolusjon. Ifølge den franske kokken Laurent Benguigui som har delt denne oppskriften med oss, viser hanen all sin delikatesse når den kokes sammen med andre store, franske produkter, som vin og cognac. Her til lands er det ikke så lett å få tak i hane, men du kan fint lage gryten med høne eller kylling. Ved å la den marinere i rødvin i mange timer får den en nydelig, dyprød farge og fantastisk smak. Resultatet er en rustikk og smakfull gryte med mørt og saftig kjøtt.

Ingredienser

6 porsjon

2.5 kg hane, høne eller kylling

Marinade

1 liter rødvin (gjerne fra Bourgogne)
4 ss fersk timian
3 stk laurbærblad
2 fedd hvitløk
1 stk gul løk
9 stk nellikspiker

Resten av gryten

250 gram baconterninger
1 stk gul løk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
0.5 dl cognac
300 gram sjampinjong
300 gram gulrøtter
15 stk småløk (eller små sjalottløk)
1.5 dl kyllingkraft
1.5 ts salt
0.5 ts pepper
1 ss bladpersille (til topping)

Produkter i oppskriften

Olivero original pakning
Olivero Original
Olivero kombinerer sunnheten fra olivenoljen med den gode smørsmaken. Den egner seg til steking, … Les mer

Slik gjør du

Resten av gryten

1. Løft kjøttet ut av marinaden og tørk godt. Ta vare på marinaden til senere.

2. Brun baconterningene i en stor gryte på medium sterk varme. Løft ut baconterningene av gryta med en sil eller spiseskje, slik at fettet fra baconterningene blir igjen.

3. Smelt halvparten av Olivero Original i gryta og stek hane/kyllingstykkene til de har en fin, gyllen farge. Ta de ut av gryta og sett til side.

4. Surr finhakket løk og hvitløk i gryta til løken er blank og myk.

5. Legg stykkene av hane/kylling og baconet tilbake i gryta og hell over cognac.

6. Tilsett marinaden og kok forsiktig opp. Senk temperaturen og la alt stå og småputre i cirka 1 time.

7. Mens gryten putrer kan du begynne å kutte opp grønnsaker.

8. Rens sopp og småløk.

9. Skjær soppen i tykke skiver.

10. Skrell gulrøttene og skjær i tynne skiver.

11. Smelt resten av Olivero Original i en stor stekepanne.

12. Stek soppskivene sammen med hele småløk til de har fått litt farge.

13. Tilsett gulrotskiver og hell over kyllingkraften. Kok opp og la de hele småkoke i 5 minutter.

14. Etter en times putring: ta ut løken med nellik, laurbærbladene og timian (hvis du har brukt hele kvister) ut av gryten.

15. Ha grønnsakene over i gryta med kjøttet. Smak til med salt og pepper.

16. Kok opp igjen og la alt småkoke i 15 minutter til grønnsakene er møre. Server med finhakket persille.

Tips!

Tips fra Laurent: Synes du sausen er for tynn? Den kan tyknes med en typisk fransk jevning kalt «manié». Rør sammen like deler hvetemel og romtemperert Olivero Original (f. eks. 20 gram av hver). Tilsett litt i den sausen du skal jevne og rør godt. Tilsett deretter jevningen litt etter litt for å tykne sausen. La alt småkoke 5 minutter for å bli kvitt melsmaken.

18. Takk Laurent for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no

Hva synes du om oppskriften?

Kommentarer

 • Tore

  Spørsmål: Hvorfor skal løken med nellikspikerne tas ut? Er det ikke bare å ta ut spikerne, finhakke løken og ha det tilbake i gryta? Skal lage denne retten for første gang, så jeg spør av ren og skjær uvitenhet 🙂

  Litt det samme med bacon-terningene: Hvorfor ikke bare finhakke baconterningene før de blir brunet i kjelen, og så beholde de der som ekstra smak?

  • Cecilie

   Hei Tore! Så hyggelig at du vil lage coq au vin etter denne oppskriften. Det er ikke noe i veien for at du kan hakke løken og ha den tilbake i gryten. Grunnen til at løken fjernes i denne oppskriften er fordi er den regnes som en del av nellikspikrene, og som sammen med laurbærblad og timian allerede har gitt fra seg smak til retten. Når det gjelder baconterningene fjernes disse fra gryten for å unngå at baconet blir brent når kylling/hane stekes. Lykke til! 🙂

   • Tore

    Tusen takk for raskt og informativt svar 🙂 Jeg gleder meg til å prøve, og spent på om min bestemor på 79 godkjenner resultatet 😃

 • Anette C. Badendyck

  Nydelig mat! Men hvorfor anbefaler dere kylling som alternativ til hane? Kylling smaker jo ingen ting, og tåler ikke å bli kokt lenge. De fleste større butikker har såkalte ‘gullhøns’. Store fine kjøtthøner med vekt på mellom 2 og 3 kilo. Ofte på tilbud til en svært billig penge. Nydelig råvare.

  • Anne Cathrine

   Tusen takk for innspillet! Vi anbefaler kylling som alternativ fordi det er en råvare som er tilgjengelig for de fleste, men høne er selvsagt også et veldig godt alternativ når man får tak i det.

  • Ranja Wikström

   Enig! Høne er best og mer rustikt! Mye bedre kraft!