Fava – gresk ertepuré
Den greske dippen fava kan minne om hummus, men lages på gule splitterter istedenfor kikerter. Fava brukes ofte som tilbehør til hvit fisk, men er også svært vanlig å se på greske mezebord, spesielt i fasteperioden før påske. Vi har fått oppskriften fra den greske kokken Georgios Fragikas, som igjen har fått den fra sin bestemor. Hun pleide alltid å lage denne favaen når Georgios og bestefaren kom tilbake fra fisketur.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Skyll ertene godt og ha i en stor kasserolle. Hell over vann og kok opp. La det koke i 8-10 minutter. Fjern skummet som danner seg på toppen etterhvert med en stor skje eller en grunn øse.
Tips!
Gule splitterter får du kjøpt i importbutikker og i noen matbutikker med stort vareutvalg. Om du ikke får tak i splitterter kan du bruke tørkede gule erter. Følg da anvisningen på pakken for koketid og eventuell bløtlegging.
3. Senk varmen og tilsett rødløk og Olivero i kasserollen og rør rundt til det har smeltet. Smak til med salt og pepper. La alt småkoke til ertene blir myke og tykner til samme konsistens som grøt, det tar rundt 40-50 minutter. Rør om jevnlig.
4. Smak stuingen til med sitronsaft. Vil du ha en helt jevn puré, kan du bruke en stavmikser.
5. Ha favaen over i en dyp tallerken og dryss over fersk oregano før servering.
Tips!
I Hellas er det også vanlig å servere fava med stekt løk. Skivet løk stekes myk i Olivero og legges på dippen ved servering.
1,2 liter vann til 200 gr erter ble suppe. Vannmengden kan godt reduseres. I annen oppskrift brukes 1 liter vann til 500 g erter.
Hei Merete! Det var leit å høre at ertepuréen ikke ble vellykket. Vi har sjekket oppskriften fra kokken Georgios, og målene stemmer. Vi lurer på om ulike typer erter tar opp ulik mengde vann, og at det kan være årsaken. Lykke til hvis du prøver igjen 😊
På toppen; hakket rødløk og gode tomater samt kapers, og litt drissel av god olivenolje. Mmmmm…
Det høres nydelig ut, Bente! Takk for tipset, og lykke til med matlagingen 🙂
Ett laurbærblad eller to sammen med splitertene når de kokes er også vanlig I gresk fava. Noen var usikker på vannmengde. Vann til litt over ertene ca 1 cm. Fyll heller på ekstra vann hvis det trengs
Hei Grete! Takk for dine gode innspill og tips, det setter vi stor pris på. Lykke til med matlagingen! 🙂
1.2 liter ble ALT for mye vann til de 200 g splitterter som står i oppskriften. Tynn suppe, uansett hvor lenge det kokte. Halvparten hadde nok vært mer riktig.
Hei Ingunn! Det var leit å høre at ertepuréen ikke ble vellykket. Vi har testet oppskriften, og sjekket med den opprinnelige oppskriften fra kokken Georgios, og målene stemmer. Kanskje er det typen erter som er brukt som tar opp ulik mengde vann? Foruten å teste oppskriften på nytt har jeg dessverre ikke noe bedre svar.
Best med karamellisert løk og kapers på toppen
Takk for tipset! Det høres veldig godt ut, Marit 😊
Serveres den varm eller kold?
Fava serveres kald eller i romtemperatur, da kommer smaken aller best frem. Lykke til! 😊
Kva med kikerter?
Ja, kikerter går det også fint an å bruke i denne oppskriften, Ingunn. Lykke til! 🙂
I Hellas har jeg fått den servert med kapers, hakket løk og litt hakket tomater. Knallgod meze
Høres nydelig ut, Bente, takk for tipset! 🙂
Har vært i Hellas mange ganger, men har aldri hørt om det. Det høres og ser godt ut.
Ja, den er veldig god, Karin, og et suverent alternativ til hummus. Retten er vanlig i hele landet, så et godt tips er å kikke etter den neste gang du er i Hellas. Lykke til med matlagingen! 🙂