Den greske dippen fava kan minne om hummus, men lages på gule splitterter istedenfor kikerter. Fava brukes ofte som tilbehør til hvit fisk, men er også svært vanlig å se på greske mezebord, spesielt i fasteperioden før påske. Vi har fått oppskriften fra den greske kokken Georgios Fragikas, som igjen har fått den fra sin bestemor. Hun pleide alltid å lage denne favaen når Georgios og bestefaren kom tilbake fra fisketur.

Kommentarer

  • Bente Hemstad

    På toppen; hakket rødløk og gode tomater samt kapers, og litt drissel av god olivenolje. Mmmmm…

    • Cecilie,

      Det høres nydelig ut, Bente! Takk for tipset, og lykke til med matlagingen 🙂

  • Grete

    Ett laurbærblad eller to sammen med splitertene når de kokes er også vanlig I gresk fava. Noen var usikker på vannmengde. Vann til litt over ertene ca 1 cm. Fyll heller på ekstra vann hvis det trengs

    • Cecilie

      Hei Grete! Takk for dine gode innspill og tips, det setter vi stor pris på. Lykke til med matlagingen! 🙂

  • Ingunn

    1.2 liter ble ALT for mye vann til de 200 g splitterter som står i oppskriften. Tynn suppe, uansett hvor lenge det kokte. Halvparten hadde nok vært mer riktig.

    • Cecilie

      Hei Ingunn! Det var leit å høre at ertepuréen ikke ble vellykket. Vi har testet oppskriften, og sjekket med den opprinnelige oppskriften fra kokken Georgios, og målene stemmer. Kanskje er det typen erter som er brukt som tar opp ulik mengde vann? Foruten å teste oppskriften på nytt har jeg dessverre ikke noe bedre svar.

  • Marit

    Best med karamellisert løk og kapers på toppen

    • Anne Cathrine

      Takk for tipset! Det høres veldig godt ut, Marit 😊

  • Anne Mette

    Serveres den varm eller kold?

    • Cecilie

      Fava serveres kald eller i romtemperatur, da kommer smaken aller best frem. Lykke til! 😊

  • Ingunn

    Kva med kikerter?

    • Cecilie

      Ja, kikerter går det også fint an å bruke i denne oppskriften, Ingunn. Lykke til! 🙂

  • Bente Hemstad

    I Hellas har jeg fått den servert med kapers, hakket løk og litt hakket tomater. Knallgod meze

    • Cecilie

      Høres nydelig ut, Bente, takk for tipset! 🙂

      • Karin

        Har vært i Hellas mange ganger, men har aldri hørt om det. Det høres og ser godt ut.

        • Cecilie

          Ja, den er veldig god, Karin, og et suverent alternativ til hummus. Retten er vanlig i hele landet, så et godt tips er å kikke etter den neste gang du er i Hellas. Lykke til med matlagingen! 🙂