Franske sitronmakroner
Sitronmakroner er en av de de klassiske makronsmakene. Denne oppskriften har vi fått av den franske kokken Laurent Benguigui og en porsjon gir ca 30 ferdige sitronmakroner. Laurent har også delt sine tips til hvordan du lykkes med makronbakingen. Link til denne artikkelen finner du nederst i oppskriften.
Ingredienser
Makroner
Sitronkrem
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Makroner
1. Sikt sammen melis og mandelmel to ganger for en ekstra fin blanding.
2. Pisk romtempererte eggehviter og salt sammen til en stiv marengs. Du skal kunne snu bollen på hodet uten at marengsen faller ut.
3. Pisk inn litt og litt sukker til alt er pisket inn i marengsen. Tilsett ønsket mengde gul konditorfarge.
4. Bruk slikkepott og rør mandelmassen inn i marengsen. Rør fra kanten inn mot midten og pass på å få med alt i bunnen. Røren skal være blank og nok sammenhengende til at du kan «tegne» et åttetall som ikke flyter ut.
5. Bruk makronmatte eller klipp til bakepapir slik at det ligger flatt. Bakepapiret festes til stekebrettet med litt vann, olje eller en liten klatt makronmasse i hjørnene.
6. Fyll makronmassen på en sprøytepose med rund tipp og sprøyt ut pletter på cirka 2,5 til 3 cm (dette vil gi 12 til 16 makroner per stekebrett). Husk at massen kommer til å flyte ut litt, så ikke lag dem for store.
7. Slå stekebrettet hardt i kjøkkenbenken til makronene har en jevn overflate uten spor etter sprøytetippen.
8. La makronene tørke 30 til 60 minutter i romtemperatur til det dannes en tørr hinne. Denne hinnen sørger for at makronene får en glatt overflate når de stekes.
9. Stek midt i ovnen i 13 til 15 minutter på 150 grader. Riktig steketid vil variere fra ovn til ovn. La makronene avkjøles helt før de løftes av stekebrettet.
Sitronkrem
1. Kok opp sitronsaft og revet skall av 1 sitron.
2. Bland sammen sukker og egg i en kasserolle. Rør inn sitronblandingen og varm forsiktig opp under konstant omrøring til sausen tykner.
3. Avkjøl til ca. 35 grader og pisk inn Olivero. La sitronkremen avkjøles 2 timer i frysen eller over natten i kjøleskapet.
4. Fyll sitronkremen på en sprøytepose med rund tipp og sprøyt på halvparten av makronene. Legg så en usprøytet makron på toppen.
5. La makronene hvilke i kjøleskapet i 24 timer for å få riktig smak og konsistens.
6. Takk Laurent for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no
7. Franske makroner er lekre å se på og smaker himmelsk, men kan være litt vanskelige å lage selv. Her får du en praktisk steg for steg-beskrivelse med bilder og forklaringer fra den franske kokken Laurent Benguigui.
Mine makroner blir skjeve i tillegg blir det et stort luftrom under skallet. Hva gjør jeg galt? Skal det stekes med varmluft eller vanlig over- og undertemp. Gleder meg til svar
Mvh Inger Berit
Hei Inger Berit! Så leit å høre at baksten ikke ble helt som forventet. Franske makroner kan være litt vanskelige å lage selv, men vi har laget en steg-for-steg-beskrivelse her hvor du finner svar på det du lurer på: https://mills.no/olivero/oppskrift/slik-lykkes-du-med-franske-makroner/ Lykke til med bakingen! 🙂
Kan de fryses
Hei Elna! Makronene kan du gjerne fryses uten fyll, og så kan du fylle dem rett før servering. Lykke til! 🙂
hvor mange makroner er ca 1 posjon
Hei Beate! 1 porsjon gir circa 30 makroner. Ved en feil hadde ikke oppskriften blitt rettet, men den er nå korrekt, takket være deg. Lykke til med bakingen! 🙂
Svar
Den var veldi bra
Herlig at du likte oppskriften på makronene, Klara! Kos deg med kakene og lykke til med bakingen 🙂
4ss sitronsaft eller saft fra 4 sitroner, aldeles tvetydig gjennom oppskriften…
Hei Askepott! Hvis du mener til 4 porsjoner i oppskriften så brukes 4 ss sitronsaft og revet skall av 4 sitroner. Alt kokes opp i en kasserolle uten vann. Lykke til! 🙂
Må man ha sitronskall oppi?
Hei Helle! Du vil gå glipp av den intense fargen og sitronsmaken hvis du utelater sitronskallet. Vi anbefaler det ikke hvis du er ute etter den autentiske smaken av makroner. Lykke til 🙂
Hva menes med å koke opp sitronsaft og skallet? Betyr det jeg skal legge det oppi en kasserolle for å så la det koke, eller skal det koke med vann?
Hei Alex! Sitronsaften og revet skall av 1 sitron kokes opp i en kasserolle uten vann. Lykke til! 🙂
1 porsjon gir 6-8 makroner?? Jeg fikk 48 stk! Holdt på å lage 2 porsjoner, glad jeg ikke gjorde det.
Hei Lillian! Takk for at du har et våkent øye, vi skal få rettet oppskriften så fort som mulig. Den gir circa 30 makroner. Beklager ulempene feilen førte til for deg. Håper kakene smakte! 🙂
En spise skje sitron saft???
Det stemmer, Nana! Synes du det virket lite?
Så lite sitronsaft fordamper vel nesten innen det når å koke opp??
Hei Grethe! Det stemmer at det kun skal være 1 ss sitronsaft i sitronkremen i denne oppskriften. Hvis du ønsker kan du tilsette noe mer, men vi anbefaler at du prøver deg litt frem. Fortell oss gjerne hvordan det gikk hvis du prøver, lykke til! 🙂