Franske makroner er lekre å se på og smaker himmelsk, men kan være litt vanskelige å lage selv. Her får du en praktisk steg for steg-beskrivelse av den franske kokken Laurent Benguigui som gjør det enklere å lykkes med de søte munnfullene. Du kan fylle makronene med akkurat de smakene du ønsker. Nederst i saken finner du link til oppskrift på to av de mest vanlige: sitronfyll og sjokoladefyll. Én porsjon av denne røren gir 30 ferdige makroner.

Ingredienser

1 porsjon

160 gram melis
90 gram mandelmel (ikke fettredusert)
75 gram eggehvite (romtemperert)
0.25 ts salt
15 gram sukker
Ønsket konditorfarge
Mengde konditorfarge varierer ut i fra hvilken type du har valgt å bruke.

Slik gjør du

1

Sikt sammen melis og mandelmel to ganger for en ekstra fin blanding. Du bruke ferdig, finmalt mandelmel (ikke fettredusert, dette vil gi tørre og ujevne makroner) eller hele mandler. Hele mandler må i så fall males ekstra fint med en food processor og deretter siktes to ganger.

2

Pisk romtempererte eggehviter og salt sammen til en stiv marengs. Romtempererte egg er nemlig enklere å stivpiske enn kjøleskapskalde egg. Fordi egg varierer i størrelse er eggehvitene oppgitt i gram i stedet for antall egg. Det er også viktig å at bakebollen er helt ren, ellers vil ikke eggehvitene bli stive nok. Marengsen er klar når du kan snu bollen på hodet uten at den faller ut.

3

Pisk inn litt og litt sukker til alt er pisket inn i marengsen. Tilsett ønsket mengde konditorfarge. Gel-baserte konditorfarger eller pulverfarge gir best resultat. De gir klarere farge og du risikerer ikke at det kommer for mye væske i makronmassen.

4

Bruk slikkepott og rør mandelmassen inn i marengsen. Rør fra kanten inn mot midten og pass på å få med alt i bunnen. Røren skal være blank og nok sammenhengende til at du kan «tegne» et åttetall som ikke flyter ut.

5

Bruk makronmatte eller klipp til bakepapir slik at det ligger flatt. Bakepapiret festes til stekebrettet med litt vann, olje eller en liten klatt makronmasse i hjørnene. For at makronene skal bli like store er det lurt å bruke en mal. Har du ikke makronmatte kan du lage din egen på undersiden av bakepapiret. Tegn opp sirkler med god avstand ved hjelp av en 5-kroning (2,5 cm i diameter).

6

Fyll makronmassen på en sprøytepose med rund tipp og sprøyt ut pletter på cirka 2,5 til 3 cm (dette vil gi 12 til 16 makroner per stekebrett). Husk at massen kommer til å flyte ut litt, så ikke lag dem for store.

7

Slå stekebrettet hardt i kjøkkenbenken til makronene har en jevn overflate uten spor etter sprøytetippen. Jo flere ganger stekebrettet dunkes i underlaget, jo større sjanse er det for at du blir kvitt luftbobler og ujevnheter i makronene. 5 til 10 ganger burde være nok.

8

La makronene tørke 30 til 60 minutter i romtemperatur til det dannes en tørr hinne. Denne hinnen sørger for at makronene får en glatt overflate når de stekes.Stek midt i ovnen i 13 til 15 minutter på 150 grader på over- og undervarme. Riktig steketid vil variere fra ovn til ovn. La makronene avkjøles helt før de løftes av stekebrettet.

9

Ha ønsket fyll i en sprøytepose med rund tipp og sprøyt på halvparten av makronene. Legg så en usprøytet makron på toppen. La makronene hvilke i kjøleskapet i 24 timer for å få riktig smak og konsistens.

Hva synes du om oppskriften?

Takk!

Takk til Laurent Benguigui for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no

Kommentarer

 • Ine

  Veldig fin oppskrift 🐤

  • Cecilie,

   Takk skal du ha, Ine! Det er godt å høre at du er fornøyd med oppskriften. Håper det smaker, og lykke til med bakingen 🙂

 • Kate_olsrud@hotmail.com

  Hei.
  Suveren oppskrift.

  • Cecilie,

   Hei Kate! Så hyggelig å høre at oppskriften var suveren, takk skal du ha. Håper kakene smakte! 🙂

 • Anneli

  Hei 🙂
  Stemmer det at 1 porsjon bare gir 6-8 ferdige makroner? Sammenlignet med andre oppskrifter skulle mengden ingredienser tilsi rundt 25 stk. ferdige makroner. Og skal det brukes varmluft eller over- og undervarme?

  • Cecilie,

   Hei Anneli! Takk for at du har et våkent øye, vi skal få rettet oppskriften så fort som mulig. Den gir circa 30 makroner. Bruk over- og undervarme når du steker. Lykke til! 🙂

 • Inger Berit Hartz

  Kan en dele mandelmel og marengs i to og derved få to forskjellige farger?
  Noen ganger flyter bena ut. Hva er årsaken?

  • Cecilie,

   Hei Inger Berit! Vi anbefaler å følge oppskriften nøye for å få et vellykket resultat. Hvis du ønsker to farger på makronene kan det være et tips å lage to ulike porsjoner. Lykke til! 🙂

  • Marita

   Lagde disse med minstemann på 11år i dag da han elsker makroner. (Vi hadde aldri lagd det før!) Da ønsker var både grønn og blå så delete vi røra i to (brukte vekt for å være sikker) og farget marengsen med Wilton geléfarger. Vi delte mandelmel-melisblandingen i to (igjen med vekt), før vi vendte den inn i marengsen, fungerte veldig bra hos oss😁 Brukte stjerne tupp da det var jeg fant i farta, det gjorde at de ble litt «ruglete» selv om de flater seg litt ut når man banker stekeplata litt før tørking. Vi skulle lage halvtparten med sitronfyll og den andre halvparten med sjokoladeganach, men vi lot ikke sitronkremen bli tykk nok så ble bare sjokoladefyll hos oss. Smakte selvfølgelig et par med litt flytende sitronkrem, kan si at begge smakene ble veldig godkjent her i huset🥳 Vi pyntet de med spiselig gull-glitter🤩

   • Cecilie,

    Så gøy å høre at du og minstemann har laget makroner sammen, Marita! Det høres lekkert ut med gull-glitter på, takk for tipset! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med videre bakst! 😊

    • Erle og Franka

     Hei jeg og bestevennen min er 11 år å prøver å lage makroner selv, hvor mange kan være i ovnen samtidig? Går det greit og ha to eller må det være en og en?

     • Cecilie,

      Hei Erle og Franka! Vi anbefaler ett stekebrett med makroner av gangen i ovnen. Lykke til! 😊

 • Tina

  Endelig lykkes jeg med makroner😁

  • Cecilie

   Hei Tina! Så gøy å høre at makronene ble vellykkede! Kos deg med kakene, og god bakelyst! 🙂

 • Anne

  Er det riktig med bare 15 gram sukker??

  • Cecilie

   Hei Anne! Ja, 15 gram sukker er riktig, mens det er rikelig med melis. Lykke til! 🙂

 • S

  Mine ble hule i midten. Hva har jeg da gjort galt?

  • Anne Cathrine

   Det er ikke uvanlig å få hule makroner. Det kritiske punktet er når man blander sammen marengsen og mandelblandingen.
   Se punkt 4 i fremgangsmåten: Her er det viktig at man blander nok til at en del luft går ut av marengsen, men ikke så mye at røren blir for tynn. Bruk slikkepott til å vende marengs og mandelblandig sammen med store bevegelser, og fortsett å vende til den blir seig og flytende.
   Håper du vil prøve igjen – øvelse gjør mester! Lykke til med bakingen 😊

 • E

  Det var veldig bra forklart og likte at de viste hva som skjedde hvis man ikke gjorde det, eller ikke det.

  • Anne Cathrine

   Takk for fin tilbakemelding! Makroner kan jo være litt vanskelig og derfor var vi opptatt av å forklare det på en så enkel måte som mulig – også det som kan gå galt 😜

 • Annie

  Jeg likte makronene veldig godt 🙂 men jeg kunne ønske du la til det man skal ha i mitten.

 • Ingrid

  Hvordan skal man oppbevare dette?

  • Anne Cathrine

   Beklager sent svar, Ingrid 😅
   Makroner har lett for å tørke og derfor er det best å oppbevare dem kjølig, i et kjølerom eller kjøleskap. De kan også fryses.
   God bakelyst 😊

 • Celine

  Makronene var kjempe gode! De ble spist opp på bare en dag!
  Jeg andbefaler disse makronene såååå mye!
  Mvh Celine

  • Anne Cathrine

   Så hyggelig å høre at du likte oppskriften vår, Celine, og takk for anbefalingen 😊

   • Guro

    Hei jeg lurer på hva er den sitronkremen den kom bare sånn plutselig opp

    • Anne Cathrine

     Hei Gro!
     Jeg er litt usikker på hva det er du mener her. Hvis du savner oppskrift på sitronkremen til sitronmakronene så finner du den på denne lenken: https://mills.no/oppskrift/olivero/franske-sitronmakroner/

     Ellers er det bare å spørre om det er noe mer du lurer på. God bakelyst 😊