Lam Kleftiko
Lam kleftiko er en tradisjonell gresk oppskrift på langtidstekt lam. Georgios Fragkias jobber som kokk i Oslo og har tatt med seg denne oppskriften til Norge. Han forteller at navnet betyr «stjålet lam», etter tyver som stjal dyr og deretter stekte byttet nedgravd i jorden for at ikke lukten og matosen skulle avsløre dem. I dag bakes lammet mye enklere innpakket i bakepapir med grønnsaker, ost og en smakfull marinade.
Ingredienser
Marinade
Tilbehør
Til innpakking
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Del kjøttet i 4 like porsjoner og legg i en stor bolle. Rør sammen marinaden og hell over kjøttet. Dekk bollen med plastfilm og sett kaldt i minimum 2 timer.
2. Del gulrøttene i skiver og kok møre i lettsaltet vann.
3. Del paprikaen i biter og potetene i to. Skjær tomatene i tykke skiver.
4. Varm opp en stekepanne med Olivero på sterk varme. Stek gulrotskivene, paprikabitene, ertene og potetene til de får fin farge. Sett til side. Stek tomatskivene raskt på begge sider.
5. Finn frem fire ark med bakepapir, eller klipp til. Fordel de stekte grønnsakene jevnt og legg et stykke marinert lammelår i hver pakke. Legg tomatskivene på lammekjøttet og hell over marinaden.
6. Del pecorino og fetaost i små terninger og fordel jevnt.
7. Bruk hyssing til å knytte bakepapirarkene sammen til poser. Sett posene i en ildfast form. Stekes i ovnen på 175 grader varmluft i 2 timer.
Tips!
Gresk salat passer perfekt som tilbehør til lam kleftiko. Av vin anbefaler Georgios er en cabernet sauvignon, eller en shiraz fra Hellas for å gjøre det hele til en komplett gresk aften.
Ja, for grekerne bruker selvsagt en olje som består av 17% olivenolje?
Hei Kim! Det går fint an å steke tilbehøret i ren olivenolje, men da må du passe på at varmen ikke blir for høy, og at olivenoljen er av en type som tåler steking. Lykke til med matlaginen, og god påske! 🙂
Den gleder jeg meg til å prøve! Har vært på Kypros hvert år siden 1990, fram til pandemien.
Hei Kristin! Så heldig du er som har vært så mye på Kypros, da har du sikkert smakt originalen! Lykke til, håper både oppskriften og lammet faller i smak. God påske til deg! 🙂
For min del var det bare lammekjøtt,i allufolie i ca 11 timer,men husker ikke om det var lettsaltert, dette var på Kos hvor jeg bodde ett år
Min kleftico kommer fra Kypros. Den består av lammekjøtt med bein, eks. Lårskiver evt bog. Stekes, kokes i leirgryte som er gjennomtrekt av vann. Kjøttet krydres godt med salt og pepper og blandes godt med løkbåter og hel kanelstang. Mye løk, mer eller like mye i mengde som kjøtt legges lagvis i leirgryta. Ca. 1-2 dl vann tilsettes. Settes i kald ovn på ca 200 grader. Etter 1 time legges store poteter uten skall i leirgryta og stekes videre i ca 1,5 timer. Poteten skal nå være ferdig og kjøttet testes. Evt.smake til med salt/pepper.
Bon APETIT!
Hei Hanne! Så hyggelig at du deler oppskriften med oss. Gleder oss til å prøve! 😊