Papoutsakia – fylt aubergine
Greske fylte auberginer, papoutsakia, er en klassisk gresk rett som lages hos de fleste familier i løpet av sommeren, og spesielt ved familiesammenkomster. Denne oppskriften kommer fra greske Georgios Fragkias. Han har mange gode minner knyttet til retten, som ofte ble laget til søndagens familiemiddag. Det er fortsatt en av hans favorittretter og han lager den ofte når auberginene er i sesong i Sør-Europa, som er fra juni til oktober. Her har vi beregnet to halve auberginer per porsjon.
Ingredienser
Hvit saus:
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Forvarm ovnen til 200 grader på varmluft.
2. Del auberginene i to på langs. Legg de med snittflaten opp og lag noen snitt på kryss og tvers i fruktkjøttet med en skarp kniv, uten å skjære gjennom skinnet.
3. Pensle snittflatene med litt Olivero og krydre med salt og pepper. Legg auberginene med snittflaten ned i en ildfast form og stek på midterste rille i ca. 30 minutter. Mens auberginene står i ovnen kan du begynne på fyllet.
4. Finhakk rødløk, hvitløk, gulrot og stangselleri.
5. Ha Olivero i en stekepanne på sterk varme. Brun kjøttdeigen godt og senk deretter temperaturen til middels.
6. Tilsett løk og stek til den blir blank og myk. Rør inn hvitløk, gulrot og stangselleri og stek videre i 4-5 minutter under omrøring.
7. Rør inn tomatpuré og sukker. Hell over vinen og la alt surre til væsken har fordampet.
8. Tilsett hermetiske tomater og vann. Smak til med salt, pepper og kanel, og la sausen koke på middels varme i ca. 15-20 minutter til all væske er kokt bort.
9. Mens sausen småkoker kan du ta auberginene ut av ovnen og snu de med snittflaten opp. La de avkjøles litt før innmaten graves forsiktig ut med en spiseskje og legges til side.
10. Når væsken i pannen er kokt bort, kan du ta stekepannen av varmen, røre inn innmaten fra auberginene og la det hele avkjøles litt.
Hvit saus
1. Smelt Olivero i en kasserolle på middels sterk varme. Rør inn hvetemel og pass på at blandingen ikke svir seg eller får farge.
2. Spe med melk i flere omganger mens du visper kontinuerlig. Vent til du har en helt jevn blanding før du tilsetter mer melk.
3. Ta kasserollen bort fra varmen når du ser de første boblene dukker opp på overflaten. Rør inn revet ost og smak til med muskatnøtt, salt og hvit pepper. Rør om til osten har smeltet helt.
Flott og gjennomførbar oppskrift med et gresk resultat i høy klasse. Slik flere av våre greske venner lager den!
Hei Tom! Godt å høre at denne oppskriften faller i smak, og at den oppleves autentisk, slik grekerne lager den. Bedre tilbakemelding kan vi ikke få, så takk til deg for det. Lykke til med matlagingen! 🙂