Saftige boller
Det er lite som slår lukten av av nybakte boller! Her får du luftige og saftige boller som kan spises som de er, eller så kan deigen brukes til annen søt gjærbakst som kanelboller og skolebrød.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Varm melken til den er fingervarm (37°C).
2. Hell melken i bakebollen og ha i sukker, salt og romtemperert Melange i mindre terninger.
3. Tilsett mesteparten av melet. Hold noe igjen til utbaking og eltingen.
4. Smuldre gjær i blandingen og tilsett kardemomme.
5. Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet til den slipper bakebollen. Dersom deigen er for fuktig tilsettes mer mel. Bruk minst mulig mel for å få et saftig sluttresultat. Når deigen slipper bollen, økes hastigheten på eltingen. Total eltetid bør være ca. 7 minutter. Elting for hånd krever ca. 20-25 minutter for samme resultat.
6. Hvis du ønsker å lage rosinboller, kan du drysse litt mel på rosinene og blande de inn i deigen til slutt.
7. Dekk bollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken i 1,5 time.
8. Trill ut boller (ca. 25 stk.) og plasser dem på en stekeplate med bakepapir. La bollene etterheve under et rent klede i 1 time eller til dobbel størrelse.
9. Forvarm ovnen til 200°C.
10. Rør sammen eggeplommen og melken, og pensle bollene før steking.
11. Stek bollene midt i ovnen på 200°C i cirka 10 minutter, til de har en fin og gyllen farge.
12. La bollene avkjøle på en rist.
God oppskrift, men alt for lite melk. Pleier halvt om halvt med melk og vann. Ma ha ca en dl mere vann og en del olivenolje. Da blir deigen glatt og trenger ikke hvetemel når bollene bakes ut. Dersom deigen føles klissete, bruk litt olje på hendene. Hilsen Lillian
Hei Lillian! Så hyggelig å høre at du synes oppskriften er god, og takk for tipset om din vri på bolledeigen. Det skal vi prøve en dag. Fortsatt god sommer til deg! 🙂
Veldig gode boller. Jeg har som oftest byttet ut noe av melken med vann, lærte på skolen, for å få de litt luftigere. Smelter alltid smør og har oppi melken etterpå og varmer til fingervarme. Laget og noen skoleboller av deigen.
Så hyggelig at bolleoppskriften faller i smak, Evelyn! Takk for tipset med vann, det skal vi forsøke neste gang. Kos deg med baksten 🙂
Laga boller selv utem mamma og pappa og jeg er bare 10 år👩🦰🤣
Så flink du er til å bake, Oda! Håper bollene falt i smak. Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med baksten videre 😊
Har akkurat laga bolledeigen no å trills dei ut så siste heving att på 1 time no så ska dei inni ovnen😃tok rosin oppi så spent på resultatet😃
Håper baksten ble vellykket og at bollene smakte, Britt Marit! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med matlagingen 😊
Det gikk veldig bra. men det var litt vanskelig å få melka i riktig temperatur!
Hei igjen Ylva og Live! Så hyggelig å høre at baksten ble vellykket. Når det gjelder melken og 37 grader, kan dere ta høyde for at fingervarmt betyr at når du kjenner på melka med fingeren og ikke synes den er verken varm eller kald, da er temperaturen riktig. Lykke til! 🙂
Jeg og vennen min skal lage disse. Vi er barn på 9 år tror du det går an å lage det får oss?
Hei Ylva og Live! Ja, det tror jeg skal gå kjempefint. Lykke til med bakingen, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂
Er det viktig at det er fast form på smørret eller kan det være flytende melange?
Hei Thale! Du kan gjerne bruke Flytende Melange i denne oppskriften. Lykke til! 🙂
Nå er jeg fornøyd med denne oppskriften!
Har i tillegg hatt i sukkat ! Bedere kan det ikke bli !
Hei Einar! Ingenting gleder oss mer enn å høre at oppskriftene våre faller i smak. Takk skal du ha, og kos deg med bollene! 🙂
Har prøvd denne oppskriften før, med godt resultat.
Isteden for rosiner, puttet jeg en rute med Stratos i hver bolle.
Det ble veldig popp.
Serverte disse til 10kaffe ombord i båten jeg var kokk.
Det resulterte i, at jeg ble båtens beste kokk.😂😂😂😂
Hei Laila! Så hyggelig å høre at oppskriften faller i smak. Det høres nydelig ut med Stratos i hver bolle, det skal vi prøve en dag. Lykke til med baksten 😊
Oppskriften er god den, slik den er. Men å bli skutas beste kokk på «10kaffeboller» er vel litt drykt påstand. Det skal nok litt meir enn stratos i bollene for å bli det
Hei!
50g gjær det står. Jeg lurer på om hvor mye tørr gjær pose kan bruke?
Hei Tone! En pose tørrgjær tilsvarer 50 gram fersk gjær. Lykke til med bakingen! 😊
Deigen ble som silke, og bollene ble kjempegode, med perfekt balanse mellom søtt og salt👍
Bedre tilbakemelding kan vi ikke få, Lillian! Takk skal du ha, og lykke til med bakingen 😊
Gikk veldig dårlig, bollene ble ferdige på utsiden med helt rare inni men vi spist prøve en gsng til ut barna da ksm blir bedra 👍🏾
Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket, Kelly! Flott at du vil prøve igjen, og vi hjelper deg gjerne hvis du har spørsmål. Lykke til! 😊
Kjemegode!
Så koselig at bollene falt i smak. Takk for tilbakemelding, Merete! God bakelyst til deg! 😊
VÆLDIG BRA👌👌👌
Godt å høre at du likte bollene, Solveig! Takk skal du ha, og god bakelyst 😊
Veldig fin oppskrift 👍denne
Oppskriften vil jeg bruke mere😀
Herlig å høre at bolleoppskriften faller i smak, Birgit! Lykke til med bakingen fremover, og god bakelyst! 😊
Den var så god at vi lagde den to ganger.
Bedre tilbakemelding kan vi ikke få, Eldar Johan! Takk skal du ha, og kos dere med boller i sommer! 😊
Alle som har smakt bollene hos meg, har gått over til denne oppskriften! Helt topp!
Så utrolig hyggelig å høre, Janne! Takk skal du ha, og kos deg med bollebakst i sommer! 😊
Kan jeg sette deigen på kvelden og rulle boller dagen etterpå?
Hei Jani! Nei, men du kan sette bollene på brett godt dekket med plast over om kvelden og la dem heve i kjøleskapet over natten, minst 12 timer. Bruk kald væske, halvér gjærmengden, og la bollene hvile i minst 30 minutter på benken før du steker dem. Lykke til! 🙂
Jeg måtte steke de mye lenger er bare 10 min og det ble veldig messete men ellers ble di gode 🙂
Hei Victoria! Så flott å høre at baksten smakte godt 🙂 Steketiden i oppskriftene våre er alltid veiledende, så flott at du justerte slik at det passet med din ovn. Lykke til med bakingen!
Veldig saftige og fine boller, holder seg i flere dager 😊
Vi setter veldig stor pris på å høre at oppskriften faller i smak hos deg, Eva! Takk for det, og lykke til med bakingen 😊
Beste bolleoppskriften. Bollene er saftige i flere dager etterpå. Eneste oppskriften jeg har kommet over hvor bollene (det du velger og lage) føles dagsferske. Ikke juks på hevingen;)
Så koselig å høre at bolleoppskriften vår er en favoritt hos deg, Caroline! Takk skal du ha. Enig i at mye smak ligger i hevingen. Lykke til med bollene 🙂
Var de beste bollene jeg har laget.
Bedre tilbakemelding kan vi ikke få, Maria! Takk skal du ha, og lykke til med bakingen 🙂
Veldig fin oppskrift! Gikk fort å blande sammen og hevet seg veldig fint! Jeg smeltet smøret og varmet melken og smøret sammen istedet for kun melken. Vet ikke om det gjør forskjell, men resultatet ble supergode, saftige boller!
Hei Sofia! Det går fint å blande smeltet Melange og melk sammen i denne oppskriften slik du gjorde. Kos deg med bollene, og takk for den hyggelige tilbakemeldingen 🙂
Syntes det ble veldig fine og luftige boller. 👍👍Gerd H Børstad Snåsa
Godt å høre at du er fornøyd med oppskriften, Gerd! Lykke til med bakingen 🙂
syns det var altfor lang tidsbruk på denne oppskriften
Hei Anne-Lise! Nå ble jeg litt usikker på hva du mener, men tenker du på hevetiden på 1,5 time? Fete deiger trenger litt lengre tid til å heve enn brøddeig, men det er ikke noe i veien for å heve kortere tid hvis du ser at deigen er klar til utbaking. Lykke til! 🙂
Gjæren er utelatt i slik gjør du 🙂
Hei Anne! Gjæren er omtalt i punkt 4. Lykke til! 🙂
Går det og bruke tør gjær?
Hei Lujain! Ja, bruk gjerne tørrgjær i denne oppskriften. 1 pose tilsvarer 50 gram gjær. Lykke til! 🙂
Jeg har kjedet meg hjemme idag. Men plutselig så kom jeg på å bake boller for første gang:) og det gikk fantastisk på grunn av denne oppskriften
Godt å høre at bollene falt i smak, Julian! God jul til deg! 🙂
Hvor mange boller er deg i en
posjon?
Hei Julie! En porsjon gir ca. 25 boller. Lykke til! 🙂
Nam
Beste bollene ever.. <3 . Aldri hatt så gode boller noen gang jeg og såå luftige da. Gikk ned på høykant her til barn og barnebarn. Takk så mye for denne oppskriften. <3 hilsen Eli
Alltid hyggelig med sånne tilbakemeldinger, Eli Anne! Kos deg med bollebaksten! 🙂
Fin oppskrift på boller .
Hei Maria! Takk for fin tilbakemelding, lykke til med bakingen! 🙂
Nydelige og fantastisk luftige boller!
Hei Nina! Takk for hyggelig tilbakemelding, og god bakelyst til deg! 🙂
Smakte ikke så godt
Hei Sandra! Det var leit å høre at bollene ikke falt i smak. Vi har mange andre gode oppskrifter også, så kanskje du vil prøve deg på en av dem? Lykke til! 🙂
Hvor mange boller blir det av en porsjon? 😁
Hei Nathalie! Oppskriften gir circa 25 boller. Lykke til med bakingen! 🙂
Første gang eg baker boller sjøl, og må sei at det vart meget bra. Super oppskrift som lager luftige og smaksrike boller. Men eg brukte bare 800g hvetemel, så hald igjen en del av melet. 750g i deigen og 50g til utbaking. Deigen kan godt være litt klebrig, men bør akkurat sleppe bollen. 😋👍👍😊😊
Hei Bjørn! Så hyggelig å høre at bollene falt i smak! Og takk for tipset om melmengden. Alltid viktig å justere underveis for å få perfekt resultat, noe det høres ut som du fikk denne gangen. Lykke til hvis du baker igjen! 🙂
Super oppskrift! Det pblir fine og luftige boller hver gang😊bytter ut H-melk og margarin med laktosefritt, det fungerer aldeles utmerket!
Hei Eli! Så koselig å høre at oppskriften var vellykket og at bollene falt i smak! Takk skal du ha, og god mandag videre til deg! 🙂
Skal prøve disse nå, blir sikkert gode.
Et lite tips til de som ikke er garvet i baking så er det en fordel å skrive hvor de skal sette brettene – midt i ovnen
Hei Margrethe! Tusen takk for godt innspill, nå er oppskriften rettet! God bakst til deg! 🙂
Veldig fin oppskrift. Blir meget luftige boller 😀 jeg bytter ut melange med meierismør og bruker helmelk. Det blir veldig bra! Har aldri målt opp mel, sper på med mel til det er passe. Det er stor forskjell på hvordan man jobber med deigen om hvor mye mel man trenger.
Så hyggelig å høre at oppskriften var vellykket, og at bollene falt i smak, Annelen! God sommer videre til deg 🙂
For lite veske til 1 kg mel.
Lite i forhold til mange andre bolleoppskrifter!
Hadde 950 gr. mel. Måtte tilsette mye mere veske!
Hei Gerd! Så leit at oppskriften ikke svarte helt til forventningene. Det kan være vi skal ta en ny kikk på den og se om det er noe vi kan endre på for at den skal bli tydeligere.
Det er ikke uvanlig at det varierer fra oppskrift til oppskrift om hvor mye væske man skal bruke, hvor lenge man skal elte og om man skal bruke smeltet margarin/smør eller ikke. Melange inngår som væske sammen med melk og utgjør da 650 gram til sammen. Kanskje det hadde vært nok å starte med 900 gram hvetemel i deigen og holdt av resten til utbaking?
Takk for tilbakemeldingen og håper bollene ble gode til slutt 😊
Veldig god oppskrift! Gav deilige og saftige boller! 😍
Så hyggelig tilbakemelding, Ailin! Disse bollene er en klar favoritt hos oss!😉
Kunne ikke bake disse for hadde ikke hardt Melange bare flytende.
Det er ikke noe i veien for å bruke flytende Melange til denne oppskriften. Bruk samme mengde som fast Melange, eller litt mindre. Lykke til med baksten 😊
Jeg gleder meg til og bake disse bollene de ser så lekre ut på bildene❤️
Jeg elsket de bollene. De er bare best. Jeg elsker dem!👌👌👌❤️❤️❤️
Så hyggelig at det frister, Lilli!
Kan man bruke tørrgjær?
Ja, du kan fint bake disse bollene med tørrgjær 😊
Hvir mange boller blir en porsjon?
Denne oppskriften gir ca. 25 boller.
Eg lagde dene og den ble ekstremt god.
Hei Espen, og tusen takk for hyggelig tilbakemelding 🙂 Glad de falt i smak!
Jeg bruker bare denne
Hei Carine, så hyggelig å høre at du har en favoritt blant våre oppskrifter ❤️ Ønsker deg en herlig helg!
Veldig gode boller💕💕💕
De bollene er best😅😅😅😅😅
Hei Malin, og takk for superhyggelig kommentar❤️ Bollebakst er ikke ikke bare-bare, så veldig stas at du er så fornøyd med denne oppskriften 🤗
Bruker ikke en annen bolle oppskrift👍🏻👍🏻👍🏻👏🏼👏🏼👏🏼❤️❤️❤️
Tusen takk for superfin tilbakemelding, Celina ❤️ Veldig gøy å høre at du har funnet en favoritt blant våre oppskrifter 🤗 Fortsatt fin helg til deg!
Bruker bare denne bolleoppskriften!🙌 Elsker den!
Så gøy å høre, Cecilie! Takk for hyggelig tilbakemelding ❤️
I dag var det første gang jeg har prøvd meg som baker og det kan jeg bare love at,ikke blir den siste,noe så lett og å utrolig gode boller har jeg ikke spist siden jeg gikk ut barneskolen,smaken fikk meg mange ti år tilbake i tid ,så nå blir det baking mye mye boller så tusen takk for en god og lett oppskrift på så gode boller,så nå skal jeg kose meg med bolle nr 4 he-he 🙂
Nydelige, luftige og saftige boller hver gang 😊
Så hyggelig å høre at baksten falt i smak, takk for at du deler, Evian! 😊
Gikk veldig dårlig, bollene ble ferdige på utsiden med helt rare inni. Det luktet vondt og smakte ekkelt. Noen av bollene stod inne i over en time! Dårlig oppskrift.
Tror du da har dårlig ovn altså.
Nei, ovnen er veldig ny og funker med alt annent som er inni der.
XD
Beste bolle oppskriften. Fikk skryt av familien. Fikk beskjed om å lage fler med engang
Hei Smilla! Så morsomt å høre! Da er det bare å fylle opp med et lager til påsken.☺️ Husk å spis noen selv, da.😉
God påske til deg og familien!
Ble både kanel boller, boller med og. Uten rosiner. Ca 25 stk. Mega flott oppskrift som skal brukes igjen. Tusen takk
Hei Gunn! Så hyggelig å høre! Håper du får en fin påske!
32 stk , 34 om jg ikke hadde spist litt underveis
Bolledeig er godt da, ser ikke noe feil med det😅👍😊
Helt enig😆😆😆
Fikk bare 24 boller
Hei! Oppskriften gir ca. 25 boller. Hvor mange du får kan variere litt etter størrelsen man lager på bollene. Vi håper det smakte 🙂
Haha
24 er bedre enn 23