Søte hveteboller

Enkelt
120 min.
Denne oppskriften gir søte og luftige hveteboller. I tillegg kan oppskriften brukes til annen søt gjærbakst som kringler, skolebrød eller kanelboller. Oppskriften gir rundt 20 boller.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Ha hvetemel, romtemperert melk, sukker, vaniljesukker, kardemomme, gjær og egg i en bolle og elt med en kjøkkenmaskin i 10 minutter.

  2. Tilsett 150 gram kald Melange i terninger og elt blandingen godt sammen med eltekrok på lav til middels hastighet til deigen slipper bakebollen og har en glatt og fin overflate. Dette tar cirka 10 minutter.

  3. Dekk bollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken i rundt 1 time.

  4. Del deigen i cirka 20 emner og trill til boller.

  5. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir, dekk med et klede og etterhev til dobbel størrelse. Dette tar cirka 30 minutter.

  6. Pensle bollene med et sammenvispet egg før steking.

  7. Bollene stekes ved 200°C  i 10-15 minutter, til de er gjennomstekte og har en fin gyllen farge.

Antall porsjoner:

  • 1 kg siktet hvetemel
  • 5 dl melk, romtemperert
  • 150 gram sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 12 gram tørrgjær
  • 1 stk egg (i deigen)
  • 150 gram Melange
  • 1 stk egg (til pensling)

Produkter i oppskriften

Melange 500 gram

Melange

Kommentarer

  • Bruker
    Ada og ella

    Det tar lang tid da

    • Mills
      Marthe,

      Men så er det jo deilig når man kan sette seg ned og nyte helt ferske boller. Det er vel verd ventetiden 😋

      • Bruker
        Jan Andreassen

        Jeg er kokk/kjøkkensjef av yrke, noe som også innebærer å bake kake og særlig gjærbakst. Sistnevnte er for meg mest interessant. Et tema som ofte diskuteres er tildekking av nystekt gjærbakst, f. eks brød, boller, kringler o.l. Selv har god erfaring med nettopp det, mener det bevare fuktigheten og gjør baksten mykere og saftigere.
        Andre mener best resultat oppnås med kun underrist, og ingen tildekking av nystekt gjærbakst. Noen synspunkter på det?

        • Mills
          Cecilie,

          Hei Jan!
          Dette er et interessant spørsmål og det enkle svaret er at det er «smak og behag». Men vi anbefaler alltid at bakst avkjøles på rist slik at varmen kan fordampe.
          Hvis målet er saftig og myk bakst, så vil det nok være best å avkjøle under et kjøkkenhåndkle. Det vil for eksempel passe godt til boller og annen søt gjærbakst som man helst vil skal være ganske myk.
          Når man ikke dekker til med noe vil noe fuktighet fordampe og skorpen vil bli sprøere. Det er som regel mest ønskelig når man baker brød og rundstykker.

          Lykke til med bakingen 😊

Se flere kommentarer Se flere kommentarer

Lignende oppskrifter