Fava – gresk ertepuré

Enkelt
70 min.
Den greske dippen fava kan minne om hummus, men lages på gule splitterter istedenfor kikerter. Fava brukes ofte som tilbehør til hvit fisk, men er også svært vanlig å se på greske mezebord, spesielt i fasteperioden før påske. Vi har fått oppskriften fra den greske kokken Georgios Fragikas, som igjen har fått den fra sin bestemor. Hun pleide alltid å lage denne favaen når Georgios og bestefaren kom tilbake fra fisketur.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Skyll ertene godt og ha i en stor kasserolle. Hell over vann og kok opp. La det koke i 8-10 minutter. Fjern skummet som danner seg på toppen etterhvert med en stor skje eller en grunn øse.

  2. TIPS: Gule splitterter får du kjøpt i importbutikker og i noen matbutikker med stort vareutvalg. Om du ikke får tak i splitterter kan du bruke tørkede gule erter. Følg da anvisningen på pakken for koketid og eventuell bløtlegging.

  3. Senk varmen og tilsett rødløk og Olivero Flytende i kasserollen. Smak til med salt og pepper. La alt småkoke til ertene blir myke og tykner til samme konsistens som grøt, det tar rundt 40-50 minutter. Rør om jevnlig.

  4. Smak stuingen til med sitronsaft. Vil du ha en helt jevn puré, kan du bruke en stavmikser.

  5. Ha favaen over i en dyp tallerken og dryss over fersk oregano før servering.

  6. TIPS: I Hellas er det også vanlig å servere fava med stekt løk. Skivet løk stekes myk i Olivero og legges på dippen ved servering.

Antall porsjoner:

  • 200 gram gule splitterter, tørre
  • 1.2 liter vann
  • 1 stk rødløk, i båter
  • 1 dl Olivero Flytende
  • 0.5 ts salt
  • 0.25 ts pepper
  • 0.5 dl sitronsaft
  • 1 ss fersk oregano

Produkter i oppskriften

Olivero Flytende

Olivero Flytende

Kommentarer

  • User
    Anne Mette

    Serveres den varm eller kold?

    • Mills
      Cecilie,

      Fava serveres kald eller i romtemperatur, da kommer smaken aller best frem. Lykke til! 😊

Se flere kommentarer Se flere kommentarer

Lignende oppskrifter

Greske gyros i pita

Enkelt
60 min.

Tiropitakia – små ostepaier fra Hellas

Enkelt
60 min.

Greske kjøttboller

Enkelt
30 min.