Gresk pastitsio
Pastitsio blir ofte kalt Hellas’ svar på lasagne, og er på samme måte som moussaka en gresk ovnsrett med kjøttdeig av lam eller storfe. Det finnes mange ulike varianter av gresk pastitsio, men pastarør, en kjøttsaus med klassiske greske kryddere, og en fyldig ostesaus, er felles for dem alle.
Ingredienser
Kjøttsaus
Ostesaus
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Kok opp en kjele med vann, og tilbered pastaen etter pakkens veiledning, men gi den 3 minutter kortere koketid. Sil av vannet.
2. Om pastaen: Den tradisjonelle pastaen brukt i pastitsio er lange makaronirør, kjent som bucatini eller perciatelli. De er ikke så vanlige å se i Norske butikker, derfor har vi brukt pasta penne – en type pasta som også er mye brukt i pastitsio.
Kjøttsaus
1. Finhakk løk og hvitløk.
2. Varm opp en stekepanne på middels høy varme med Olivero, og fres løken til den er blank. Tilsett hvitløk, tomatpuré og kjøttdeig, og stek i cirka 5 minutter til kjøttdeigen er gjennomstekt.
3. Tilsett hakkede tomater, rødvin, salt, pepper, kanel, allehånde og muskat, og la det koke i ytterligere 5 minutter til kjøttblandingen er tykk og mesteparten av væsken har fordampet.
4. Varm opp stekeovnen til 220 grader.
Ostesaus
1. Varm opp en kjele med Olivero på middels varme. Rør inn hvetemelet til du har en klumpfri blanding.
2. Tilsett melken litt og litt av gangen. La det småkoke på svak varme i cirka 10 minutter til du har en tykk saus. Trekk kjelen bort fra varmen og la sausen avkjøles til ca. 60 grader.
3. Visp sammen eggene og rør inn i sausen sammen med revet ost, salt og pepper. Sett til side.
Pastitsio
1. Legg halvparten av pastaen i bunnen av en ildfast form. Ha kjøttblandingen over før du legger resten av pastaen på topp. Hell over ostesausen og topp med revet ost.
2. Stek på midterste rille i 20 minutter, til osten er gyllen.
3. La pastitsioen avkjøle i 5 minutter før servering.
4. Server gjerne med en gresk salat ved siden av.
Drømmer meg tilbake til Hellas 😉
Ja, denne er virkelig en gresk vinner! Håper du lar deg friste til å prøve oppskriften. Lykke til! 🙂
Er det hakkede tomater på boks,eller ferske tomater?
Hei! Det er hakkede tomater på boks som er brukes i oppskriften, men det er ikke noe i veien for å bruke ferske hvis du har tilgang på det. Lykke til! 🙂
Hei! Jeg lurer på om det er riktig med bare 40 G hakkede tomater?
Hei Lilja! Tusen takk for at du har et våkent øye! Her var det sneket seg inn en feil, og den har vi nå rettet til 400 gram hakkede tomater. Lykke til hvis du prøver deg på denne deilige retten, og takk igjen 😊
Hvor mye pasta?
Hei Trine! Du kan beregne omtrent 100 gram tørr pasta per porsjon. Håper pastitsioen faller i smak 😊