Lasagne alla Bolognese
Lasagne er kanskje den mest kjente pastaretten fra Italia. Den er også en av de eldste og kan spores tilbake til da romerne serverte pastaplater, laganum, toppet med en slags kjøttstuing. Den lagvise lasagnen stammer fra 1300-tallet, og kommer både fra Bologna og Napoli. Kjøttsausen i lasagne alla Bolognese er ikke ulik den som lages til pasta Bolognese. Lasagne alla Napoletana inneholder gjerne kjøttboller og pølse, og rikelig med ost som ricotta og mozzarella i stedet for hvit saus. I Norge lager vi ofte lasagne med ostesaus, men ifølge den italienske kokken Luca Mereu, som vi har fått denne oppskriften av, skal den lages med en klassisk bechamelsaus og revet parmesan mellom lagene.
Ingredienser
Kjøttsaus
Hvit saus
Til montering
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Kjøttsaus
1. Smelt Olivero i en stekepanne på medium sterk varme. Stek baconterningene i 1-2 minutter og ha over i en stor gryte.
2. Finhakk løk, gulrot, stangselleri og hvitløk. Stek i stekepannen til løken blir blank og myk. Ha alt over i gryta.
3. Brun kjøttdeigen til den er nesten gjennomstekt og bland sammen med resten.
4. Hell vinen over i stekepannen og kok inn til halvparten. Hell over i gryta.
5. Rør tomatpuré og hermetiske tomater inn i gryta. Kok opp og smak til med salt, pepper og finhakket bladpersille.
6. La kjøttsausen småkoke delvis under lokk i 20 minutter mens du lager den hvite sausen.
Hvit saus
1. Varm opp melk i en kasserolle.
2. Smelt Olivero i en annen vid kasserolle på medium sterk varme. Tilsett hvetemelet og rør godt.
3. Visp litt og litt melk inn i melblandingen, til all melken er brukt. La sausen koke opp under omrøring, til du har en jevn og tykk saus.
4. Smak til med revet muskatnøtt, salt og pepper.
Montering
1. Forvarm ovnen til 200 grader. Smør en stor, ildfast form på cirka 25×35 centimeter med Olivero og fordel et lag hvitsaus i bunnen av formen.
2. Bygg lasagnen lagvis med lasagneplater, kjøttsaus, hvit saus og revet ost. Gjenta til du er tom for kjøttsaus. Avslutt med hvit saus og et godt lag revet parmesanost.
3. Stek lasagnen på rist midt i ovnen i cirka 30 minutter, til lasagneplatene er ferdige. Stikk en gaffel gjennom for å sjekke om lasagnen er ferdig stekt. Går den lett gjennom lagene er lasagnen klar til servering.
4. Tusen takk til Luca Mereu for oppskriften. Han holder blant annet kurs i italiensk mat og vin. Disse finner du på italia.no.
Rett og slett den beste lasagnen. Pimper opp med timian, oregano, løpstikke, gressløk, bjørnerot og det hagen byr på av urter ellers.
Så hyggelig at oppskriften faller i smak, Liz! Høres aldeles nydelig ut med alle urtene! Lykke til med matlagingen 🙂
Alltid best med Ekte smør i ein kvitsaus
Hei Olivia! Vi foretrekker Olivero Original i denne retten, men det er ikke noe i veien for å bruke smør også. Lykke til! 🙂