Eltefritt grytebrød

Enkelt
120 min.
Dette er et luftig og grovt brød, som blir saftig og får en fantastisk sprø skorpe når det bakes i gryte. Grytebrødet er i tillegg eltefritt og krever derfor minimalt med innsats. Alt du trenger er litt planlegging dagen i forveien, så har du brødet klart til frokost dagen etter.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

 1. Rør sammen hvetemel, sammalt grovt hvetemel, salt, tørrgjær og vann i en stor bakebolle til deigen er godt blandet. Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

 2. Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og ta deigen ut av bakebollen og over på kjøkkenbenken. Brett deigen sammen ved å folde kantene inn mot midten. Gjenta dette cirka 8 ganger til deigen virker jevn og elastisk. Elt eventuelt inn litt mer hvetemel i deigen om den er for våt.

 3. Varm opp ovnen til 250 grader og plasser en stor jerngryte som måler cirka 24 centimeter i diameter i ovnen slik at gryten varmes opp. Det tar cirka 20 minutter.

 4. Ta gryten ut av ovnen, dryss litt hvetemel i bunnen av gryten og ha deigen over i gryten med bretten opp. Dryss litt hvetemel på toppen av deigen, legg på lokk og stek i 30 minutter.

 5. Senk deretter temperaturen til 200 grader og ta av lokket. Stek videre i cirka 20 minutter til skorpen er gyllen og sprø.

 6. Avkjøl på rist og server nystekt grytebrød med Soft Flora og ditt favorittpålegg.

 7. Tips! Vil du ha brødet klart samme dag? Bruk 1 pose tørrgjær og la deigen heve på et lunt sted i 2 timer.

Antall porsjoner:

 • 250 gram hvetemel
 • 250 gram sammalt grovt hvetemel
 • 1 ts salt
 • 0.25 ts tørrgjær
 • 4 dl kaldt vann

Kommentarer

 • Bruker
  Synnøve

  Kan jeg bruke leirgryte isteden for jerngryte?

Lignende oppskrifter