Eltefritt grytebrød

Enkelt
120 min.
Dette er et luftig og grovt brød, som blir saftig og får en fantastisk sprø skorpe når det bakes i gryte. Grytebrødet er i tillegg eltefritt og krever derfor minimalt med innsats. Alt du trenger er litt planlegging dagen i forveien, så har du brødet klart til frokost dagen etter.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

 1. Rør sammen hvetemel, sammalt grovt hvetemel, salt, tørrgjær og vann i en stor bakebolle til deigen er godt blandet. Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

 2. Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og ta deigen ut av bakebollen og over på kjøkkenbenken. Brett deigen sammen ved å folde kantene inn mot midten. Gjenta dette cirka 8 ganger til deigen virker jevn og elastisk. Elt eventuelt inn litt mer hvetemel i deigen om den er for våt.

 3. Varm opp ovnen til 250 grader og plasser en stor jerngryte som måler cirka 24 centimeter i diameter i ovnen slik at gryten varmes opp. Det tar cirka 20 minutter.

 4. Ta gryten ut av ovnen, dryss litt hvetemel i bunnen av gryten og ha deigen over i gryten med bretten opp. Dryss litt hvetemel på toppen av deigen, legg på lokk og stek i 30 minutter.

 5. Senk deretter temperaturen til 200 grader og ta av lokket. Stek videre i cirka 20 minutter til skorpen er gyllen og sprø.

 6. Avkjøl på rist og server nystekt grytebrød med Soft Flora og ditt favorittpålegg.

 7. Tips! Vil du ha brødet klart samme dag? Bruk 1 pose tørrgjær og la deigen heve på et lunt sted i 2 timer.

Antall porsjoner:

 • 250 gram hvetemel
 • 250 gram sammalt grovt hvetemel
 • 1 ts salt
 • 0.25 ts tørrgjær
 • 4 dl kaldt vann

Kommentarer

 • Bruker
  Marianne Austad Johansen

  Jeg har den siste tiden laget endel grytebrød. Jeg har alltid hevet deigen 1,5 til 2 timer etter at jeg har brettet deigen. Legger merke til at det ikke blir gjort her. Er egentlig den etterrhevingen unødvendig?

  • Mills
   Cecilie,

   Hei Marianne! Som ved de aller fleste oppskrifter er det små forskjeller på fremgangsmåtene. Vi synes vi får et veldig godt resultat ved å kun la deigen etterheve de 20-30 minuttene det tar for å varme opp ovnen og gryten skikkelig. Kanskje du vil teste det en gang og se om du synes det gjør en stor forskjell på det resultatet du er vant med å få? Lykke til 😊

 • Bruker
  Synnøve

  Kan jeg bruke leirgryte isteden for jerngryte?

  • Mills
   Cecilie,

   Hei Synnøve! Beklager at vi ikke har fått svart på spørsmålet ditt før nå. Håper du allerede har funnet ut at du fint kan bruke leirgryte til denne oppskriften. Det som er viktig å huske på er at leigryten må fuktes godt (15-30 minutter) før bruk. Legg deigen i den fuktige gryten, sett på lokket og sett gryten på rist i kald ovn. Stek deretter som beskrevet i oppskriften vår. Lykke til 😊

Lignende oppskrifter