
Eltefritt havrebrød
Et luftig og saftig brød som er perfekt når du vil ha nystekt brød til frokost, men ikke vil bruke mye tid på elting. Deigen lager du på 10 minutter og så lar du gjæren gjøre jobben mens du sover godt. Med mye havregryn og grovt mel i brødet, får du et brød som metter godt og passer perfekt i matpakken. Oppskriften gir 1 brød og er laget i en brødform på 2 liter.
Ingredienser
Slik gjør du
Bland sammen siktet hvetemel, sammalt hvete, havregryn, salt og tørrgjær i en bolle.
Tilsett vann og honning og rør sammen ingrediensene til du har en løs deig.
Dekk bollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken over natten. Deigen bør heve i minst 8 timer, men ikke lenger enn 18 timer. Da risikerer du at gjæren dør og brødet hever ikke.
Ha brøddeigen over i en godt smurt brødform og la den hvile i 30 minutter.
Varm opp stekeovnen til 260 grader.
Sett brødformen inn i ovnen på midterste rille og senk temperaturen til 200 grader.
Stek brødet i 55 minutter.
Ta brødet ut av formen umiddelbart etter at det er ferdigstekt og la det avkjøle på en rist. Dette er viktig for å få ut dampen og få sprø skorpe.
La brødet hvile i minst 10 minutter før du skjærer i det.
Server nystekt brød med Soft Flora og ditt favorittpålegg.
Tips!
Vil du ha brødet klart samme dag? Bruk 1 pose tørrgjær og la deigen heve på et lunt sted i 1 time.
Veldig enkel oppskrift, og brødet ble veldig bra. Jeg skal bake dette brødet flere ganger👍
Godt å høre, lykke til med bakingen, Ingjerd! 😊
Hei!
Jeg fulgte oppskriften og da ble deigen ganske flytende. Det stod en løs deig, så jeg tenkte det var meningen. Siden i andre oppskrifter så har jeg måttet bløtlegge storehavregryn og liknende først før jeg tar opp i melet. Men nå når det har gått 17 timer og den har stått er den fortsatt ganske flytende og det har ikke vært så voldsomt til heving heller. Det lukter også veldig gjær før jeg satte den i ovnen.
Dere burde beskrive bedre hvordan deigen skal være og kanskje bedre hvordan ingrediensen bør blandes. Klissete deig er bedre begrep kanskje ? Jeg brukte siktet speltmel også brukte jeg grovmalt sammalt hvetemel og hadde oppi til to porsjoner (to brød)
Hei Audun! Takk for tilbakemeldingen på oppskriften. Det er viktig for å få et vellykket resultat at deigen verken er for løs eller for fast. Akkurat hvordan det beskrives er ikke lett. Men øvelse gjør mester, og vårt råd er å ikke gi opp! Etter noe prøving og feiling med eltefri baking går det lettere å finne nøyaktig den rette konsistensen. Håper du vil forsøke igjen, lykke til! 😊
Dette ble ett smakfullt og godt brød som falt i smak for selv den kresne tenåringen i familien. 😊
Så hyggelig at hele familien likte brødet, Eva! Det er den beste tilbakemeldingen vi kan få. God bakelyst til dere! 😊
Dette ble veldig godt (og enkelt)! Brukte siktet og sammalt spelt. Rakk et par varme skiver med brunost til kvelds😊
Så hyggelig at brødet falt i smak, Mari! Høres nydelig ut med spelt i denne oppskriften. God bakelyst! 😊
Hei! Ovnen min er litt ødelagt, så jeg bør bruke varmluft. Skal jeg justere litt på steketid eller varme da?
Hei! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å bruke varmluft på 180 grader, og redusere steketiden til circa 40 minutter. Lykke til!
Kan man droppe honningen?
Hei Marthe! Det kan du, men for best resultat anbefaler vi at du erstatter den med noe annet søtt, som for eksempel sirup, vanlig sukker eller brunt sukker. Lykke til! 🙂
Nettopp bakt dette brødet for første gang. Brukte 1 pk gjær og 1 time fordeling, 1/2 time heving i form før steking. Tilsatte litt linfrø.
Dette kommer jeg garantert å bake igjen .
Så hyggelig å høre at brødet falt i smak, og at du fant din egen vri på oppskriften, Ruth Elin! Lykke til når du baker igjen, og god sommer til deg! 🙂
😊👍 . Nydelig brød. Gikk raskt og ryktene ferskt frokost brød. Brukte din oppskrift men tilsatt gresskar.
kjerner 🍞
Kan man droppe brødform? Jeg har tidligere bakt brød uten form. Bare trillet de og formet deigen som brød og lagt det på en stekeplate.
Hei Stine! Denne deigen er såpass løs at vi ikke anbefaler å bake dette brødet uten form. Formen gir også stekeskorpe til brødet. Lykke til med bakingen 🙂
Hver gang jeg prøver eltefritt og heving over natten, opplever jeg at de alltid revner og blir veldig deformert. Hvorfor det, montro? Må de eltes mer for hånd? Eller skal det være mer vann slik at deigen er for bløt til å eltes? Men brødene var gode på smak, og jeg syns ideen med lang heving og eltefritt er spennende, så jeg gir ikke opp helt enda😁
Hei Gunn Pia! Det var leit å høre at baksten ikke blir vellykket. Det er ikke godt å si akkurat hva som går galt, men det er viktig å passe på at deigen ikke hever over 18 timer. Den skal ikke eltes for hånd, bare røres sammen. Og vær nøye med målene slik at du får en passe løs deig. Lykke til med bakingen, vi er enig at du ikke skal gi opp 🙂
Hei, har 2 former på mindre enn 2 liter. Kan jeg ikke bare steke deigen fordelt likt i dem? Evt hvor lang steketid får jeg nå tro? 🤗
Hei Ann-Therese! Det har vi ikke prøvd selv, men. det skulle ikke være noe i veien for å steke i to mindre former. Kort ned noe på steketiden til circa 40 minutter. Lykke til! 🙂
Nydeligt
Herlig å høre at oppskriften falt i smak hos deg, Herdis! Takk for det, og lykke til med bakingen 🙂
Går det an å bruke denne oppskriften til rundstykker i muffinsformer?
Hei Liv! Det har vi ikke prøvd selv, men har du et muffinsbrett som tåler 260 grader skulle det ikke være noe i veien for å prøve. Lykke til med bakingen, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂
Litt vanskelig å finne 2 liter brødform som tåler 260 grader, og lurer på om en brødform på 1,7 liter holder?
Det går bra med en form på 1,7 liter, Heidi, lykke til med bakingen! 🙂
Tusen takk 🙂
Dette var et veldig godt og enkelt brød Skal helt klart lages igjen.
Så koselig tilbakemelding å få, Mona! Takk skal du ha, og kos deg med brødbakingen fremover! 🙂
Vi har bakt dette brødet fast i ett år nå til hele familien. Og vi elsker det. Beste oppskriften jeg har funnet. Pleier å variere fritt med forskjellig grovt mel og frø. Men alltid 600 g hvetemel.
Så hyggelig å høre, Maria! Takk for tilbakemeldingen, og god bakelyst til deg! 🙂
Et nydelig brød, hadde i litt nøtter nydelig.
Nøtter høres nydelig ut i dette brødet, Svanhild, takk for tipset! 😊
Veldig godt med noe godt pålegg! Kommer absolutt til å lage dette igjen
Så hyggelig å høre, Lea! Takk for tilbakemeldingen og lykke til med brødbakingen fremover! 😊
Hei, kan deigen legges i formen med en gang eller skal den heves i en større bolle?
Hei Brødbakeren! Vi anbefaler at du lar deigen heve i en bolle med plast over i minst 8 timer på kjøkkenbenken. Deretter har du brøddeigen over i en godt smurt brødform før steking. Grunnen til dette er fordi det ikke er plass til å heve i brødformen. Lykke til! 🙂
Takk for svaret!
Kan man tilsette gresskarkjerner, solsikkefro o.l. i tillegg? Skal man isåfall redusere noe av det andre tørre?
Hei Stine! Ja, tilsett gjerne frø og kjerner i deigen, og du trenger ikke redusere noe av det tørre. Lykke til! 🙂
Lages jevnlig som et billigere og ferskt alternativ til butikkjøpt brød, ganske fornøyd med oppskriften! Brødet smaker deilig. Eneste er at brødet sitter godt fast i brødformen hver gang til tross for at jeg smører det godt med olivenolje før steking. Gjør jeg noe feil, kanskje?
Hei Ingrid! Så hyggelig å høre at brødet faller i smak! Du kan enten forsøke å strø formen med litt mel etter at den er smurt, eller legge en strimmel med bakepapir i formen neste gang du baker. Lykke til! 🙂
Jeg fikk brødform i silikon, de er absolutt å anbefale. Fungerte bra på denne oppskriften også 👍
Hadde samme problem men fant ut at det er mye lettere å få de ut av formene om man venter 10 minutter etter de er ute av ovnen
Skal prøves ja.
Hei Vigdis! Så hyggelig å høre at oppskriften frister! Lykke til med brødbakingen, fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂
Smaker gjær
Hei Ingvild! Det var leit å høre at brødet smakte gjær. Det kan ta litt trening å få til eltefri bakst, så vi håper du ikke gir opp, men vil prøve igjen! Anbefaler deg å følge oppskriften nøye, og bruke kun 1 ts tørrgjær og sørge for at deigen hever i minst 8 timer. Det er viktig for å få et vellykket resultat. Hever du deigen for lenge (over 18 timer) risikerer du at gjæren dør, og at brødet ikke hever i det hele tatt. Lykke til! 🙂
Nam nam nam, barnebarna likte det veldig godt!
Så hyggelig å høre at brødet falt i smak, Gudrunn 😊
Jeg fire doblet oppskriften. Men stemmer det at det skal være 4 små skjer med gjær?
Beklager sent svar, Cecilie – det ser ut som kommentaren din har blitt glemt!
Håper du fant ut av det, men ja, det er svært lite gjær som skal til når man baker eltefritt. Den lange hevetiden gjør mesteparten av jobben og bidrar til veldig god smak 😊