
Eltefritt havrebrød
Et luftig og saftig brød som er perfekt når du vil ha nystekt brød til frokost, men ikke vil bruke mye tid på elting. Deigen lager du på 10 minutter og så lar du gjæren gjøre jobben mens du sover godt. Med mye havregryn og grovt mel i brødet, får du et brød som metter godt og passer perfekt i matpakken. Oppskriften gir 1 brød og er laget i en brødform på 2 liter.
Ingredienser
Slik gjør du
Bland sammen siktet hvetemel, sammalt hvete, havregryn, salt og tørrgjær i en bolle.
Tilsett vann og honning og rør sammen ingrediensene til du har en løs deig.
Dekk bollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken over natten. Deigen bør heve i minst 8 timer, men ikke lenger enn 18 timer. Da risikerer du at gjæren dør og brødet hever ikke.
Ha brøddeigen over i en godt smurt brødform og la den hvile i 30 minutter.
Varm opp stekeovnen til 260 grader.
Sett brødformen inn i ovnen på midterste rille og senk temperaturen til 200 grader.
Stek brødet i 55 minutter.
Ta brødet ut av formen umiddelbart etter at det er ferdigstekt og la det avkjøle på en rist. Dette er viktig for å få ut dampen og få sprø skorpe.
La brødet hvile i minst 10 minutter før du skjærer i det.
Server nystekt brød med Soft Flora og ditt favorittpålegg.
Tips!
Vil du ha brødet klart samme dag? Bruk 1 pose tørrgjær og la deigen heve på et lunt sted i 1 time.
Hei, kan deigen legges i formen med en gang eller skal den heves i en større bolle?
Hei Brødbakeren! Vi anbefaler at du lar deigen heve i en bolle med plast over i minst 8 timer på kjøkkenbenken. Deretter har du brøddeigen over i en godt smurt brødform før steking. Grunnen til dette er fordi det ikke er plass til å heve i brødformen. Lykke til! 🙂
Takk for svaret!
Kan man tilsette gresskarkjerner, solsikkefro o.l. i tillegg? Skal man isåfall redusere noe av det andre tørre?
Hei Stine! Ja, tilsett gjerne frø og kjerner i deigen, og du trenger ikke redusere noe av det tørre. Lykke til! 🙂
Lages jevnlig som et billigere og ferskt alternativ til butikkjøpt brød, ganske fornøyd med oppskriften! Brødet smaker deilig. Eneste er at brødet sitter godt fast i brødformen hver gang til tross for at jeg smører det godt med olivenolje før steking. Gjør jeg noe feil, kanskje?
Hei Ingrid! Så hyggelig å høre at brødet faller i smak! Du kan enten forsøke å strø formen med litt mel etter at den er smurt, eller legge en strimmel med bakepapir i formen neste gang du baker. Lykke til! 🙂
Jeg fikk brødform i silikon, de er absolutt å anbefale. Fungerte bra på denne oppskriften også 👍
Skal prøves ja.
Hei Vigdis! Så hyggelig å høre at oppskriften frister! Lykke til med brødbakingen, fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂
Smaker gjær
Hei Ingvild! Det var leit å høre at brødet smakte gjær. Det kan ta litt trening å få til eltefri bakst, så vi håper du ikke gir opp, men vil prøve igjen! Anbefaler deg å følge oppskriften nøye, og bruke kun 1 ts tørrgjær og sørge for at deigen hever i minst 8 timer. Det er viktig for å få et vellykket resultat. Hever du deigen for lenge (over 18 timer) risikerer du at gjæren dør, og at brødet ikke hever i det hele tatt. Lykke til! 🙂
Nam nam nam, barnebarna likte det veldig godt!
Så hyggelig å høre at brødet falt i smak, Gudrunn 😊
Jeg fire doblet oppskriften. Men stemmer det at det skal være 4 små skjer med gjær?
Beklager sent svar, Cecilie – det ser ut som kommentaren din har blitt glemt!
Håper du fant ut av det, men ja, det er svært lite gjær som skal til når man baker eltefritt. Den lange hevetiden gjør mesteparten av jobben og bidrar til veldig god smak 😊