
Eltefritt grytebrød
Dette er et luftig og grovt brød, som blir saftig og får en fantastisk sprø skorpe når det bakes i gryte. Grytebrødet er i tillegg eltefritt og krever derfor minimalt med innsats. Alt du trenger er litt planlegging dagen i forveien, så har du brødet klart til frokost dagen etter.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Rør sammen hvetemel, sammalt grovt hvetemel, salt, tørrgjær og vann i en stor bakebolle til deigen er godt blandet. Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
2. Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og ta deigen ut av bakebollen og over på kjøkkenbenken. Brett deigen sammen ved å folde kantene inn mot midten. Gjenta dette cirka 8 ganger til deigen virker jevn og elastisk. Elt eventuelt inn litt mer hvetemel i deigen om den er for våt.
3. Varm opp ovnen til 250 grader og plasser en stor jerngryte som måler cirka 24 centimeter i diameter i ovnen slik at gryten varmes opp. Det tar cirka 20 minutter.
4. Ta gryten ut av ovnen, dryss litt hvetemel i bunnen av gryten og ha deigen over i gryten med bretten opp. Dryss litt hvetemel på toppen av deigen, legg på lokk og stek i 30 minutter.
5. Senk deretter temperaturen til 200 grader og ta av lokket. Stek videre i cirka 20 minutter til skorpen er gyllen og sprø.
6. Avkjøl på rist og server nystekt grytebrød med Soft Flora og ditt favorittpålegg.
Tips!
Vil du ha brødet klart samme dag? Bruk 1 pose tørrgjær og la deigen heve på et lunt sted i 2 timer.
Jeg skjønner ikke hva jeg gjør feil.. Jeg følger oppskriften, men opplever at brødet blir nesten litt rått eller deigete inni. Har prøvd å steke litt lenger også, men synes ikke det gjorde noen forskjell. Jeg bruker Römertopf gryte. Hva kan det være jeg gjør feil?
Hei Stine! Det var leit å høre at baksten ikke alltid blir helt vellykkket. Eltefri bakst er i utgangspunktet enkel, men mange erfarer at det gir litt ulikt resultat fra gang til gang. Det er ikke alltid lett å vite hvorfor, fordi alle elementene spiller inn. For kort eller lang hevetid, væskemengde, meltype og steketid påvirker resultatet. Når du forteller om gryten du bruker, så ville jeg startet med å endre den. Test ut med en vanlig jerngryte isteden, fordi den leder varme annerledes enn leirgryte. Det kan være en årsak. Prøv deg litt fram, og fortell oss gjerne hvordan det gikk. Lykke til med bakingen! 🙂
Jeg har den siste tiden laget endel grytebrød. Jeg har alltid hevet deigen 1,5 til 2 timer etter at jeg har brettet deigen. Legger merke til at det ikke blir gjort her. Er egentlig den etterrhevingen unødvendig?
Hei Marianne! Som ved de aller fleste oppskrifter er det små forskjeller på fremgangsmåtene. Vi synes vi får et veldig godt resultat ved å kun la deigen etterheve de 20-30 minuttene det tar for å varme opp ovnen og gryten skikkelig. Kanskje du vil teste det en gang og se om du synes det gjør en stor forskjell på det resultatet du er vant med å få? Lykke til 😊
Kan jeg bruke leirgryte isteden for jerngryte?
Hei Synnøve! Beklager at vi ikke har fått svart på spørsmålet ditt før nå. Håper du allerede har funnet ut at du fint kan bruke leirgryte til denne oppskriften. Det som er viktig å huske på er at leigryten må fuktes godt (15-30 minutter) før bruk. Legg deigen i den fuktige gryten, sett på lokket og sett gryten på rist i kald ovn. Stek deretter som beskrevet i oppskriften vår. Lykke til 😊