Eltefritt valnøttbrød
Dette eltefrie brødet er enkelt å lage og gir deg rykende ferskt brød til frokost med minimal innsats. Valnøttene gir brødet en unik smak som går perfekt sammen med klassiske pålegg som skinke, eggesalat, rødbetsalat eller brunost. Oppskriften gir ett brød og vi har brukt en brødform på 2 liter.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Grovhakk valnøttene.
2. Bland sammen siktet hvetemel, sammalt hvetemel, valnøtter, salt og tørrgjær i en bolle.
3. Tilsett honning og vann, og rør sammen ingrediensene til du har en løs deig.
4. Dekk bollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken over natten. Deigen bør heve i minst 8 timer, men ikke lenger enn 18 timer. Da risikerer du at gjæren dør, og brødet vil ikke heve.
5. Ha brøddeigen over i en godt smurt brødform og la den hvile i 30 minutter på kjøkkenbenken uten å dekke til deigen.
6. Varm opp stekeovnen til 260 grader.
7. Sett brødformen inn i ovnen på midterste rille og senk temperaturen til 200 grader.
8. Stek brødet i 55 minutter.
9. Ta brødet ut av formen umiddelbart etter at det er ferdigstekt og la det avkjøle på en rist. Dette er viktig for å få ut dampen og få sprø skorpe.
10. Spis det ferskt med Soft Flora og ditt favorittpålegg.
Kan en doble oppskriften og bruke
langpannen ?? Ville lage brytebrød til ei gryte🤗
Hei Stine! Ja, det kan du, men steketiden blir noe kortere, så her må du følge med underveis, og jeg vil tro cirka 40 minutters steking. Lykke til! 🙂
Nydelig brød, det ble en favoritt.
Så hyggelig å høre, Laila! Takk for det, og god bakelyst til deg! 😊
heia:) hvor mange brød blir det av deigen?
1 porsjon av denne oppskriften er nok til 1 brød. God bakelyst 😊
Greit å bruke fersk gjær, og i så fall hvor mye? Kan fint sammalt hvetemel byttes ut med grovt sammalt?
Du kan erstatte 1/4 ts tørrgjær med 5 gram fersk gjær. Det er heller ikke noe i veien for å bruke grovere mel, bare vær obs på at brødet kan bli mer kompakt. Lykke til med bakingen 😊
Kan dette brødet fryses?
Hei Sigrun, dette brødet kan fint fryses, så lag gjerne opp flere porsjoner 🙂
Har den stående til heving. Men syns det er høy temperatur å steke på. Er redd det blir en kullklump igjen 😀
Hei Eva, og beklager veldig sent svar! Denne kommentaren har klart å snike seg unna 🙈 Men ja, temperaturen er riktig, men skal altså senkes til 200 grader når du setter brødet inn. For å være på den sikre siden, kan du gjerne sette inn et steketermometer. Når kjernetemperaturen er på 96 grader eller mer, er brødet ferdig stekt 🙂 Lykke til!