Saftig speltbrød
Dette er et luftig og saftig grovt speltbrød med sprø skorpe og god smak fra rug. Det passer ypperlig som matpakkebrød og kan fint fryses ned. Når du baker med spelt, er det viktig å huske at speltmel trenger mindre elting enn hvetemel, så pass på å ikke overelte brøddeigen. Til denne oppskriften trenger du en brødform på 2 liter.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Ha sammalt speltmel grovmalt, sammalt speltmel finmalt, sammalt rugmel grovmalt, tørrgjær, salt, honning og lunkent vann i en bakebolle.
2. Elt deigen på middels hastighet i cirka 5 minutter.
3. Dekk til bakebollen med et fuktig kjøkkenhåndkle eller plast. Dette hindrer at deigen tørker ut under heving. La deigen heve i 30-60 minutter, til den har doblet i størrelse.
4. Pensle en brødform med Soft Flora Steke og Bake, og ha brøddeigen over i formen.
5. La brøddeigen etterheve under et kjøkkenhåndkle i 30 minutter.
6. Varm opp stekeovnen til 175 grader.
7. Stek speltbrødet på midterste rille i 50-60 minutter.
8. Ta speltbrødet ut av formen rett etter steking og la det hvile på en rist i minst 10 minutter før servering.
9. Server speltbrødet sammen med Soft Flora og ditt favorittpålegg.
Er det riktig at denne brøddeigen skal være veldig bløt?
Hei Maritha! Nei, den skal ikke være for løs i konsistensen, men akkurat passe, det vil si ikke rennende, men heller ikke veldig fast. Juster eventuelt med litt mer mel hvis den er blitt for løs. Lykke til! 🙂
hvor mange brød blir denne oppskriften?:)
Hei Jeanette! Oppskriften gir et brød i en brødform på 2 liter. Lykke til! 🙂
Hei!🙋Godt brød som er lett å lage, men jeg lurer på om man kan erstatte sammalt rug grov med sammalt hvete grov?
Hei Jorunn! Ja, det kan du. Lykke til med brødbakingen, og god sommer! 🙂
Takk for svar!🥰
Supergodt brød som er lett å lage.
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, Øivind! Godt å høre at brødet og oppskriften faller i smak. Kos deg med brødbakingen 😊
Wow ! 🙂 Dette er det saftigste og beste brødet på smak jeg har laget noensinne. Jeg er ikke så glad i rug så bytta ut med fin speltmel i stedet og det fungerte bra. Fungerte også bra og legge til en ss chiafrø, solsikke og linfrø. Takk for denne magiske oppskriften 🙂
Så hyggelig at brødet faller i smak, Magnus! Det høres nydelig ut med din egen vri med å tilsette frø, takk for tipset. Kos deg med baksten! 🙂
Supergode!
Så hyggelig å høre at brødet faller i smak, Ingeborg! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med baksten 😊
Kan jeg sløyfe honning da honning har for høy Ford Map
Hei Magne! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å sløyfe honningen i dette brødet. Men vær oppmerksom på at smaken ikke vil bli helt den samme. Lykke til med bakingen! 🙂
Kjempegode🤩👍
Hei Ellen Maria! Så hyggelig å høre at brødene og oppskriften faller i smak. Takk skal du ha, og god førjulstid til deg 🙂
Hei, ny på brødbaking 🙂 lurte på om man kan tilsette havregryn og frø (eks chiafrø, linfrø og sesamfrø) til oppskriften og hvordan man evt gjør det? Må man redusere på melmengden? Også lurte jeg på om det går an å erstatte litt av vannmengden med soyaolje?
Betyr forresten 2 porsjoner 2 brød?
Hei Simone! Du kan tilsette et par spiseskjeer (circa 20-30 gram) frø uten å redusere melmengden. Disse kan du ha oppi deigen sammen med melet. Tilsetter du havregryn derimot, må du justere litt på melmengden, eller vannet. Olje kan du tilsette uten å justert væskemengden. Ja, to porsjoner betyr 2 brød. Lykke til! 😊
Hei! Må en bruke honning ? Hva kan en evt. bruke isteden? 🙂
Hei Vikki! Du kan erstatte honningen med noe annet søtt, som sukker eller maltekstrakt. Men vær obs på at hvis du bruker maltekstrakt vil det gi en litt annen smak på brødet. Lykke til med bakingen! 🙂
lett å lage, ja, resultatet veksler iflg. melet jeg har brukt
Hei Gerd! Så flott å høre at du synes brødet var lett å lage, håper det smaker! 🙂
Et nydelig og saftig brød🍞🍞😋😋og lett og lage,veksler litt med forskjellige meltyper😊
Hei May-Liss! Godt å høre at brødet faller i smak! Takk for den hyggelige tilbakemeldingen, og god bakelyst til deg! 🙂
Dette ble veldig saftig! Takk for oppskriften!
Så flott at oppskriften falt i smak, Grete 😊
Kjempegodt brød, og så lett å lage! Serverte det varmt med brie på, og la det andre brødet i fryseren.
Så hyggelig å høre at brødet falt i smak, Siri! Godt å ha et brød på lur i fryseren ☺️
Hvordan blir det når du fryser det?Synes speltbrød blir så smuldret etter frysing
Beklager sent svar, Marit!
Det som skjer når man fryse brød er at glutenet brytes ned og dermed kan brødet oppleves som mer smulete. Anbefaler derfor at du heller fryser brødet ned i skiver for å bevare smak og konsistens på best mulig måte. Lykke til 😊
Hei
Hvor stor brødform trengs til denne oppskriften?
Hei! 2 liter passer til denne 🙂
Kjempegodt brød, men det hever ut over brødformen. Kan dette stekes i leirgryte isteden ?
Ja dette er rikelig til TO brødformer!