Hva er betaglukan?

For å forklare hva betaglukan er må vi først snakke om kostfiber. Kostfiber er karbohydrater som kroppen ikke klarer å fordøye i tynntarmen. Tarmbakteriene i tykktarmen derimot, klarer å bryte ned en liten mengde. I denne prosessen avgis litt energi. Kostfiber er på den måten næring for tarmbakteriene og viktig for bakteriesammensetningen i tarmen.

Betaglukan er en type kostfiber som finnes i korn, gjær, sopp og alger. Betaglukan fra bygg og havre har vist seg å bidra til normale kolesterolverdier i blodet og kan begrense blodsukkerstigningen etter et måltid. I tillegg viser studier at betaglukan fra gjær og sopp kan ha positiv innvirkning på immunforsvaret.

På hvilken måte påvirker betaglukan kolesterolet?

Kolesterol blir brukt av leveren for å produsere gallesyre. Når vi spiser matvarer som inneholder betaglukaner tar det med seg gallesyren fra tynntarmen og ut av kroppen. Når gallesyren skilles ut av kroppen, må leveren lage ny gallesyre ved å bruke kolesterol, noe som gjør at vi får mindre kolesterol i kroppen.

Hva kan jeg spise for å få i meg betaglukaner?

Bygg og havre er som nevnt gode kilder til betaglukan. Det vil si at du finner betaglukaner i mel, gryn og hele korn fra disse kornslagene.

Hvor mye må jeg spise hver dag?

For at betaglukan skal redusere kolesterolet må du spise 3 gram havre eller bygg per dag. 3 gram betaglukan tilsvarer 75 gram havre, som er en ganske stor bolle med havregrøt.

 

Har betaglukaner noen bivirkninger?

Fiberrik mat er gunstig for helsen, men dersom man tilsetter for mye fiber i kosten for fort, kan du få problemer med luft i magen, oppblåsthet og magesmerter. Derfor bør du øke fiberinntaket gradvis og passe på å drikke mye vann.

Oppskrift på havregrøt som dekker dagsbehovet for betagklukan:

Du trenger:
75 g havregryn
2 dl vann
0.25 ts salt
1 ts Vita hjertego’ margarin
0.5 eple, revet
0.25 ts kanel

Slik gjør du:
Kok opp havregryn og vann, la det koke på svak varme mens du rører, i fem minutter eller til du har ønsket konsistens. Smak til med litt salt.

Ha grøten i en skål og server med Vita hjertego’, revet eple og et dryss kanel.