Fett er det næringsstoffet som gir mest energi. Alt fett inneholder like mye energi – 1 gram gir 9 kcal. Det som er viktig å tenke på er mengden du spiser og hvilken type fett du får i deg.

– Vi vet at kroppen behøver fett for å fungere, men vi vet også at vi ikke har godt av for mye fett. Fett finnes i varierende mengde i mange forskjellige matvarer. Det finnes naturligvis i matoljer, smør og margarin, men også i kjøtt, fisk, avokado, nøtter og melk – ja i det meste. Fett er et næringsstoff med flere viktige funksjoner, forklarer Byfuglien.

Fettets oppgaver i kroppen:

  • Bidrar med energi: Fett er det mest energirike næringsstoffet. Fett som ikke brukes til prosesser i kroppen lagres i fettvevet, som er kroppens energireserve.
  • Bestanddel av hormoner: Fettsyrer er en hovedbestanddel i hormoner og har stor betydning i reguleringen av hormonproduksjonen.
  • Fører til jevn kroppstemperatur: Det fettet som ligger lagret like under huden (underhudsfettet) hjelper oss å holde en jevn kroppstemperatur og beskytter både mot kulde og hete.
  • Påvirker nerveimpulser: Fett utgjør en vesentlig del av noe som kalles myelinskjeden som omslutter aksonet (også kjent som utløpere) på nerveceller. En intakt myelinskjede gir raske og effektive nerveimpulser.
  • Beskytter indre organer: Fettet som ligger rundt de indre organene beskytter disse mot støt og slag.
  • Byggesteiner i cellevegger: En viktig oppgave for fett er å inngå som byggesteiner i cellemembraner, cellenes vegger. Cellemembranene har den viktige oppgaven å ivareta transporten av næring og energi inn og ut av cellene, og signalisering mellom cellene.
  • Tilfører fettløselige vitaminer: Fett er nødvendig for at vi skal kunne nyttiggjøre oss de fettløselige vitaminene A, D, E og K. Disse vitaminene har mange viktige funksjoner i kroppen, og er blant annet viktig for syn, blod, vekst og for å styrke skjelettet.
  • Bidrar med essensielle fettsyrer: Essensielle fettsyrer er fettsyrer som kroppen ikke selv klarer å lage, men som vi er avhengig av å få i oss via kosten. Linolsyre og alfa-linolensyre er flerumettede fettsyrer i henholdsvis omega-6 og omega-3 serien. Disse fettsyrene er viktige blant annet fordi de er forstadier til produksjon av viktige eicosanoider i kroppen. Dette er stoffer som regulerer svært mye av stoffskiftet i kroppen.

Hvor mye fett trenger du?

– Hvor mye fett du bør spise avhenger først og fremst av hvor mye energi du trenger, forklarer Byfuglien. – Helsedirektoratet anbefaler at mengden fett du spiser bør utgjøre mellom 25 og maks 40 prosent av energiinntaket.

For en gjennomsnittlig voksen med energibehov på ca. 1800-2250 kcal vil dette tilsvare 60-75 gram fett om dagen. 1 spiseskje margarin = 15 gram.

Kvinner lagrer mer fett

Hos en normalvektig kvinne utgjør fettmassen 20-30% av kroppsvekten, mens den hos en mann utgjør 15-25%.

Kvinner lagrer mer fett enn menn. Dette er hormonbestemt og har sammenheng med at kvinner har behov for mer fett i forbindelse med graviditet og amming.

To gode råd til slutt

  • Det er lurt å ha et bevisst forhold til hvor mye fett du spiser. Et kosthold med mye fett vil gjerne medføre at du spiser mer kalorier enn kroppen rekker å forbrenne.
  • Prøv å velge mest mulig av de gode, umettede fettsyrene som vi finner i fisk, planteoljer, nøtter og avokado.