1. Få nok søvn

Å få nok søvn er minst like viktig for helsen vår som et sunt kosthold og trening. Nesten en tredjedel av livet vårt tilbringes sovende. Når vi sover setter kroppen ned energinivået, gjenoppbygger kroppens vev, styrker immunforsvaret, lagrer opplysninger i hukommelsen, holder blodkarene i form og smugtrener kroppens muskler. Tilstrekkelig med søvn bidrar også til å regulere appetitten og holder humøret vårt oppe på dagtid.

2. Delta i frivillig arbeid

Sosiale relasjoner er viktig for helsen. I tillegg til å ha en positiv effekt på samfunnet, er mennesker som jobber med frivillig arbeid lykkeligere enn andre. Det frivillige arbeidet gir mer sosial kontakt og bedrer sjansen for å bli kjent med andre fordi det forbedrer de sosiale evnene.

3. Kom deg ut i dagslyset

Dagslyset hjelper kroppen å produsere mer serotonin – en aminosyre som er viktig for å regulere humør, søvn og appetitt. Nå som våren er over oss og dagene blir lysere, er det godt for helsen å komme seg ut i dagslyset og nyte solstrålene. Bruk gjerne lunsjpausen til å gå ut og ta en luftetur.

4. Se søte kattevideoer på nett

Latter og glede gjør hverdagen bedre. Forskning utført i USA fant at de som så på hjemmevideoer av katter opplevde flere positive virkninger. Deltagerne følte at kattevideoene ga dem mer energi og positive følelser, samtidig som de fikk mindre negative følelser som angst og irritasjon. Nå var riktignok deltagerne allerede over gjennomsnittet interessert i katter, men det viser likevel at dersom du er glad i kjæledyr, kan det være bra for helsen din å se på søte kattevideoer på YouTube.

5. Spis litt mørk sjokolade

Det er kakaoen som skal ha æren for de positive helseeffektene som er tilskrevet sjokolade, for den inneholder flavanoler, en form for antioksidant. Antioksidanter beskytter celler, proteiner og arvestoff i kroppen, har god effekt mot betennelser i kroppen og kan forebygge hjerte- og karsykdommer. Faktisk kan mørk sjokolade gå under «fem om dagen». Dette skyldes det høye innholdet av antioksidanter, vitaminer og fiber. Det er ikke de store mengdene som anbefales av sjokolade, men 1-2 ruter mørk sjokolade har påvist god effekt.