Omega-3 og omega-6 er essensielle flerumettede fettsyrer, det vil si at vi ikke kan lage dem selv, men må få dem tilført via kosten. Både omega-3 og omega 6-fettsyrer gir opphav til ulike signalstoffer, ofte med motsatt effekt. Det er derfor viktig å ha en viss balanse mellom disse fettsyrene. Omega-6 finnes blant annet i soyamargarin, soyaolje, solsikkeolje, hvete og bygg. Omega-3 finnes i fet fisk, rapsolje og nøtter.

 

Omega- 3 fettsyrer utgjør en viktig del av membranen som omgir alle kroppens celler. Det hjelper til med å holde blodårene elastiske og forhindrer at fettholdig plakk bygger seg opp i åreveggene. I tillegg tynner omega 3 ut blodet, noe som er med på å forhindre utviklingen av blodpropp. Og kan redusere betennelsesreaksjoner i kroppen og dermed gunstig ved f.eks leddgikt.

Både omega-3 og omega-6 senker LDL (skadelig kolesterol) i kroppen, samtidig som det senker antall triglyserider (fettet i blodårene våre). De er dermed avgjørende i forebygging av hjerte- og karsykdommer.