Omega- 3 fettsyrer utgjør en viktig del av membranen som omgir alle kroppens celler. Det hjelper til med å holde blodårene elastiske og forhindrer at fettholdig plakk bygger seg opp i åreveggene. I tillegg tynner omega 3 ut blodet, noe som er med på å forhindre utviklingen av blodpropp. Og kan redusere betennelsesreaksjoner i kroppen og dermed gunstig ved f.eks leddgikt.

Vi kan få omega-3 både fra planteriket (vegetabilsk omega-3) fra havet (marint omega-3). Plante omega-3 kalles alfalinolensyre (ALA), mens de marine omega-3-fettsyrene består av eikosapentaensyre( EPA 20:5 n-3), dokosapentaensyre (DPA) og dokosaheksaensyre (DHA). Av disse er det EPA og DHA som har størst betydning og som forebygger mot hjerte- og karsykdom.)

Omega-3 finner vi hovedsakelig i sentralnervesystemet og i retina (øyet). Siste trisemester av fosterlivet og første tiden etter fødsel er det spesielt viktig med tilstrekkelig tilførsel av omega-3, da hjernen og sentralnervesystemet vokser raskt i denne tiden.