Sett deg mål

For å komme opp i anbefalt mengde fisk i uka trenger du ikke bare ha fisk på middagsmenyen, påpeker helse- og ernæringssjef i Mills, Marte Gjeitung Byfuglien.

– Setter du deg et mål om å ha fiskepålegg på én brødskive om dagen, så tilsvarer det 1 fiskemiddag per uke. Da er du på god vei til å nå målet om 2-3 middager i uken, tipser hun.

Det finnes mange ulike produkter og fiskeslag å velge mellom. Det som er fint er at mange av fiskepåleggene er fra fete fiskeslag, som makrell og sild. Felles for de fete fiskepåleggene er at de tilfører omega-3 og vitamin D.

Fem forslag til fiskepålegg

  1. Sild er et fiskeslag vi anbefales å spise mer av. Dette er nok en fisketype som oftest spises av voksne, men til gjengjeld har man en rekke ulike smaker å velge mellom, som tomatsild eller sennepssild. Finn gjerne frem silden når du skal dekke på til helgefrokost eller kose deg med en skive til kvelds.
  2. Kaviar er derimot et pålegg som gjerne spises av både store og små. Visste du at kaviaren fra Mills er lagret i opptil 11 måneder før den røkes og blir til ferdig kaviar? I mange land er kaviar en delikatesse, mens i Norge gleder vi oss over kaviar på skiva til daglige. Kaviar passer for eksempel godt med et par skiver agurk, sammen med gulost eller oppå egg.
  3. Makrell i tomat. For deg som ikke er så glad i selve fiskesmaken kan makrell i tomat være et fint påleggsalternativ. Makrell er også en av de fete fiskeslagene og gir oss mye av det umettede fettet.
  4. Røkt laks eller ørret er også fine fiskepålegg. Velg gjerne disse når du skal kose deg litt ekstra, for eksempel sammen med kokt egg til helgefrokosten.
  5. Fiskepudding. Jobber du et sted hvor de har kantine finner man gjerne fiskepudding i kjøledisken. Spis den for eksempel med majones eller kaviar på.

Fakta om myndighetenes anbefalinger

  • Anbefalt mengde inntak av fisk er 300-450 g per uke.
  • Minst 200 g bør være fet fisk. Fet fisk er blant annet laks, ørret, makrell og sild.