Ha et lavt DL-kolesterol

Det er ønskelig å ha et lavt LDL-kolesterol, fordi det er en av de viktigste risikofaktorene for å hjerte- og karsykdommer. Hva skal du gjøre for å redusere det?

Det har pågått en debatt i lengre tid om hvorvidt inntak av matvarer med mettet fett korrelerer med økt total kolesterol og LDL-kolesterol. Det er blitt hevdet at mettet fett ikke er så skadelig som tidligere antatt og at umettet fett ikke er å foretrekke og i verste fall skadelig.

Det er ikke ett fett hva du spiser

Kort oppsummert er det slik at kilder til mettet fett i hovedsak finnes i dyreriket og da i fete meieri- og kjøttvarer. Umettet fett finnes i matvarer fra planteriket, som planteoljer, avokado, nøtter, plantemargariner, men også i fet fisk. Helsemyndighetene anbefaler oss å bytte ut matvarer med mettet fett med umettet fett, fordi store kunnskapsoppsummeringer viser at det har en forebyggende effekt på hjertet.

Vi bruker helsemyndighetenes kostholdsanbefalinger som styringsverktøy både når vi kommuniserer og utvikler produkter.

Nylig ble det publisert en artikkel som har gjennomgått forskningslitteraturen knyttet til denne tematikken. Den viser at om du bytter ut mettet fett i kostholdet med umettet fett reduserer du kolesterolet ditt. En bytt-ut-aksjon kan resultere i 10 % reduksjon i det dårlige kolesterolet, LDL [1]. Dette er akkurat hva som ble oppnådd i en kostholdsstudie på norske produkter (Vita hjertego’ produkter) [2].

Det tar heller ikke lang tid før du kan se en effekt på blodprøvene dine. Etter to uker har du sannsynligvis oppnådd 80% av maksimalt utbytte. Vedvarende endring vil føre til at kolesterolnivået stabiliserer seg på et lavere nivå.

Kan du trene deg til lavere kolesterol?

Økt fysisk aktivitet ser ikke ut til å ha så stor betydning på kolesterolreduksjon. For å få til kolesterolreduksjon må dette gjøres sammen med kostendringer. Likevel er det fint å være i fysisk aktivitet, fordi fysisk aktivitet reduserer fettstoffer i blodet kalt triglyserider. Triglyserider er en del av fettstoffene som sirkulerer i blodet. Når vi snakker om fett er det egentlig triglyserider vi omtaler. Triglyserider brukes som energi for musklene eller de blir lagret i fettvevet. For høye verdier av triglyserider er også en risikofaktor for hjerte- og karsykdom. Ved høye triglyseridnivåer er kostendringer og økt fysisk aktivitet prioriterte tiltak.

Men ulike studier som har sett på effekten av vektreduksjon på kolesterolverdier viser at vektreduksjon reduserer totalkolesterolet, LDL-kolesterolet og triglyserider.

Oppsummert viser forskningen av det fortsatt er et godt valg å velge umettet fett fremfor mettet fett, og å holde kroppen i aktivitet.

Referanser:

  1. Clifton PM: Diet, exercise and weight loss and dyslipidaemia. Pathology 2019, 51:222-226.
  2. Ulven SM, Leder L, Elind E, Ottestad I, Christensen JJ, Telle-Hansen VH, Skjetne AJ, Raael E, Sheikh NA, Holck M, et al: Exchanging a few commercial, regularly consumed food items with improved fat quality reduces total cholesterol and LDL-cholesterol: a double-blind, randomised controlled trial. Br J Nutr 2016, 116:1383-1393.

3 ting du kanskje ikke visste om fett

Fett er det næringsstoffet som gir mest energi. Det mange kanskje ikke er klar over er at fett har mange andre oppgaver i kroppen også.