Avletter
Middels
1 t
Avletter er tynne, sprø kaker stekt i avlettjern, som har et fint og særegent mønster. Disse småkakene er typisk for Gudbrandsdalen og ser litt ut som krumkaker før de er bøyd, men de skal helst være helt lyse når de er stekt. Avletter er det samme som jønnbrød nordover i Østerdalen. Du kan fint steke avletter og rømmebrød i samme jern som krumkaker. Denne oppskriften gir ca. 35 kaker.
Ingredienser
1 porsjon
1.5 dl kremfløte
1.5 dl seterrømme
3 dl vann
0.5 ts salt
4 dl hvetemel
Slik gjør du
1. Bland fløte og rømme. Tilsett de øvrige ingrediensene og bland godt. Røren skal være litt tykkere enn vaffelrøre. La røren svelle i ca. 1 time.
2. Stek kakene i avlett- eller krumkakejern. Legg cirka 1 teskje røre i jernet og press godt sammen, slik at kakene blir tynne og sprø.
3. Avkjøl kakene på rist.
4. Oppbevar kakene i en tett boks med lokk.
Skal man bruke lav varme på jernet
Hei Marit! Alle jern er litt forskjellige, så du får bare forsøke deg litt fram med ditt jern. Det skal ikke være for varmt og heller ikke for lav varme. Lykke til!😊
Jeg bruker krumkakejern men det blir sånne små hull igjenom kakene hva kan det komme av
Hei Kim! Det er ikke godt å si hvorfor du får små hull, men kanskje er temperaturen for høy på jernet, eller så kan du forsøke å spe med litt mer mel for å se om det hjelper. Lykke til! 🙂
Tenkte kansje det kunne være for att den ble for tykk att den ikke klarer å renne nokk ut
Men for prøve å forske litt 🙂
Hvis man følger oppskriften,så blir de ikke stive. For mye væske.
Hei Britt! Det var leit å høre at baksten ikke ble helt vellykket. Melets evne til å tiltrekke seg fuktighet varierer, og det kan være årsaken til at det ble det for mye væske. Vårt beste tips er justere med mel slik at en får passe konsistens. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂
1 porsjon hvor mange kaker blir det
Hei Gunnveig! Denne oppskriften gir ca. 35 kaker. Lykke til med bakingen 😊
Hei
Kan disse stekes i pannekakejern?
Vigdis
Hei Vigdis! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å bruke et pannekakejern så lenge det har lokk, og ikke er en åpen variant. Du vil dog ikke få det fine mønsteret, som både avlettejernet og krumkakjern gir. Prøv deg litt frem, og fortell oss gjerne hvordan det gikk. Lykke til! 🙂
Eg legger en asjett oppå avlettene i boksen , da er de flate og fine , men når de står fremme ei stund da bøyer de seg igjen 🥺Gode råd ta’s imot
Mitt gammle elektriske jern. Der bøyde de seg. Kjøpte ett nytt ( Åviken) i 2020. Fra da har det ikke skjedd.
Når jeg skal steke avletter i jern som skal ligge på kokeplate, hvor varmt skal det da være? Har aldrig prøvd det før.
Skal kokeplaten stå på fulte ,eller på svak varme?
Hei Vigdis! Stek på middels varme, fordi avlettene skal være lyst gule, ikke mørke. Lykke til! 🙂
Mine avletter bøyer seg etter noen dager
Hei Edith, kan det ha noe med oppbevaringen å gjøre? De bør ligge tett og tørt 🙂
Går ut fra at du har avlettjarn?
Steker du i krumkakjarn blir de alt for tykke.og ikke luftige akkurat det som « gjør» avletter.
Derfor så synd at det til stadighet sies at avlettå kan stekes i krumkakejarn.
Ja røra kan fint stekes MEN du får Aldri avlette i et krumkakejarn.
Når du steker så legg press på avlettstabelen og la de være skikkelig avkjølt før de legges i boksen.
Hugs også at avletter skal tørrstekes så er en tålmodighetsprøve.
Joda krumjern går helt fint å bruke ,har gjort det i mange år og de blir like fine .
Det finnes vel ikke avlettjern som er elektriske?
Hvordan får man tak i avlettjern? Og må man ga gammeldags komfyr å snu den på?
Steker i mitt gamle (gammeldagse) bakelsejern, det går fint på induksjonsovn. Bruker en metallsaks som ligger som et « kryss» på toppen av satabelen for at de skal holde seg flate
Ækte avlættjøyn æ ikkje elektrisk‼️
Her æ uppskrifte e bruka:
5dl fløyte
2 dl vatn
240 g kveitmjøl
Litt salt
Døm bli altfor tjukke i skrylljøyn🙈
Ganske svak varme på plata? Snu du jernet fleire gongo?