Krumkakene er blant landets mest populære julekaker. Kakene stekes i egne jern, og navnet «krumkaker» kommer av at man krummer kakene til et kremmerhus når de er ferdig stekt og fortsatt varme og myke. Å bake krumkaker kan for mange høres vanskelig ut, men det er mye enklere enn du tror! La oss hjelpe deg med å lykkes med denne klassiske julekaken.

Kommentarer

  • Lilly Hystad

    Kan jeg bruke Cointreau i stedenfor Cognac?

    • Cecilie

      Hei Lilly! Ja, det kan du. Det blir sikkert en svak sitrussmak fra likøren, og det høres nydelig ut. Lykke til, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂

  • Aud Fagerholt

    Kakene ble tørre og vanskelige å rulle.

    • Cecilie

      Hei Aud! Det var leit å høre at kakene ble vanskelige å rulle. Brukte du krumkakepinne med klype til å klemme rundt den ene siden av kaken og rullet kakene rett ut av jernet? Det er viktig å være rask, fordi krumkakene stivner veldig hurtig. Kanskje det blir mer vellykket hvis du lager skåler. Bruk en stekespade eller gaffel til å vippe kaken ut og over i en passende kopp eller skål. Om du har, kan du bruke en mindre skål til å dytte krumkaken ned i den større skålen så slipper du å brenne deg på fingrene. Lykke. til! 🙂

  • Sølvi Kippersund

    Kva kan mann bruke istedenfor Cognac?

    • Cecilie

      Hei Sølvi! Du kan gjerne erstatte konjakken med vann, men vær oppmerksom på at du da mister litt av smaken. Lykke til! 🙂

      • Thora Lise

        Jeg har litt kardemomme i deigen ,god smak av det

        • Cecilie,

          Takk for tipset, Thora Lise, det høres nydelig ut! 🙂

  • Annette D.

    Hei
    Hvor mange krumkaker gir 1 posjon?

    Mvh
    Annette

    • Cecilie

      Hei Annette! Avhengig av hvor mye røre du har i krumkakejernet til hver kake gir en porsjon av denne oppskriften 16-20 kaker. Lykke til! 🙂

  • Venche

    Bruker tynne hansker kjøpt på apotek

    • Cecilie

      Hei Venche! Takk for et smart tips! Kjedelig å brenne seg på fingrene under bakingen. God romjulstid til deg! 🙂

  • Mai Hegdal Slettebø

    Skulle så gjerne lagt krumkaker uten sukker. Noen som har oppskrift?

    • Anne Cathrine

      Hei Mai! Vi har oppskrift på krumkaker uten gluten og uten egg, men dessverre ikke en uten sukker. Foreslår at du søker på google – der er det mange fine alternative oppskrifter, blant annet denne fra Linda Stuhaug: https://www.lindastuhaug.no/2016/12/15/spro-krumkaker-sukker/
      Lykke til med bakingen 😊

      • Grethe fra Porsgrunn

        Hei Mai.🙂Jeg har bakt krumkaker uten sukker,brukte sukrin.De ble ganske vellykket.Jeg baker krumkaker glutenfrie til meg selv,da jeg har cøliaki.Til mine 2 voksne barn lager jeg vanlige.Alt er mulig,bare å prøve😊

  • Gerd Synnøve Dehli.

    Konjakk har ingenting med smaktilstand i krumkaker.
    Det bør være kardemomme eller vaniljesukker.

    • Anne Cathrine

      Noen mener at konjakken er med på å gjøre krumkakene ekstra sprø og gode, men det er ingenting i veien for å erstatte det med vann. God bakelyst 😊

  • Bjørg

    Syntes det er bedre å røre smør og sukker (og kardemomme isteden for konjakk)
    Veier eggene og har tilsvarende mengde av smør, sukker og mel. Har brukt oppskriften i 50 år og det blir sprø kaker.

    • Anne Cathrine

      Det høres godt ut, Bjørg! Lykke til med bakingen 😊

      • Birgitte

        Ordentligt meierismør er nok mye bedre end melange. Er det jul…er det jul. Jeg tar Anne katrines oppskrift

        • Anne Cathrine

          Krumkakene kan lages med det du måtte foretrekke av smør eller Melange 😊

          • Turid bysheimi

            Krumkakedeigen skiller seg med melange? Hvorfor?

          • Anne Cathrine

            Så leit at røren skiller seg. Når i prosessen skjedde det?
            Det kan være røren skiller seg når smeltet Melange tilsettes eggedosisen, men det skal i utgangspunktet ikke ha noe med Melange å gjøre. Og røren samler seg som regel så snart melet røres inn. Hvis det ikke er tilfellet, er det vanskelig å si hva som har gått galt.

    • Bjørg

      Det samme har eg og kakene blir veldig sprø og gode.Bjørg

  • T.Stubbrud

    Strull er bedre enn krumkaker.Strull lages av fløte eller rømme.

    • Anne Cathrine

      Strull er også kjempegodt! Har du prøvd vår oppskrift? Sjekk den ut her: https://mills.no/oppskrift/melange/strull/

    • Line Hansen

      Sarah Bernard er også bedre enn krumkaker. Både strull og Sarah Bernhard er andre kaker enn krumkaker og kan vel derfor ikke sammenlignes?

  • Gunnel Mørk

    Hvetemel kan byttes ut med jyttemel, da blir de glutenfrie🎅

  • Steinar

    Krumcakes

  • Vigdis Edvardsen

    Hvorfor blir krumkakene seige?

    • Marthe

      Hei Vigdis! Det kan være ulike grunner til det. Hvis du har rørt for mye i røren etter at du har tilsett melet kan det resultere i litt seigere krumkaker. De kan også bli seige eller myke om de ikke er stekt lenge nok eller på for svak varme, og hvis de oppbevares i for høy luftfuktighet. Håper dette var til hjelp 🙂

      • Grethe

        Når krumkaker blir myke – hva galt kan jeg ha gjort ?

        • Anne Cathrine

          Hei Grethe! Det kan være at temperaturen ikke har vært høy nok på krumkakejernet. Det er også viktig at kakene avkjøles helt før de legges i kakeboksen. Lykke til med julebaksten 😊

        • Line Hansen

          To årsaker til som gir seige/bløte krumkaker:

          Hvis du ikke klemmer jernet godt sammen, blir det for tykke krumkaker som ikke blir gjennomstekt ved den høye temperaturen.

          Pass på mengden røre du legger på. En ss holder gjerne, deretter presser du RASKT jernet sammen. Da får du tynne sprø delikate krumkaker.

          Legger du krumkaker for tett oppå hverandre mens de avkjøles, eller rett i en kakeboks mens de er lunkne eller varme, vil det danne seg kondens og du får myke kaker.

          Avkjøl kakene på rist og først når de er helt kalde kan du legge dem i en tett kakeboks.