Sarah Bernhard er små, uimotståelige kaker som består av en mandelbunn, sjokoladekrem og sjokoladeglasur. Den fyldige julekaken har blitt stadig mer populær her til lands, men oppskriften stammer opprinnelig fra en dansk konditor. Navnet har den fått fra den franske skuespillerinnen Sarah Bernhardt. Hun var berømt på begynnelsen av 1900-tallet og hadde tilnavnet «den gudommelige», og nettopp derfor skal de nydelige småkakene ha fått navnet sitt fra henne. Oppskriften gir cirka 16 småkaker.

Ingredienser

1 porsjon

Bunn

400 gram kransekakemasse

Sjokoladekrem

1.5 dl sukker
0.5 dl vann
3 stk eggeplommer
175 gram Melange
100 gram kokesjokolade

Sjokoladeglasur

100 gram kokesjokolade
2 ss Delfia

Produkter i oppskriften

Melange 500 gram
Melange
En unik sammensetning av planteoljer gjør at Melange i folie egner seg svært godt til all form fo… Les mer

Slik gjør du

Hva synes du om oppskriften?

Kommentarer

  • Jeanette

    Sarah Bernhardt har aldrig lagets med noen form av smør. Det er en sjokoladebiskvi. SB lages med sjokolade ganach. Kanskje burde være riktig hvis man skal presentere det bak historien til bakverket..

    • cecilie,

      Hei Jeanette! Det finnes mange varianter av denne oppskriften, så bruk det du liker best. God bakelyst! 😊

      • Kirsten

        Synes denne oppskriften var helt toppers! Smakte nydelig ! Lager en porsjon til min venninne som før-julsgave og 😋

        • cecilie,

          Hei Kirsten! Takk for tilbakemelding, så hyggelig å høre at du er fornøyd med denne oppskriften. Og venninne din er heldig som får hjemmelaget gave til jul! God bakelyst! 🙂

  • Randi

    Jeg er definitivt ikke god på kjøkkenet, men fikk veldig lyst til å prøve denne oppskriften. Da jeg leste om krem som ble «suppe», ble jeg litt skeptisk, og syntes hele tiden at sukkerblandingen virket for varm. Av skrekk for ikke å lykkes ble det til at jeg helte blandingen over eggedosisen da den var mer som en tynn «grøt», vispet – og sannelig ble det ikke vellykket! Det eneste triste er at jeg vet hvor mange «godsaker» oppskriften inneholder, så det blir ikke tre stykker til kaffen!
    Men altså – fikk det til, og de ble kjempegode!

    • cecilie,

      Så gøy å høre at du overvant «skrekken» og fikk et godt resultat, Randi 😊Småkakene er perfekte å oppbevare i fryseren. Da kan du ta opp litt og litt av gangen og kakene tiner mens du lager kaffen 👍

    • Siv finnerud

      Syns ikke den sjokoladekremen var god.. alt for mye smør etter min smak.

      • cecilie,

        Hei Siv! Det var leit å høre at sjokoladekremen ikke falt i smak. Kanskje denne kaken frister mer? Her er det brukt en eggekrem istedenfor smørkrem på mandelbunnen: https://mills.no/oppskrift/melange/firkloverkake/ Lykke til! 🙂

  • Mariann

    Lagde denne kaka til dessert på nyttårsaften, og den ble en kjempe suksess! Æ e ikkje en erfaren baker, men oppskrifta va enkel og grei å forstå, selv for en amatør som mæ😊

    • Marthe

      Så utrolig hyggelig å høre, Mariann! Det er akkurat det vi håper på når vi lager oppskriftene våre, at alle skal lykkes uansett erfaringsgrunnlag 😊 Takk for tilbakemeldingen!

  • Henriette

    Enkel og grei oppskrift! Mine ble perfekte med denne kremen! Synes den var enkel å lage. Avkjøling til rom-temp er vel tingen her. Har laget italiensk-smørkrem tidligere, så
    Dette minnet litt om det.

    • cecilie,

      Hei Henriette! Så hyggelig å høre at kakene og kremen ble vellykkede! Høres ut som du har stålkontroll på baking. Ønsker deg en fortsatt god julefeiring! 🙂

  • Egil

    Jeg forstår Per når han sier drittoppskrift! Etter å ha gått helt etter oppskriften, og fått sjokoladen oppi eggeplomme/sukkerblandingen og blandet alt godt, så er jo det som skal være krem, bare en suppe. Jeg synes at det burde vært nevnt i oppskriften at dette kan skje og hvordan man fikser kremen.

    • Monica Løseth

      Ditto…

    • cecilie,

      Hei Egil! Leit å høre at det ikke ble vellykkede kaker. Det kan være litt vanskelig å få til sjokoladekremen. Det kritiske punktet er når varm sukkerlake og varm sjokolade skal blandes med romtemperert Melange. Margarinen smelter hvis det blir for varmt, og da blir kremen flytende. Bruk derfor god tid på vispingen etter sukkerlaken er tilsatt. Jo mer avkjølt sjokoladen er før den helles inn, jo bedre. Hvis det skjer igjen kan det hjelpe å sette kremen kaldt en stund og deretter forsøke å piske den opp igjen 😊 Lykke til!

  • Reidun

    Brukte kransekakedeig til bunn.Ble veldig harde…??Er det meningen?🤔Står i frysa nå så ikke helt ferdige men blir deigen myk når den tiner mon tro?

    • Eva

      Nå har jeg ikke lagd disse, men lager mange kransekaker. Dersom deigen er for tørr eller blir stekt for hardt, kan de bli tørre. Legger du ei skive loff eller to i boksen så vil kransekake massen trekke til seg fukt. Jeg fryser alltid kakene og da blir de som regel fine når du tiner dem.

    • cecilie,

      Hei Reidun! Kakene blir noe seigere av å stå i frysen, men kanskje du stekte dem for lenge? Håper det løser seg, lykke til!

  • Per

    Jævla drittoppskrift

    • Wibecke

      Hvorfor

    • Wenche

      Hva gikk galt???? 🤐

    • cecilie,

      Hei Per! Så synd at oppskriften ikke faller i smak. Vi vi gjerne hjelpe deg, så fortell oss gjerne hva som gikk galt.

  • Marie

    Hei kan man bake bunnen en dag og la de ligge for deretter å lage de ferdige neste dag. Marie

    • sorsig

      Hei Marie, det går nok helt fint. Bare oppbevar dem i kjøleskapet til neste dag 🙂 Lykke til!

  • Bente

    Sjokoladekremen ble ganske flytende

    • cecilie,

      Det kan være litt vanskelig å få til sjokoladekremen siden det er snakk om varm sukkerlake og varm sjokolade i kombinasjon med romtemperert Melange. Det kan lett skje at margarinen smelter hvis det blir for varmt, og da blir kremen flytende. Jo mer lenger du visper etter sukkerlaken er tilsatt og jo mer avkjølt sjokoladen er før den helles inn, jo bedre. Hvis det skjer igjen kan det hjelpe å sette kremen kaldt en stund og deretter forsøke å piske den opp igjen. Lykke til 😊

    • Gunvor

      Min ble også flytende denne gangen. Hva gjør jeg?

      • sorsig

        Som Anne Cathrine her nevner kan margarinen bli flytende ved for høy temperatur. Bruk god tid med vispingen etter sukkerlaken er tilsatt. Jo mer avkjølt sjokoladen er før den helles inn, jo bedre. Hvis det skjer igjen kan det hjelpe å sette kremen kaldt en stund og deretter forsøke å piske den opp igjen 😊 Håper det blir bedre da!

  • Anette

    Hei. Hvor lenge ca er holdbarheten på disse i kjøleskapet?

    • sorsig

      Hei Anette, disse kan holde seg fint i lufttett boks i kjøleskap opp imot en uke 🙂

  • Carmen

    Hei! Må de fryses eller går det greit i kjøleskapet? Frysen min er liten og stappfull! Hehehe

    • cecilie,

      Hei! Sarah Bernhard kan ligge i kjøleskapet, men de har absolutt lengst holdbarhet når de oppbevares i frysen. Lykke til 😊

  • Madeleine

    Hvor lenge er disse holdbare? Kan di evt fryses?
    Tenker lage til jul men vet ikke om jeg må vente eller kan lage før 🙂

    • Alexandra

      De kan fryses

    • cecilie,

      Hei Madeleine! Sarah Bernhard er en perfekt kake å lage i god tid før jul. Oppbevar dem i frysen og ta opp etterhvert som det nærmer seg jul. De herlige småkakene tiner raskt. Lykke til med bakingen 😊

  • Christina

    Kan man bruke flytende melange?

    • cecilie,

      Det anbefaler vi ikke. Flytende Melange har helt andre egenskaper og sjokoladekremen vil ikke kunne bli så fast som den trenger å bli til å forme de lekre toppene. Lykke til med baksten 😊

  • Kariann

    Kjempegode! Helt perfekt sjokoladekrem og veldig lett oppskrift å følge 👌🏻 Denne skal noteres i kokeboka og lages igjen neste jul også. God jul ☺️

    • cecilie,

      Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak, Kariann 😊 God jul til deg også 🎄

  • Kristiane

    Er det meningen at de skivene skal bli ganske harde etter å vært i ovnen? Føler jeg har gjort noe feil…

    • cecilie,

      Det kan være flere grunner til det, Kristiane, men det er ikke sikkert du har gjort noe feil. Det kan være store variasjoner fra ovn til ovn og din kan være varmere enn gradene som vises. Anbefaler deg å kanskje gå ned på temperatur eller sjekke skivene et par minutter før steketiden anviser for å forhindre at de blir for godt stekt.

  • Elena

    Det skal ikke være smørkrem i SB. Kun sjokolade og fløte.

    • cecilie,

      Hei Elena! Det finnes mange varianter av denne oppskriften, så her bruker man bare den man liker best. 😊God helg!

      • Elena

        Men da er det ikke lenger Sarah Bernhard, men en variant på SB.
        God helg!

        • Morten

          «Det finnes mange varianter av denne oppskriften»

          «Da er det ikke lenger Sarah Bernhard, men en variant»

          Virkelig, Elena…?

          Det var jo liksom nøyaktig det som ble skrevet!

          #LengeLeveKverulanten

          • Elena

            Det var overskriften jeg reagerte på, der det står Sarah Bernhard, ikke på svaret jeg fikk.
            Dessuten er jeg ikke mer kverulant enn deg. Hva har du for mening om SB?
            Det var det som var saken, ikke hvem som kverulerer.

          • Perdis

            Ja «lenge leve kverulanten», er enig med deg Morten. Mange måter å kommentere på

  • Lei av dårlige oppskrifter

    Jeg synes det er litt dumt at dere ikke har en link eller en oppskrift på hvordan man lager kransekake masse. Jeg som folk flest velger å søke i Google, så da må jeg jo ut av siden deres og dere mister trafikk flyten deres.

    Link er nok det beste for å sikre at folk ikke forlater siden 😅

    • cecilie,

      Hei! Takk for tilbakemeldingen din. Jeg tar innspillet med videre internt. Håper du fant et fint alternativ på google i mellomtiden. Eventuelt kan man kjøpe ferdig kransekakemasse på Meny og Coop 🙂

  • Wenche Knive

    Jeg vil bruke meierismør, er ikke det greit da?
    Virker som om en MÅ bruke Melange

    • cecilie,

      Hei Wenche! Her kan du fint bruke det du liker best, smør eller margarin 🙂

  • Tove Henden

    Kan disse fryses.

    • cecilie,

      Hei Tove! Det kan man fint gjøre 🙂

  • Ingri Aurora

    Denne sjokoladekremen ble helt flytende, det rant ut over alt og var uhåndterlig. Veldig god, men den måtte fryses før jeg kunne gjøre noe som helst med den.

    • sorsig

      Hei Ingri Aurora, så synd kakene ikke ble som forventet. Her er det viktig at ikke eggedosisen er for varm når smøret piskes inn. La maskinen gå på høy hastighet, lenge. Da piskes luft inn samtidig som det avkjøles. Bollen kan også avkjøles ved å legge et kaldt kjøkkenhåndkle rundt. Håper du vil forsøke igjen, for disse er verdt strevet <3

      • Anette

        Hei. Hvor lenge ca er holdbarheten på disse i kjøleskapet?

        • cecilie,

          Vi anbefaler oppbevaring i frysen, da har de desidert lengst holdbarhet. Dersom du oppbevarer de i kjøleskapet vil holdbarheten være ca. 1 uke. Lykke til med bakste 😊