Myk vaniljefudge som smelter på tungen kan raskt bli en ny julefavoritt. De er enkle å lage og egner seg perfekt som en spiselig julegave. Oppskriften gir cirka 12 biter med vaniljefudge.

Ingredienser

1 porsjon

1 boks søt kondensert melk (ikke Vikingmelk)
100 gram sukker
150 gram Melange
1 stk vaniljestang, kun frø

Produkter i oppskriften

Melange 500 gram
Melange
En unik sammensetning av planteoljer gjør at Melange i folie egner seg svært godt til all form fo… Les mer

Kommentarer

  • Hanne

    Hei, vi har laget denne nå med ekte vanilje. Smaker fantastisk! Men det ble ganske eeh klumpete.. Hva gjorde vi feil? Rørte rolig i bunnen med ei tresleiv hele tida. Det klumpet seg liksom mens det kokte..

    • Anne Cathrine

      Hei Hanne! Det kan høres ut som at noe av sukkeret har begynt å krystallisere seg underveis i prosessen. Det skal veldig lite til for at det skjer, sukkeret kan klamre seg fast i det minste lille «støvkorn» og dermed finne tilbake til sin faste form. Det er derfor viktig å ikke falle for fristelsen å skrape ned langs det som fester seg på sidene på kasserollen. Det krever altså litt øvelse 😊Håper dere vil prøve dere igjen!

      • Hanne

        Aha ja det gir mening! Takk for tips! Har allerede kjøpt inn nye ingredienser – dette skal prøves igjen ja 👌

        • Anne Cathrine

          Så fint at du vil prøve igjen 👍

  • Daniel

    Må man bruke tresleiv, eller kan man bruke noe annet?

    • Anne Cathrine

      Du kan selvsagt bruke noe annet så lenge det tåler den høye temperaturen og ikke skader gryten. Lykke til 😊

  • Stine

    Hvor lenge holder det seg? Og hvordan oppbevarer man det?

    • Titti

      står i punkt 5 😊

    • Anne Cathrine

      Fudge skal helst oppbevares i en tett boks med lokk. Legg matpapir mellom lagene og sett boksen kjølig. Holdbarhet er ca. 1 måned i kjøleskap. Lykke til 😊

  • Veronica

    Går det å lage den laktosefri? Og eventuelt hvordan

    • Anne Cathrine

      Hei Veronica, det har vi ikke noe oppskrift på. Er usikker på hvor man kan få tak i laktosefri søt kondensert melk. Du kan hvertfall bytte ut Melange til Melange Laktosefri 🙂

      • Birgitte Nielsen

        Bruk laktosefri fløte

        • Anne Cathrine

          Det er et godt innspill, Birgitte, men fløte er ikke en egnet erstatning i denne oppskriften, dessverre. Da vil vi heller anbefale å bruke oppskrift på hjemmelagde fløtekarameller, men laktosefri fløte og blå Melange uten melk, salt og soya.
          https://mills.no/oppskrift/melange/flotekarameller/

    • Sarah

      Om du drar til utenlandsk matvare butikk og kjøper der. Siden den de har er laktosefri, jeg tåler den

      • Anne Cathrine

        Takk for tipset, Sarah 😊

  • Reidun

    Hva er det på toppen🤔

    • Anne Cathrine

      Hei Reidun! Det er 1 dl grovhakkede pistasjnøtter, mini marshmellows og tranebær 🙂

  • Gunn

    Er det ok å bruke flytende Melange?

    • Anne Cathrine

      Beklager sen tilbakemelding, Gunn! Vi anbefaler ikke å bruke flytende Melange i denne oppskriften.

      • Siri

        Går det an å bruke vaniljesukker i stedet for frøene fra vaniljestang? 😊

        • Anne Cathrine

          Ja, det kan du 😊1 ts burde være nok.

  • Toril rønnåbakk

    Jeg vet ikke noe annet kondensert melk enn vikingene?

    • Britt Storbukt

      Hva heter melken

      • Anne Asak

        Søt kondenseret melk. Den finnes i de fleste matbutikker.

    • Jorunn Elise

      Det er ikke sukker i vikingmelken, bruk derfor kondensertmelk den er det sukker i, kun det som er forskjellen.

    • Anne Cathrine

      Hei! Man kan brukse Tørrsleffs som de har på Meny 🙂

      • Jorunn Elise

        Ja, tror nok du kan bruke Tørrsleffs, det er jo sukker i den.

  • Marte

    Det nevnes ikke pisking i oppskriften!

    • Louisa Jortveit

      Akurat ! Det må piskes mens det kjøler ned

      • Anne Cathrine

        Hei Louisa! Her har vi valgt å gå for en fremgangsmåte uten pisking mot slutten. Det er litt enklere å få til. Resultatet blir mindre porøs fudge men veldig god likevel 👍

    • Anne Cathrine

      Hei Marte! Beklager sent svar 😅
      Det er ikke nødvendig å piske ved nedkjøling. Fudgen blir mindre porøs og får en mer fløyelsaktig konsistens. Litt enklere og veldig god 😊