Disse klassiske småkakene er laget av mørdeig i to farger, satt sammen som et sjakkbrett. For mange et selvskrevet slag til jul, men de passer like godt som småkaker hele året. Oppskriften gir cirka 24 småkaker.

Kommentarer

  • Idiot

    Det fikk ikke jeg til

    • Cecilie,

      Hei! Leit å høre at du ikke fikk det til. Hvis du forteller hva som gikk galt kan vi prøve å hjelpe deg 🙂

  • MR

    Kjempe oppskrift! Enkel å lage å smaker kjempegodt 😊 laget mange forskjellige oppskrifter men denne er definitivt et av de bedre

    • Cecilie

      Hei MR! Så hyggelig å høre at oppskriften og kakene falt i smak! Kos deg i førjulstiden! 🙂

  • Malin

    Deigen blir så blaut, satt seg bare fast og fikk ikke rullet den ut. Den blir ikke fast. Men jeg hadde ikke håndmikser, så jeg brukte kjøkkenmaskin. Kanskje det er feilen ?

    • Cecilie

      Hei Malin! For å unngå at deigen blir bløt er det veldig viktig å ikke arbeide for mye med den, men være rask. Du kan bruke kjøkkenmaskin, men kjør bare til den har satt seg, og ikke blitt for varm. Blir den veldig bløt, kan du forsøke å sette den litt i kjøleskapet, eller kna inn litt mer mel. Lykke til! 🙂

  • emilie

    går det ann å bruke olje isedetfor smør?

    • Anne Cathrine

      Hei Emilie! Det vil nok ikke fungere å bruke olje i denne oppskriften, dessverre. For å kunne forme deigen og at kakene skal steke riktig så må du bruke smør eller margarin i fast form.
      Lykke til med bakingen 😊

  • Sonja Fosse.

    Eg undrast på om ikkje Melange har endra eigenskap nå når det er mykje olje i.Tykkjer julebaksten vart annleis i år .kakene flyt meir utover?.Smelta Melange «skilte» seg ,litt «smør» og mykje «vatn».Annleis smak på kakene???

    • Lena Eidsmo

      Jeg opplever at det er mye «vann» i Melange i år.. aldri hatt dette problemet før, men tror jeg må gå over til meierismør skal det fortsette slik..

      • Anne Cathrine

        Vi hører gjerne fra deg også, Lena, om hvordan du mener Melange har forandret seg. Bruk skjemaet https://www.mills.no/kontakt/reklamasjonsskjema/, så kan vi behandle dine innspill på best mulig måte. Vennlig hilsen Anne Cathrine

    • Anne Cathrine

      Hei Sonja! Så trist å høre at du er misfornøyd med Melange. I følge produktutviklerne her hos oss gjorde vi en mindre endring i 2019, hvor vi reduserte mengden salt og fett i produktet. Denne justeringen er en større del av Mills AS sitt arbeid med saltreduksjon og redusering av mettet fett. Slike endringer er det lagt mye arbeid i, og det er gjort mange tester for å sikre at dette ikke endrer og påvirker egenskapene til Melange. Vi vil gjerne undersøke det du beskriver nærmere. Ta kontakt med oss via dette skjemaet: https://www.mills.no/kontakt/reklamasjonsskjema/, så får vi registrert det i systemet vårt og hjulpet deg videre på best mulig måte. Vennlig hilsen Anne Cathrine

    • Royhåkon olsen

      Skal kakkene være bløte når dem e ferdige eller harde

      • Cecilie

        Hei Royhåkon! Kakene skal være harde når de kommer ut av ovnen. Lykke til!

  • Bjørnar Ananiassen

    Lærte at sjakkrute og silkekaker ikke er helt det samme.
    Har nesten samme oppskrift på silkekaker men der er det potetmel og ikke melis.
    Det er også litt mindre vanilje, siden vaniljen blir spredd i hele deigen.
    Personlig liker jeg silkekaker pga av det er mindre vaniljesmak en det er i sjakkruter.
    Uansett begge er gode 👍 god jul🤶🏻

    • Anne Cathrine

      Takk for den fine forklaringen, Bjørnar! God jul til deg også 🎄

    • Ranveig Nilsen 😉

      Bjørnar æ har også den oppskrifta»silkekaker/sjakkruter» å det vvar den beste kake sorten for mæ da æ vokste opp.Ha ei fin jul og et godt nytt år!

      • Laila Gaustad

        Jeg har også oppskrift på Silkekaker, med potetmel og hvetemel. Populær blandt barn og barnebarn.

  • Annonym

    hvor mange kjeks er 1 porsjon?

    • 24

      «Oppskriften gir ca 24 småkaker.»

      Så da er det vel bare å gange opp for hver ekstra porsjon da..

      • Bestemor Lills

        JA 👍😋🎄

    • Anne Cathrine

      Denne oppskriften gir ca 24 kaker. Lykke til 😊

    • Littva

      Det er bare 24

  • Kristine

    Trodde de het Silkeputer….

    • Anne Cathrine

      Det er nok det samme. Kjær julekake har mange navn… 😊

    • Kari

      Trodde det het Silkekaker..

      Tror nok «Sjakkeuter» er det mest utbredte 🙂

      • Anne Cathrine

        Silkekaker, silkeputer, sjakkruter – det er nok forskjellige navn på samme type oppskrift, litt avhengig av hvor man har oppskriften fra 😊

  • Wenche

    Det er den rareste deigen jeg har laget . Hadde 1 egg i for å samle den sammen . Ligger nå i fryseren i 10 min .

    • Anne Cathrine

      Håper du ble fornøyd med resultatet selv om deigen var litt rar å jobbe med 😊

      • Wenche

        De ble veldig god . De ligger nå i fryseren alle sammen . Det går fint an .

  • Eivielise

    Jeg har laget denne oppskriften for noen uker siden mine foreldre har gitt meg jobben i år 🙂

    • JB

      Du er sjefen nå!

    • Anne Cathrine

      Så gøy å høre at du har overtatt «stafettpinnen»! Lykke til med baksten 😊

  • Roger

    Har laget deigen og fått den i kjøleskapet. Den ble veldig smidig og fin å jobbe med. Det skal nevnes at jeg ikke brukte håndmikser, men hendene. Vasket og spritet til den store gullmedalje først. Varmen ifra hendene gjør det lettere å jobbe margarinen inn i melet. So far so good. Men om jeg skulle ha fulgt oppskriften så hadde bakerovnen nå stått på i ca en time og varmet opp kjøkkenet. Lite praktisk og særs lite miljøvennlig å starte oppskriften med å sette på ovnen. Det skulle ha vært imellom nåværende punkt 8 og 9. Flisespikkeri muligens, men det er nå min oppriktige mening.

    • Anne Cathrine

      Takk for innspillet, Roger, det skal vi se på.
      Håper du ble fornøyd med kakene ellers 😊

  • Marit Helene Olsen

    Hei sjakkruter holder seg flere måneder i kake boks som står tørt å litt kjølig. 😊

    • Anne Cathrine

      Takk for tipset!

  • Karoline

    Syns dere skal skrive at blå Melange kan brukes også, for melkeallergikkere. Overaskende mange som ikke vet dette 🙂

    • Anne Cathrine

      Hei Karoline! Takk for innspill, jeg tar det med videre!

  • Hamood habibi

    Kan man bruke oboy istedenfor kakaopulver?

    • Anne Cathrine

      Hei Hamood! Det har vi ikke forsøkt. Tror ikke smaken vil bli helt den samme. Dersom du prøver, må du gjerne gi oss en tilbakemelding 🙂

      • Monica

        Tester med oboy nå gir beskjef

        • Anne-Britt

          Pga allerg iharjeg har brukt margarin uten melk ,soya og salt, Melange, blå pakke. . Brukte også OBOY . Blir bare litt lysere farge enn med kakaopulver.
          Hilsen Anne-Britt

          • Anne Cathrine

            Hyggelig at du forsøkte oppskriften Anne-Britt! Håper det smaker 😊