Sukrede safranknuter
Sukrede safranknuter er en slags mellomting mellom lussekatt og kanelknute. Perfekt for deg som synes vanlige lussekatter kan bli litt kjedelig. Den fylles med et vaniljefyll du enkelt lager av Melange, sukker og vaniljesukker. Etter steking pensler du den med brunet Melange, før den dyppes i sukker. Én porsjon gir ca. 20 sukrede safranknuter.
Slik gjør du
Deig
1. Del Melange i terninger og sett på benken slik at den blir romtemperert. .
Tips!
Del opp Melange til vaniljefyllet og sett det ut i romtemperatur samtidig. Da blir det enkle å smøre utover når du skal lage bollene.
2. Bland 1 ts sukker og safrantrådene. Bruk tuppen av en tresleiv, morter eller liknende til å mose det sammen så godt du kan, slik at safranen fordeles godt ut i sukkeret. Dette gjør at deigen får en jevn fordeling av safran.Om du har kjøpt ferdig malt safranpulver kan du droppe dette steget og ha safranen rett i melken.
3. Varm litt av melken i en kjele (ca. 1 dl) og rør inn safransukkeret. Sett til side i 15 minutter slik at safranen får trekke inn i melken og den får avkjøle seg.
4. Finn frem en kjøkkenmaskin. Bland resten av melken og safranblandingen i bakebollen.
5. Smuldre inn gjæren i safran- og melkeblandingen.
6. Tilsett egg og sukker og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet. Ha i litt og litt mel mens maskinen går.
7. Når alt melet er tilsatt eltes deigen i kjøkkenmaskin på lav hastighet i 10 minutter.
8. Tilsett Melange litt og litt mot slutten.
9. Tilsett saltet og la maskinen elte videre i ca. 10 minutter. Deigen er ferdig når den er ganske fast og elastisk.
10. Dekk deigen med et fuktig kjøkkenhåndkle og la den heve på kjøkkenbenken til den har doblet seg i størrelse. Dette tar ca. én time.
Utbaking
1. Dryss litt mel utover benken før du tar deigen ut av bollen.
2. Kjevle deigen til en stor firkant – ca. 40×40 centimeter
3. Smør fyllet jevnt utover hele deigen
4. Brett over slik at du får et rektangel på ca. 20×40 centimeter
5. Ha den lengste siden mot deg og kjevle deigen slik at du får en jevn og flat deig. Den skal være ca. 2 cm tykk.
6. Bruk en pizzaskjærer og del deigen i remser på ca. 2 centimeter. Du skal få ca. 20 remser.
7. Ta en remse og tvinn den lett før du snurrer den rundt to fingre for å lage en knute. Legg knuten på et bakebrett dekket med bakepapir.
8. Gjenta med de andre remsene.
9. Dekk bakebrettet med et kjøkkenhåndkle og la knutene heve i ca. 30-60 minutter. Safranknutene skal bli dobbel størrelse. Hevetiden avhenger av hvor varmt det er i rommet.
10. Sett ovnen på 225 grader – over og undervarme.
11. Stek safranknutene midt i ovnen i ca. 7-9 minutter.
Kommentarer