Avletter er tynne, sprø kaker stekt i avlettjern, som har et fint og særegent mønster. Disse småkakene er typisk for Gudbrandsdalen og ser litt ut som krumkaker før de er bøyd, men de skal helst være helt lyse når de er stekt. Avletter er det samme som jønnbrød nordover i Østerdalen. Du kan fint steke avletter og rømmebrød i samme jern som krumkaker. Denne oppskriften gir ca. 35 kaker.

Kommentarer

  • Gunnveig

    1 porsjon hvor mange kaker blir det

    • Cecilie,

      Hei Gunnveig! Denne oppskriften gir ca. 35 kaker. Lykke til med bakingen 😊

  • Vigdis H.

    Hei
    Kan disse stekes i pannekakejern?
    Vigdis

    • Cecilie,

      Hei Vigdis! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å bruke et pannekakejern så lenge det har lokk, og ikke er en åpen variant. Du vil dog ikke få det fine mønsteret, som både avlettejernet og krumkakjern gir. Prøv deg litt frem, og fortell oss gjerne hvordan det gikk. Lykke til! 🙂

  • Magnhild Aaboen

    Eg legger en asjett oppå avlettene i boksen , da er de flate og fine , men når de står fremme ei stund da bøyer de seg igjen 🥺Gode råd ta’s imot

    • Ove Martin Moen.

      Mitt gammle elektriske jern. Der bøyde de seg. Kjøpte ett nytt ( Åviken) i 2020. Fra da har det ikke skjedd.

    • Vigdis

      Når jeg skal steke avletter i jern som skal ligge på kokeplate, hvor varmt skal det da være? Har aldrig prøvd det før.
      Skal kokeplaten stå på fulte ,eller på svak varme?

      • Cecilie,

        Hei Vigdis! Stek på middels varme, fordi avlettene skal være lyst gule, ikke mørke. Lykke til! 🙂

  • Edith Fossebrekke

    Mine avletter bøyer seg etter noen dager

    • sorsig

      Hei Edith, kan det ha noe med oppbevaringen å gjøre? De bør ligge tett og tørt 🙂

    • Liv Foss

      Går ut fra at du har avlettjarn?
      Steker du i krumkakjarn blir de alt for tykke.og ikke luftige akkurat det som « gjør» avletter.
      Derfor så synd at det til stadighet sies at avlettå kan stekes i krumkakejarn.
      Ja røra kan fint stekes MEN du får Aldri avlette i et krumkakejarn.
      Når du steker så legg press på avlettstabelen og la de være skikkelig avkjølt før de legges i boksen.
      Hugs også at avletter skal tørrstekes så er en tålmodighetsprøve.

      • Anne

        Joda krumjern går helt fint å bruke ,har gjort det i mange år og de blir like fine .

        • Anne Martea Rudland Larsen

          Det finnes vel ikke avlettjern som er elektriske?
          Hvordan får man tak i avlettjern? Og må man ga gammeldags komfyr å snu den på?

          • Åse Skarbø

            Steker i mitt gamle (gammeldagse) bakelsejern, det går fint på induksjonsovn. Bruker en metallsaks som ligger som et « kryss» på toppen av satabelen for at de skal holde seg flate

          • Grete Aasheim

            Ækte avlættjøyn æ ikkje elektrisk‼️
            Her æ uppskrifte e bruka:
            5dl fløyte
            2 dl vatn
            240 g kveitmjøl
            Litt salt

        • Grete Aasheim

          Døm bli altfor tjukke i skrylljøyn🙈

          • Karin

            Ganske svak varme på plata? Snu du jernet fleire gongo?