Enkle gule bomber
Gule bomber nydelige små, kaker som består av mandelbunn og en nydelig gul eggekrem. Den er blitt svært populær, men kan også være litt vrien å få til. I denne oppskriften har vi samlet noen tips som gjør det litt enklere å lykkes. Vi anbefaler at du leser igjennom hele oppskriften før du går i gang. 1 porsjon gir 20 gule bomber.
Ingredienser
Gul krem
Mandelbunner
Pynt (valgfritt)
Slik gjør du
Gul krem
1. Start med å måle opp 100 gram Melange. Del i terninger og sett til side på kjøkkenbenken. Melange skal ha romtemperatur (ca. 20 grader) når den røres inn i den gule kremen. Dette er viktig for å få en vellykket krem.
2. Skill eggeplomme og eggehvite. Ha eggehvitene i en egen bolle og sett til side.
3. Rør sammen sukker, vaniljesukker, eggeplommer og og kremfløte i en kjele.
4. Varm opp på lav til middels varme mens du rører hele tiden. Eggeblandingen skal småkoke i ca. to minutter slik at hele blandingen blir varm og tykner.
5. Sil eggeblandingen over i en bolle og la den avkjøle til ca. 40 grader. Om du ikke har termometer kan du tenke at 40 grader er litt varmere enn kroppstemperatur.
Hvorfor siler vi?
Egg koagulerer fort når det koker. Ved å sile fanger du opp små biter av egg, slik at du får en glatt og fin krem.
6. Rør sammen eggeblandingen og romtemperert Melange.
Tips!
Det at Melange ikke smelter gjør det lettere å få en stiv krem. Det er derfor lurt å passe på at eggeblandingen ikke er for varm.
7. Bruk gjerne en håndmikser for å blande alt godt sammen. Sett kremen i kjøleskap mens du begynner på bunnene. Etter ca. 20 minutter i kjøleskapet vil du ha en stiv og fin krem som er lett å sprøyte. Du kan også lage kremen dagen før om du ønsker det – den holder seg fint en tett boks i kjøleskap.
Mandelbunner
1. Sett ovnen på 180 grader – over- og undervarme.
2. Pisk eggehvite og sukker stivt. Blandingen skal være så stiv at du kan holde bollen opp ned uten at noe renner ut.
3. Vei opp kvernede mandler og rør forsiktig inn.
Tips!
I denne oppskriften har vi brukt ferdig kvernede mandler. Du kan også kverne mandler selv om du ønsker det. På bildet kan du se hvor fint de skal kvernes.
4. Dekk to bakebrett med bakepapir. Ha mandelmassen i en sprøytepose og sprøyt ca. 20 topper på hvert brett. I denne oppskriften har vi brukt rund tupp. Det gir ikke mønster, men gjør det enklere å justere mengden i hver mandeltopp slik at de blir ca. like store. Bruk gjerne sprøytetipp med mønster om du ønsker det.
5. Stek på 180 grader i ca. 12 minutter. Stek ett brett om gangen.
6. Avkjøl mandeltoppene på rist.
7. Snu halvparten av mandeltoppene slik at de ligger med bunnen opp.
8. Ta den gule kremen ut av kjøleskapet og ha over i sprøytepose. Bruk gjerne sprøytetipp med tagger om du ønsker mønster som på bildet.
9. Sprøyt gul krem på halvparten av mandeltoppene og legg mandelbunn oppå.
Pynt
1. Ta en pakke mørk sjokolade. Legg den i en skål uten å åpne pakken.
2. Hell kokende vann over og la pakken ligge i det varme vannet til sjokoladen er helt smeltet.
3. Ha de gule bombene på en rist eller bakebrett (med bakepapir under). Klipp et lite hul i sjokoladepakken og pynt de gule bombene med smeltet sjokolade.
4. Finhakk mandler og strø over før sjokoladen stivner.
Oppbevaring
Oppbevares helst i fryseren. Da holder de seg best. Gule bomber tiner raskt når du tar de ut. Holder ca. én uke i en lufttett boks i kjøleskap.
Kommentarer