Fattigmann
Fattigmann, også kalt fattigmannsbakkels, regnes som et av de tradisjonelle syv slagene til jul. Fattigmann kom trolig til Norden på slutten av 1700-tallet eller begynnelsen av 1800-tallet. Navnet er noe misvisende da ingrediensene i denne småkaken var både dyre og eksklusive på denne tiden. En påstand er at man ble «fattigmann» av å bake disse kakene. En porsjon i denne oppskriften gir cirka 24 kaker.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Pisk eggeplommer og melis til lys og luftig eggedosis.
2. Pisk kremfløte til stiv krem.
3. Bland sammen eggedosis, krem, konjakk og kardemomme. Sikt inn hvetemel og arbeid deigen raskt sammen med en sleiv. Ikke rør mer i deigen enn nødvendig, da kan kakene blir for kompakte i konsistensen.
4. Dekk bollen med plast og sett den kjølig i minst 1 time. Deigen kan gjerne stå til neste dag.
5. Del deigen i mindre emner og kjevle ut til tynne leiver på melet underlag. Jobb med et emne av gangen og bruk så lite ekstra mel som mulig.
6. Skjær de tynne leivene til snipper med en bakkelsspore, cirka 5×10 cm. Lag gjerne en mal i papp eller papir for å gjøre skjæringen enklere. Skjær et snitt på langs midt på snippen og trekk forsiktig den ene enden av snippen gjennom hullet. Legg emnene på en lett melet fjøl.
7. Smelt Flott matfett i en ikke for stor gryte eller kjele. Det er viktig at det er god høyde på fettet i gryten. Bruk termometer for å kontrollere temperaturen. Den bør være cirka 180 grader før kakene legges i.
8. Legg i en og en kake i fettet av gangen, og ikke mer enn 2-3 kaker i gryten på en gang. Vend kakene så fort de kommer til overflaten. Fattigmann skal være lyse, gylne og sprø. Legg kakene på flere lag tørkepapir, etter hvert som de er ferdige.
9. Ha alltid et tettsluttende lokk og gode grytekluter i nærheten. Bruk en god hullsleiv til å vende kakene med under kokingen. En hullsleiv er også lett å ta kakene opp med når de er ferdige.
Se alle oppskrifter på julekaker
Over 90 oppskrifter på moderne og klassiske julekaker.
kan man bruke noe annet enn cognac? jeg drikker ikke alkohol og har da ikke slikt i hus
Hei Inger! Du kan gjerne droppe konjakken helt, istedenfor å erstatte den med noe annet. Men vær oppmerksom på at smaken blir noe annerledes. Lykke til med baksten 🙂