Hvite kakemenn
Hvite kakemenn, bergenske kakemenn, julemanna, gøttekælla, kakekæller – kjært barn har mange navn. De tykke, lyse julekakene er spesielt populære i Bergen og blir laget over store deler av Vest- og Sørlandet med lokale variasjoner i både navn og oppskrifter. Kakemenn kan spises som de er, men pyntes tradisjonelt med konditorfarge, sukker eller sjokolade. Denne oppskriften gir cirka 50 kaker.
Slik gjør du
1. Smelt Melange i en kjele og la det avkjøle seg et par minutter.
2. Bland Melange, sukker og melk i en bolle.
3. Bland hornsaltet inn i hvetemelet og rør sammen til en jevn deig.
4. Dekk bollen med plast og la den hvile i kjøleskap i minimum to timer, eller over natten.
5. Sett ovnen på 180 grader.
6. Arbeid litt mel inn i deigen før den kjevles ut til ca. 0,5 cm tykkelse og stikk ut figurer.
Tips!
Når du skal stikke ut kakemennene er det lurt å sette formene tettes mulig. Jo flere ganger du må kjevle ut deigen, jo seigere blir den og kakene kan få en ruglete overflate under steking
8. Legg kakene på bakeplate dekket med bakepapir og stek kakene i 8-10 minutter på midterste rille.
9. Avkjøl kakene på platen.
10. Kakene kan spises som de er eller dekoreres med sjokolade eller konditorfarge. Dekorering med konditorfarge kan du gjøre ved å bruke trepinner eller enden av fyrstikker
Tips!
Har du ikke tid til å lage deig samme dag som den skal brukes? Kakemenndeig kan fint oppbevares flere dager i kjøleskapet.
Tips!
Lyst på mer julebakst? Her finner du over 80 oppskrifter på klassikere og nye julekaker som gir deg smaken av jul.
Enkeø og super god👍
Hei Ragnhild! Flott å høre at kakene faller i smak, og er enkle å lage. Det setter vi stor pris på å høre. Takk skal du ha, og god jul til deg! 🙂
Må jo være feil i oppskriften med tanke på mengde mel? Vær obs på det.
Hei Renate! Melmengden stemmer, det skal være 800 gram mel i denne oppskriften. Men fordi melets evne til å tiltrekke seg fuktighet alltid vil variere, er det lurt å spe litt og litt til en fast konsistens på deigen. Lykke til! 🙂
Hei! Hvor lenge kan jeg oppbevare de på benken?
Hei Hennie! I lukket kakeboks kan du oppbevare kakene i minst 4 uker på benken. Lykke til! 🙂
Kan jeg bruke hornsalt som har gått ut på dato? Ps den gikk ut for ca ni månder siden
Hei Vihlma Khristhine! Ja, det kan du. Lykke til! 😊
Blir disse myke inni?
Hei Siri! Ja, disse blir sprø utenpå og litt myke inni. Lykke til! 🙂
Hei jeg prøver denne oppskrift kakemenn laget av vann er lite smak men her er det melk som gjer mer bedre smak.
Mvh monica .
Så hyggelig å høre at oppskriften frister, Monica! Lykke til med bakingen, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂
Hei ☺️
Kan man bruke noen erstatning for hornsalt, og eventuelt hvor mye av hva ?
Hei Susanne! For å få riktig smak og konsistens på disse kakene anbefaler vi ikke å erstatte hornsaltet med andre hevemidler. Lykke til med bakingen! 🙂
Kan jeg bruke hornsalt som gikk ut På dato i fjor?
Hei Anna! Ja, det går nok veldig bra hvis du har oppbevart hornsaltet mørkt, tørt og i romtemperatur. Lykke til med bakingen! 🙂
Kan man lage deigen kvelde før man skal bruke den
Hei Gerd! Ja, det kan du gjerne gjøre. Lykke til med bakingen! 🙂
Hvordan får vi sprø kakemenn?
Hei Anne! Ønsker du sprø kaker kjevler du deigen tynt ut og steker kakemennene til de har fått god stekefarge. Lykke til med bakingen😊
Et tips! Du kan også bytte ut melken med vann, da blir kakemennene sprø. Melk gjør de myke.
Ser flotte og fyldige ut i ovnen, men synker sammen når de kommer ut. Smaker godt, men ser litt miserable ut. Hva er trikset?
Hei Hans! Kanskje du tok dem for tidlig ut av ovnen? Ovner er litt ulike, og en må justere steketid etter ovnstype ved å prøve seg litt fram. Lykke til hvis du prøver igjen!
Lagde disse i år, og de var supergode! 2 porsjoner blei ikke nok til Odda, så i morgen blir det 2 nye! 😄😄😄
Så hyggelig at du likte oppskriften, Nina-Beate! God jul til deg! 🙂
Hvordan oppbevares kakemenn best?
Går det bra å legge dei i tett boks, slik som f.eks pepperkaker?
Ja, disse skal oppbevares i tett kakeboks. Lykke til, Bernhard!
Lurer på hva jeg gjorde galt, for deigen min ble baaare smuler 🙈
Hei Ann-Christin! Så leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det kan være flere årsaker, men noen tips er å være nøye med målene, og ikke bruke for mye mel til utbaking. La deigen hvile i kjøleskapet før bruk, og arbeide raskt ved utbaking. Lykke til hvis du prøver igjen!
Her har jeg vær nøyaktig med målene, men den bare smuldrer. Det lå natta over i kjøleskapet. Kan jeg redde deigen på et vis, eller bare å prøve å gjør det beste utav den smuldrete deigen?
Hei Lene Christin! Så leit å høre at deigen ble smuldrete. På grunn av at hvetemelets evne til å tiltrekke seg fuktighet vil variere, er det viktig å ikke tilsette alt samtidig, men justere underveis, når deigen lages. Du kan forsøke å tilsette en spiseskje melk, og eventuelt litt mer, og gradvis kna det inn, til du får en smidigere konsistens på deigen. Håper dette kan være til hjelp. Lykke til! 🙂
Hei
Hvor mange kakemenn blir 1 porsjon?
Det blir ca. 50 kakemenn, litt avhengig av størrelsen på formene du bruker. Lykke til med bakingen 😊
Hvordan lager man sånn sukker topping som de har på de Libermann kakemennene?
Dette har vi ikke prøvd selv, men prøv å pensle kakemennene med en sukkerlake eller litt eggehvite og legg deretter kakemannen på en tallerken med farget sukker slik at det fester seg. Det er mulig å kjøpe farget sukker/kakestrøssel, eller du kan lage det selv ved å blande perlesukker og flytende konditorfarge. La sukkeret tørke helt før det brukes på kakemennene. Lykke til 😊
Kan man fryse deigen?
Det har vi ikke prøvd selv, men det er i alle fall ikke noe i veien for å fryse kakene etter de er stekt. Lykke til med baksten 😊
Hei! Blir disse kakemennene myke eller harde i konsistens?
Det kommer litt an på hvor tykt/tynt man kjevler deigen ut og hvor lenge kakemennene stekes. For helt lyse og myke kaker anbefaler vi å ikke kjevle for tynt ut og ta ut kakene før de får noe særlig stekefarge. Lykke til med bakingen😊
Hei. Kan Man bruke flytende margarin i denne oppskriften?
For å få best mulig resultat vil vi ikke anbefale å bytte til Melange Flytende. Det har litt andre bakeegenskaper enn vanlig Melange.
Det Anne Cathrine skriver her er helt riktig. Bommet på det noen ganger 🙂
Alt til sitt formål som jeg liker å si. Lykke til 🙂
Dette ble en veldig god og smidig deig som var lett å jobbe med. Lot deigen stå i kjøleskapet i tettpakket plast i ca 4 timer før bruk. Stekte de i 8 min. og de ble lyse og fine og kjempegode.
Så hyggelig å høre 🙂