Marengskake med sjokolade og karamellkrem
Dette er en skikkelig festkake med en knasende god marengs og en vidunderlig krem av sjokolade og karamell. En fyldig og smakfull festkake det nesten er umulig å ikke ta et stykke til av.
Ingredienser
Marengs
Sjokoladekrem
Karamellkrem
Pynt
Slik gjør du
Marengs
1. Varm opp ovnen til 100 grader
2. Skill ett og ett egg av gangen, og pass på at du ikke får med noe eggeplomme.
3. Ha eggehvitene i en mikserbolle og pisk på middels hastighet til de begynner på skumme. Dette tar cirka 2 minutter.
4. Tilsett sukkeret litt etter litt, og pisk videre på høy hastighet i cirka 6 minutter. Tilsett hvitvinseddik, maizena og vaniljesukker, og pisk på høy hastighet i 2 minutter.
5. Når marengsen er så stiv at du kan løfte bollen opp-ned, uten at den slipper bollen, er den klar.
6. Legg et bakepapir på en stekeplate. Bruk en kakeform som måler ca. 20 centimeter og plasser den på ene enden av bakepapiret. Tegn rundt med en penn. Gjør det samme i motsatt ende på skrå slik at du får plass til to marengsbunner på samme bakeplate.
7. Bruk en slikkepott for å få marengsen over på bakepapiret og en skje for å forme marengsen i sirklene.
8. Plasser stekeplaten på midterste rille i ovnen og la marengsen steke i 60 minutter. Ikke åpne ovnen underveis.
Sjokoladekrem
1. Varm opp en kjele som er fylt med ca. 1/3 vann. Kok opp vannet og senk varmen til lav.
2. Finn en glass- eller aluminiumsbolle som kan ligge over kjelen. Pass på at vannet ikke koker under bollen.
3. Del opp kokesjokoladen og ha den i bollen. Når blandingen har smeltet setter du bollen til side.
4. Ha romtemperert Melange og melis i en miksebolle, og kjør i kjøkkenmaskin på lav hastighet til blandingen er lys og luftig. Det tar cirka 5 minutter.
5. Ha den smeltede sjokoladen i bollen, og pisk til alt er godt blandet og kremen er tykk.
Bør ikke oppbevares i kjøleskap da blir sjokolade kremen steinhard. Ellers nydelig kake 👌
Hvor lang tid før servering kan denne lages?
Hei Beathe, cirka 1,5 time går med til denne. Håper den faller i smak 🙂
Hei igjen og beklager, jeg ordla meg litt feil. Kan denne lages f.eks en eller to dager før den skal serveres? Mvh Beathe.
Det lurer jeg også på!
Hei Elin! Marengsbunnen kan du lage dagen før, men montering av kaken må gjøres samme dag som den skal spises. Lykke til!
Kan jeg bruke saltkaramell saus eller kan jeg bruke tynn karamelldaus?
Hei Natalia! Så lenge den er flytende kan du bruke begge deler 🙂
Hvilken karamellsaus er det tenkt her?
Hei! Du kan bruke ferdiglaget, flytende karamellsaus på flaske, av typen man bruker til is og andre desserter. Eller en hjemmelaget variant om du heller ønsker det.
Fløten og karamellsausen skiller seg, hva gjør jeg galt?
Så leit å høre at kremen ikke fungerer som den skal. Det er ikke så lett å si hva som har gått galt her. Det er lettest å få stiv krem når fløten er kald og den piskes på middels høy hastighet. Kanskje det hadde vært enklere å piske kremen litt først og deretter tilsette karamellsausen mens vispen går? Det er i alle fall noe å teste hvis du vil prøve deg igjen 😊
Lag egen karamell, funker aller best. Jeg lager den med et lag med bare sjokolade krem og lar den stivne og lager karamellsaus og heller litt over første lag, husk å spare litt sjokoladekrem til toppen og med salt karamellsaus. Fungerer fint å lage den dagen før
Nam! Takk for tips 🙂