Til pavlova, pikekyss, sitronpai eller verdens beste. Marengsen brukes i mange av våre favorittkaker. Med kun to ingredienser skulle man tro marengsbaking var en enkel oppgave; noe det i utgangspunktet er, men mange ender opp med eggehviter som aldri stivner eller en marengs som er altfor tørr eller seig.

Følger du denne steg for steg-guiden, vil du garantert lykkes med marengsen – hver eneste gang!

Slik lager du klassisk marengs

Marengs som piskes. Foto.

Dette trenger du:

  • 4 stk eggehviter
  • 2,5 dl sukker

Denne oppskriften gir deg 1 marengsbunn (cirka 24 cm).

Skal du lage pavlova? Se oppskriften her.

Slik gjør du:

1. Før du setter i gang er det viktig å sørge for at alt av utstyr er helt rent. Er det rester av fett i bollen, på vispen eller annet utstyr, risikerer du at eggehvitene aldri stivner, uansett hvor lenge du pisker de. Bruk helst en bolle av stål eller glass, siden det er vanskeligere å få bort fettrester av plasten. Sitronsyre er en effektiv fettfjerner, du kan derfor prøve å gni en halv sitron over bollen dersom du er usikker på om den er ren nok.

2. Romtempererte eggehviter gir luftigere marengs. Ta eggene ut fra kjøleskapet kvelden i forveien eller minst 1 time før du skal i gang med bakingen.

3. Skill ett og ett egg av gangen, og pass på at du ikke får med noe eggeplomme. Så lite som en dråpe med eggeplomme kan sørge for at eggehvitene ikke stivner, og ved å skille ett egg av gangen slipper du å måtte kaste mange eggehviter.

4. Når du lager marengs må du ha en kjøkkenmaskin – ren muskelkraft vil dessverre ikke holde. Når du er i gang med å piske eggene, er det også viktig å ikke stoppe maskinen før marengsen er helt ferdig.

5. Begynn med å piske eggehvitene stive på middels hastighet til det begynner å formes myke topper.

6. Først når eggehvitene har stivnet skal du ha i sukkeret. Skru opp hastigheten til høy når du har tilsatt sukkeret. Ikke stopp maskinen, du vil ha mest mulig luft inn i massen.

7. Skal du lage pavlova, skal du nå tilsette hvitvinseddik, maizena og eventuelt vaniljesukker, og piske videre i 1-2 minutter til. Pavlovaen skal være sprø utenpå med en myk kjerne som minner om marshmallow. Eddiken bryter ned proteinene i egget og maizenaen sørger for riktig tyggemotstand. Prøv vår klassiske pavlova med vaniljekrem og sommerens bær.

8. Når massen er stiv og luftig, kan du forme marengsen. Enten til pikekyss, pavlova eller annet. Hvordan vet du om den er stiv nok? Du skal kunne holde bollen opp-ned, uten at massen faller ned.

9. Sett ovnen på 100 grader – ikke bruk varmluft.

10. Marengsen skal stå inne i ovnen i minst 60 minutter. Det er viktig at du ikke åpner ovnen mens marengsen steker. Vil du ha knusktørre pikekyss, bør de stå inne i ovnen i 2 timer.

11. La marengsen avkjøles helt før du pynter den. Marengsen bør aller helst avkjøles i ovnen over natten, uten å åpne døren, men du kan fint lage den samme dag og la den avkjøle på kjøkkenbenken.

Julepavlova med klementiner, pepperkaker og salt karamell