Kaken som i 2002 ble kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere, er kjent både som kvæfjordkake, verdens beste og bodøkake. Kjært barn har med andre ord mange navn, og denne kaken er en klassiker på kakebordet.

Ingredienser

1 porsjon

Kakebunn

100 gram Melange
100 gram sukker
4 stk eggeplommer
2 dl siktet hvetemel
1 ts bakepulver
0.5 dl melk

Marengs

4 stk eggehviter
2.5 dl sukker
50 gram skivede eller hakkede mandler

Fyll

2 dl kremfløte
5 dl vaniljekrem

Produkter i oppskriften

Melange 500 gram
Melange
En unik sammensetning av planteoljer gjør at Melange i folie egner seg svært godt til all form fo… Les mer

Kommentarer

  • Konditor

    Marengs skal vende opp i begge lag, fra gammelt av. Men i senere tid har flere begynt å snu den for at den skal holde seg sprø i begge lagene. I utgangspunktet bør den være opp for å ikke skli av kakefatet 🙂

    • Cecilie,

      Takk for godt innspill, Konditor! God sommer til deg! 🙂

  • Bente

    Får ikke til den kaken i inne bygd ovn marengsen faller ned før den er ferdig.blir veldig fin i di gammle ovnene.er de noen tips å få

    • Cecilie,

      Hei Bente! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å vite hva som har gått galt, men det er viktig at marengsen er blank og helt stiv før kaken settes i ovnen. Bollen må være helt ren, tørr og fri for fett og sukkeret må tilsettes gradvis. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂

  • Liv-Inger Lied Stenhaug

    Hvorfor legge den nederste bunnen med marengsen opp? Det er mye bedre å legge den med marengsen ned på fatet. For da blir kremen oppå kakebunnen og ikke på marengsen. Det gjør marengsen seig når kremen er oppå den.

    • Cecilie,

      Hei Liv-Inger! Takk for et godt kaketips! Dette skal vi prøve neste gang! 🙂

  • Grete Schartum-Hansen

    Verdens beste kake, men hva mener dere med en porsjon? Hvor mange personer blir det til?

    • Cecilie,

      Hei Grete! Enig med deg – dette er en veldig god kake 🤩
      1 porsjon er 1 kake i langpanne eller form på ca. 35×40 cm. Hvor mange kakestykker/porsjoner du få av det avhenger av hvor store stykker man skjærer opp, men vi regner ca 20-24 på en stor langpanne. Lykke til 😊

  • Mette Stokka

    I min oppskritsbok fra Troms skal marengsen vende opp og det skal være romfyll,, ikke vanilje 😀

    • Cecilie,

      Takk for innspill, Mette 👍 Det er mange gode oppskrifter og fremgangsmåter til verdens beste kake 🤩

  • Irene Kristiansen

    Enig med Turid, marengsen skal vende ned.

  • Turid

    Pkt 4: Marengsen SKAL vende NED. Ellers bløteste den opp av vaniljekremen.

    • Eva

      Ikke mange som vet det 🤔

    • Astri Hollund

      Helt enig at marengsen skal vende ned, gjør alltid det. Må jo være det som er riktig mener jeg ellers blir jo den bløt med kremen oppå..

    • Turid

      Ikke enig

      • Torunn

        Opp eller ned Turid?

        • Gudrun Kaiander

          Ekte Kvæfjord-kake skal det være vaniliekrem og første lag skal marengsbunn ned…. det andre laget skal marengsbunnen opp.
          Kan selvfølgelig bruke romkrem hvis det er det en liker best……😊
          Har fryst kaken og det går fint.