Jan Ivar Nykvist er kokk, matblogger og fire ganger norgesmester i grilling. I 2015 ga han ut kokeboken GLØD og til høsten kommer han ut med en ny kokebok. Han vet med andre ord godt hva som skal til for å lykkes med grillmaten, og at det viktigste skjer før man setter i gang med selve grillingen.

– Det er viktig å være forberedt. Forkok grønnsakene, lag ferdig marinaden og gjør så mye som mulig klart på kjøkkenet før du går ut for å grille. Finn også frem steketermometeret – det er ditt hemmelige våpen til å lykkes, forteller Nykvist.

Matblogger og kokk Jan Ivar Nykvist som griller. Foto.
Matblogger og kokk Jan Ivar Nykvist

Kunsten å grille kjøtt er enkel

– Når du har gjort alle forberedelsene kan du tenne på grillen, og da er det viktig å smøre seg med tålmodighet, sier han, og legger til at det er særlig to feil folk flest gjør når de griller.

– Mange begynner å grille før grillen er skikkelig varm. Da får du ikke den gode stekeskorpen vi er ute etter. Dessuten griller de fleste kjøttet for lenge, bare for å være sikker på at det er helt ferdig, men da er det sannsynligvis helt ferdig – og veldig tørt.

Steketermometeret er et godt redskap for å unngå sistnevnte.

Svinefilet grillet

KOS på grillen

Nykvist forteller at alt av kjøtt kan legges på grillen, men at det kan være lurt å finne ut hvilken kjernetemperatur du liker på kjøttet.

– Jeg vil si at alle typer av kjøtt passer på grillen og jeg griller både kylling, svin, okse, and og vilt. Det viktigste er at du finner din favoritt-kjernetemperatur; medium, rå eller godt stekt, da får du et perfekt resultat tilpasset din smak.

Kjøttet bør ifølge Nykvist marineres for ekstra smak, og det er her KOS kommer inn i bildet.

–En grillmarinade skal nemlig bestå av KOS. K for krydder som for eksempel urter, røkt paprika og hvitløk. O for olje og S for syre, for eksempel sitronsaft eller hvitvinseddik.

Tips! For å få ekstra fin bruning og god smak kan du pensle flytende Melange med smør- og rapsolje på kjøttet rett før du legger det på grillen.

Er du på utkikk etter en rask og enkel grillmiddag? Prøv denne oppskriften på helstekt svinefilet med asparges og hjertesalat.

Ikke størrelsen det kommer an på

Ifølge norgesmesteren kan man lykkes med grillmaten på alle typer av grill, ikke bare de største og dyreste:

– Det er ikke størrelsen det kommer an på når det kommer til valg av grill. Det viktigste er at du har en grill du er trygg på og som du kommer til å bruke, fremfor å ha et stort beist som bare kommer til å stå der som pynt. Velg en grill som er laget av ordentlig materiale, slik at den blir skikkelig varm, og holder på varmen. Hvis du velger en grill som når opp mot 300 grader, vil den også fungere perfekt som pizzaovn.

Grill og kjøtt. Foto.

Grillmesterens guide til saftig kjøtt på grillen:

Store kjøttstykker: Brun kjøttet på direkte varme. Flytt det over på indirekte varme og grill det ferdig til ønsket kjernetemperatur. Her vil steketermometeret være ditt hemmelige våpen til å lykkes.

Små kjøttstykker: Grill kjøttet på begge sider til det når ønsket kjernetemperatur.

Husk å alltid la kjøttet hvile i minst 10 minutter før servering slik at kjøttsaftene får satt seg.

Kjernetemperaturer:

Storfe: 55 grader for rå, 58 grader for medium og 68 grader for gjennomstekt.

Kylling: Kylling må gjennomstekes for å hindre spredning av bakterier. Ønsket kjernetemperatur er 68 grader, da unngår du at kyllingkjøttet blir tørt.

Svin: 68 grader for rosa kjøtt. 73 grader for gjennomstekt.

Lam: 68 grader for rosa kjøtt. 73 grader for gjennomstekt.