1. Lag pepperkakedeig

Oppskriften på deig til pepperkakehuset finner du her.

Ferdig pepperkakehus. Foto.

2. Skriv ut tegningene til pepperkakehuset

 

  1. Skriv ut tegningene til pepperkakehuset på A4-papir og klipp ut delene. Malene finner du her.
  2. Siden de fleste delene er store og har mange hull er det best å kjevle ut deigen på et bakepapir. Kjevle den tykkere enn du gjør når du lager vanlige pepperkaker, den skal være cirka 0.5 centimeter tykk.
  3. Legg tegningene over deigen og skjær ut de ulike delene. Pass på at du får med samtlige deler og riktig antall deler.
  4. Stek pepperkakehusdelene på midterste rille i ovnen i 15 minutter.

Tips!

Når pepperkakedelene stekes, vil størrelsen og flatene endre seg, noe som kan gjøre det vrient å få delene til å passe sammen ved montering. Derfor kan det være lurt å hente frem malen etter steking, og skjære til delene etter malen med en gang de tas ut av ovnen. Da vil det bli lettere å få alt til å passe sammen.

3. Pynt pepperkakehuset

Du kan fint pynte pepperkakehuset etter at det er montert, men er du opptatt av å få et pent resultat kan det være lurt å pynte huset før du bygger det, slik unngår du at glasuren eller godteriet begynner å sige før det har tørket.

Denne glasuren er mer komplisert å lage enn vanlig melisglasur, men den er veldig sterk og superenkel å jobbe med. Om du likevel ønsker en mer lettvint variant kan du fint bruke glasuren du finner i denne oppskriften.

Sterk glasur til pepperkakehuset

Du trenger:

  • 100 gram Melange
  • 5 stk eggehviter
  • 300 gram sukker
  • 0.5 ts salt
  • 0.25 ts eddik
  • 1 ss vaniljesukker
  • Diverse godteri om du ønsker det ­– her er det brukt geletopper, nonstop, mokkabønner, juleseigmenn, kakestrøssel og minimarshmallows.

Slik gjør du:

1. Ta Melange ut av kjøleskapet og la margarinen bli romtemperert.

2. Lag vannbad. Finn frem en kjele som passer bollen i kjøkkenmaskinen, slik at bollen kan stå over kjelen uten å treffe det kokende vannet.

3. Fyll kjelen 1/3 full med vann og kok opp vannet. Senk temperaturen slik at vannet småkoker.

4. Ha eggehviter, sukker, salt, eddik og vaniljesukker i bollen som hører til kjøkkenmaskinen.

5. Ha bollen over kjelen og rør kontinuerlig med en hånd, mens du holder steketermometeret i den andre hånden. Rør rundt til eggehviteblandingen holder 85 grader. Dette tar 10 til 12 minutter.

6. Flytt bollen over til kjøkkenmaskinen og pisk eggehvitene til de er tykke, luftige og myke, men ikke rennende. Dette tar cirka 10 minutter. Eggehvitene skal holde cirka 32 grader nå.

7. La kjøkkenmaskinen fortsette å piske mens du tilsetter romtemperert Melange, 1 terning av gangen.

8. Fyll en sprøytepose med glasur og klipp et lite hull i bunnen av posen. Dekorer etter eget hode eller la deg inspirere av dekorasjonen på bildet.

9. Bruk glasuren for å lime på godteriet du ønsker å bruke.

4. Sett sammen pepperkakehuset

 

Pepperkakehuset limes sammen ved å lage knekk av smeltet sukker. Sukkeret blir veldig varmt, så her bør jobben gjøres av en voksen. Det er lurt å montere pepperkakehuset på et brett eller en fjøl, så blir det enklere å flytte det rundt etter at det er ferdig bygget.

 

Slik lager du knekk:

Knekk lager du enkelt ved å smelte 200 gram sukker i en kjele til det er gyllenbrunt. Du trenger ikke røre.

 

Slik setter du sammen huset:

1. Start med å lime den ene kortsiden av veggen til den ene langsiden. Bruk en tresleiv og legg på knekk langs siden av de to delene som skal limes sammen. Vær obs på at knekken stivner raskt. Gjenta med de to siste veggene.

2. Fest så disse to delene til hverandre, så alle veggene henger sammen.

3. Smør knekk på kantene av taket som skal limes sammen. Press lett til knekken har stivnet.

4. Smør knekk langs kanten oppe på hele huset og legg taket oppå.

5. Fest utspringene til taket sammen på samme måte.

6. Lim døra til den ene dørkarmen.

7. Pipa monteres til slutt og limes så til taket.

 

Tips!

Har knekken stivnet i gryta og på tresleiva? Legg det i vann natten over, så er det enklere å vaske bort.