![Koteletter i ovn med rotgrønnsaker](https://mills.no/content/uploads/sites/3/2018/09/Koteletter-i-form.jpg)
Slik steker du koteletter
Fortviler du over tørre koteletter, som enten svir seg i panna eller setter seg fast på grillen? Her får du restaurantkokk Kristian Hamnaberg sine beste tips for å få saftige og møre koteletter.
Koteletter har i mange år vært et populært innslag på norske middagsbord. Det er raskt å tilberede, billig i pris og egner seg godt til mye av tilbehør. Å lykkes med koteletter er dessuten veldig enkelt om man tar med seg noen få huskeregler underveis.
Svinekoteletter krever mer nøyaktighet
Nakkekoteletter er ofte enklere å lykkes med ettersom de inneholder mer fett i kjøttet, mens svinekoteletter er magre og krever noe mer nøyaktighet for å unngå tørt resultat.
– Når man griller og steker svinekjøtt bør det ikke steke for lenge, for da blir det tørt og trist. Norsk svinekjøtt av god kvalitet trenger ikke å stekes til mer enn 65 grader i kjernen, forklarer Hamnaberg.
Kotelettene bør romtempereres før steking, for da blir overgangen til den varme pannen et mindre sjokk for kjøttet, noe som kan gi et mer saftig resultat.
![Restaurantkokk Kristian Hamnaberg](https://mills.no/content/uploads/sites/3/2022/01/Kristian-Hamnaberg-769x1024.jpg)
Marinering av koteletter
Mens noen foretrekker å marinere svinekotelettene før steking, holder andre det enkelt med litt salt og pepper. Hamnaberg foretrekker og anbefaler det sistnevnte.
– Personlig så liker jeg ikke å marinere kjøtt. Det tar bort smaken og marinaden blir ofte svidd under grilling og steking. Bruk heller friske urter, hvitløk, og rene smaker, oppfordrer restaurantkokken.
Hamnabergs tips til å steke koteletter
Koteletter i stekepanne
Ikke skjær av fettet på kotelettene før du steker dem i pannen. Fettet gir god smak og mer saftige koteletter. Fjern heller fettranden før eller ved servering.
Du trenger:
- 4 koteletter
- 0.5 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 3 ss Flytende Melange
- 2 fedd hvitløk
- 2 kvister rosmarin eller timian
Slik gjør du:
- Krydre kotelettene med salt og pepper.
- Varm opp en stekepanne på middels høy varme med Flytende Melange, hele hvitløksfedd og et par kvister rosmarin eller timian.
- Når margarinen er nøttebrun, er pannen klar for steking.
- Stek kotelettene i 4-5 minutter på hver side og la dem hvile i 10 minutter før servering.
Langtidsstekte koteletter
Har du god tid, kan du få ekstra saftige og møre koteletter ved å langtidssteke dem.
Du trenger:
- 500 gram rotgrønnsaker (gulrøtter, pastinakk, potet, sellerirot)
- 4 koteletter
- 0.5 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 3 ss Flytende Melange
- 2 kvister rosmarin
- 2 kvister timian
- 2 fedd hvitløk
- 1 dl vann
Slik gjør du:
- Grovhakk rotgrønnsakene.
- Krydre kotelettene med salt og pepper. Varm opp en stekepanne på middels høy varme med Flytende Melange.
- Når margarinen er nøttebrun, er pannen klar for steking. Brun kotelettene raskt på begge sider til de har fått en fin stekeskorpe.
- Legg kotelettene i en ildfast form sammen med rotgrønnsaker, rosmarin, timian og hele hvitløksfedd.
- Ha på vann i bunnen av formen, og stek på 100-120 grader i 2 til 3 timer, til kjøttet løsner fra beina.
- Lag gjerne saus av sjyen. Oppskrift på brun saus finner du her. Lag sausen ved å erstatte deler av buljongen med sjyen fra kotelettene.
Koteletter i ovn
![Koteletter i ovn med rotgrønnsaker](https://mills.no/content/uploads/sites/3/2018/09/Koteletter-i-form-1024x683.jpg)
For å få saftige koteletter i ovnen, bør de brunes i en panne først og deretter stekes videre i en langpanne sammen med grønnsaker og vann.
Koteletter på grillen
Mange opplever at kotelettene blir fort svidd på grillen. Ved grilling av koteletter er det viktig å ha to varmesoner på grillen med direkte og indirekte varme.
Du trenger:
- 4 koteletter
- 3 ss Flytende Melange
- 0.5 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 1 fedd finhakket hvitløk
- 2 kvister med finhakket salvie, rosmarin eller timian
Slik gjør du:
- Pensle kotelettene med Flytende Melange og krydre dem med salt og pepper. Dryss over litt finhakket hvitløk, salvie eller andre urter om du foretrekker det.
- Legg kotelettene på den varme sonen av grillen først, og la dem ligge helt i ro til de har fått en fin stekeskorpe på begge sider, cirka tre minutter på hver side.
- Legg så kotelettene over på den kalde sonen, og grill videre i tre til fire minutter på hver side.
- La kotelettene hvile i 10 minutter før servering slik at kjøttsaften setter seg i kjøttet. Dette gir mer saftige koteletter.
![Sommerkoteletter med fargerik grønnsakspakke på grillen](https://mills.no/content/uploads/sites/3/2022/01/Sommerkoteletter-1024x683.jpg)