Klassiske tilslørte bondepiker

Denne oppskriften er laget med hjemmelaget eplemos, pisket krem og kavring med sukker og kanel.

Tid: 30 minutter

Slik fikk tilslørte bondepiker navnet sitt

Ifølge Norges Bygdekvinnelag er det selveste Ivar Aasen som står bak det spesielle navnet. På sine nettsider, norsktradisjonsmat.no, skriver de: «Ryktene skal ha det til at han var veldig forelsket i en jente og fridde mange ganger uten å få ja. En vakker dag tilbød jenta Aasen å smake på søtsakene hennes. Aasen var ikke vond å be, men ble skuffet da han skjønte det var snakk om en dessert. Så skuffet at han ga desserten navnet Tilslørte bondepiker».

Tilslørte bondepiker – luksusvariant

Denne luksusvarianten består av hjemmelaget eplemos krydret med kanelstang og stjerneanis, en deilig myk mascarponekrem og en blanding av havre og hakkede nøtter. Perfekt for de gangene du vil imponere litt ekstra.

Tid: 30 minutter.

De første tilslørte bondepikene

Sosiolog og samfunnsforsker Annechen Bahr Bugge har kartlagt utviklingen av de norske mattradisjonene i boken «Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere», og kan fortelle at retten opprinnelig kom til Norge fra det danske kjøkken, og ble regnet som en litt «finere» dessert som ofte ble spist etter søndagsmiddagen fra begynnelsen av 1900-tallet.

I danske kokebøker dukker desserten opp under navnet Bondepiger med slør. Der lages den riktignok med rugbrødsmuler, men er ellers helt lik vår norske variant. Bondiepiger med slør er også å finne i en norsk oppskriftssamling laget av Oselia Osuldsen i Arendal på slutten av 1800-tallet, noe som kan tyde på at

Enkle tilslørte bondepiker

Denne enkle varianten av tilslørte bondepiker er laget med kjeks, eplemos og vaniljeyoghurt. Passer for eksempel når du trenger noe som går raskt å lage.

Tid: 5 minutter

Forbered tilslørte bondepiker på forhånd

Enten retten har sitt opphav i ulykkelig kjærlighet eller stammer fra våre naboer i sør er den uten tvil en av våre mest tradisjonsrike desserter. Den deilige kombinasjonen av søtt og syrlig, sprøtt og kremet er nok grunnen til at desserten fortsatt lever i beste velgående.

Det geniale er at du kan forberede både eplemos og kavring i god tid på forhånd, noe som gjør det til den perfekte desserten å servere i selskap. Men har du først lagt desserten i glasset bør den spises raskt. Lar du den stå ferdigblandet blir resultatet raskt bløtt og trist.