Fettuccine Alfredo
Fettuccine Alfredo er en av USAs mest populære pastaretter og kommer opprinnelig fra den italienske kokken Alfredo Di Leilo. Han lagde retten for første gang til sin syke kone i 1908. Hun synes den var så god at den ble satt på menyen i restauranten Alfredo alla Scrofa i Roma. Både restauranten og retten eksisterer i dag.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Mål opp Olivero og legg klart på en tallerken.
2. Riv parmesanost på fint rivjern.
3. Kok pastaen som anvist, i rikelig med lettsaltet vann. Pastaen skal være «al dente», altså ha en litt fast kjerne.
4. Sil av pastaen og ta vare på 5 dl av kokevannet. Hold vannet varmt.
5. Ha pastaen i en stor gryte og tilsett Olivero. Hell over revet parmesanost og omtrent halvparten av kokevannet.
6. Bruk et par tresleiver til å blande alt raskt sammen ved å røre rundt og løfte opp. Teknikken med å røre og løfte pastaen til du har en saus kalles «mantecare, mantecatura» på italiensk, og er viktig for et bra resultat. Dette gjøres på 30-40 sekunder, rett før servering.
7. Tilsett 1 desiliter til av kokevannet og rør videre til du har en myk og kremet saus.
8. Server umiddelbart med nykvernet pepper og litt revet parmesanost.
Tips
1. Det finnes ulike måter å variere Fettuccine Alfredo på, for eksempel med fløte eller spekeskinke. I dag er Fettucine Alfredo med kremfløte først og fremst forbundet med den amerikanske versjonen, men opprinnelig kom pasta med fløte fra Nord-Italia på slutten av 1800-tallet. Pasta med spekeskinke går så langt tilbake som til 9. århundre f.Kr.
2. Kremfløte: I USA er det vanlig å lage Fettucine Alfredo med fløte. Fløten erstatter deler av pastavannet, men ellers lages retten på samme måte. Til 6 porsjoner trenger du 3.5 dl kremfløte og 1.5 dl pastavann.
3. Spekeskinke: Skjær 130 gram spekeskinke i små biter og rør inn i pastaen rett før servering. Skinken kan brukes til Fettucine Alfredo både med og uten kremfløte.
4. Ønsker du litt ekstra smak kan du tilsette litt fersk salvie eller timian før servering.
5. Tusen takk til Luca Mereu for oppskriften. Han holder blant annet kurs i italiensk mat og vin. Disse finner du på italia.no.
Hvordan blir den kremet når det ikke er annet enn kokevann og Olivero?
Hei Nina, 260 gram parmesan i sausen gjør at retten får den lyse fargen. Som du ser kan retten også lages med fløte, hvis du ønsker en enda mer kremet konsistens. Håper det smaker 🙂
Kommer ikke denne retten fra Restaurant Alfredo i Roma?
Det stemmer – akkurat som vi har nevnt i ingressen her 😊 Selv om det finnes mange ulike opphavshistorier til en så populær rett som dette, har i alle fall våre undersøkelser konkludert at det er er der det hele startet.
Kanskje det frister å prøve vår oppskrift i sommer?
Lykke til 😊