Gresk saganaki med reker
Saganaki er vanlig å servere som forrett eller som meze, grekernes svar på tapas. Og det er ikke uten grunn at du finner denne retten hos de fleste greske tavernaer. Varme, saftige reker og fetaost i en smaksrik tomatsaus smaker rett og slett himmelsk. Selve navnet saganaki kommer fra stekepannen retten lages i, og finnes i mange forskjellige varianter. Saganaki med panert ost er også svært vanlig. Kokken Georgios Fragkias, som har delt denne oppskriften med oss, anbefaler å servere et glass tørr hvitvin eller ouzo til for å få den ekte smaken av Hellas. Om du bruker scampi eller kongereker, velg de som er ASC-sertifisert (Aquaculture Stewardship Council) og MSC-sertifisert (Marine Stewardship Council), de er bærekraftige og tydelig merket med dette utenpå pakningen.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Frosne reker tines først langsomt i kjøleskapet. Hell bort tinevannet og tørk scampiene lett med kjøkkenpapir. Dersom rekene ikke er renset fjerner du skall og streng. Krydre med litt salt og pepper.
2. Smelt Olivero i en dyp, tykkbunnet stekepanne (20-22 cm i diameter) på middels sterk varme. Brun rekene 1 minutt på hver side og løft dem ut av pannen. Dekk til for å holde på varmen.
3. Tilsett finhakket rødløk og hvitløk. Stek under omrøring i 3 til 4 minutter.
4. Hell over vin eller ouzo og stek til væsken nesten har fordampet.
5. Rør inn hermetiske tomater, tomatpuré og smak til med sukker, salt og pepper. La sausen småkoke uten lokk i 8 til 10 minutter.
6. Ha rekene i sausen og smuldre over fetaosten. Ta pannen bort fra varmen etter et par minutter og dryss over finhakket persille.
7. Server retten varm med skiver av ferskt surdeigsbrød.
Reke-saganaki er en lettlaget og populær favoritt – serverer ofte i keramiske porsjonsformer som forrett. Steker rekene ett minutt til slutt og legger på toppen.
Det høres nydelig ut, Per! Lykke til med matlagingen, og god sommer til deg! 🙂
Nydelig!
Så hyggelig å høre at oppskriften faller i smak, Marianne! Tusen takk for tilbakemeldingen, og lykke til med gresk saganaki 🙂
Godt uten ozso og hvitvin også. Krydre gjerne scampi’n med hvitløksalt ,hvitløkspepper og chili 🙂
Takk for tipset, Marianne! 🙂
Sikkert veldig godt! Men hvorfor bruke Olivero – inneholder ikke det transfett?
Hei Kalle!
Det brukes ikke transfett i produksjon Olivero eller noen andre typer margarinprodukter i Norge. Du kan lese mer om innholdet i Olivero her: https://mills.no/produkt/olivero/olivero/
Ellers kan vi anbefale denne retten på det sterkeste og vi synes selvfølgelig at Olivero er med på å heve smaken. Kanskje du lar deg friste til å lage den snart? Lykke til 😊
Genuin gresk rett, – kjempegod! Fikk skikkelig greske jobber 🙂
Herlig at det frister, takk for tilbakemeldingen, og god sommer videre til deg! 🙂
Lagde den i dag med store reker (hadde ikke konge) og det var deilig !!!
Kommer å lage flere ganger !
Hei Rudy, hyggelig å høre at den falt i smak 🙂 Den vil helt sikkert være like god med vanlige reker, ja. Takk for at du deler!
Ser godt ut.
Hei Heidi, det beste er at den smaker like godt som den ser ut til 🙂