Slik lager du porchetta – Italias ypperste festmat
Vil du virkelig imponere gjestene bør du prøve italienernes versjon av ribbe, nemlig porchettaen. Det er en av rettene italienerne, særlig de fra området rundt Roma og Toscana, gjerne spiser til middag i julen. Den italienske matentusiasten Andreas Kleven-Felloni fra Felloni Spekehus deler tipsene som garanterer et vellykket resultat. En porchetta laget av på tynnribbe på 3 kg holder til ca. 6-7 personer.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Utbening: Skjær ut bena ved å kutte med en skarp kniv langs bena, og vipp dem ut. Kjøper du ribbe i en betjent kjøttdisk kan du spørre om de kan skjære vekk benene for deg.
2. Ha fennikelfrø, salt, chiliflak, pepperkorn, hvitløk, finhakket rosmarin, finhakket timian og Olivero i en morter. Knus krydderne sammen til du har en tykkflytende krydderblanding. Dette gjør at du får frem smaker og aroma i krydderne. Har du ikke morter kan du bruke blender eller stavmikser.
3. Fordel krydderblandingen på undersiden av ribben. Rull ribben sammen på langs og bruk hyssing for å feste den sammen. La den stå i kjøleskapet i minst 2 timer, gjerne natten over.
4. Varm opp ovnen til 150 grader.
5. Legg porchettaen i en ildfast form og sett den på midterste rille i ovnen.
6. Fyll en langpanne med vann og sett på nederste rille. Damp porchettaen i 2,5 timer. Dette gjør at svoren blir myk.
7. Ta ut langpannen og øk varmen i ovnen til 200 grader. Stek videre i 15 til 20 minutter til svoren er sprø og gyllen.
8. La porchettaen hvile i 20 minutter før du skjærer i den.
9. Server med for eksempel bakte poteter og stekte grønnsaker, som rosenkål, løk, hvitløk og rotgrønnsaker.
Jeg lagde denne og den ble veldig god, men jeg kunne tenkt meg den uten fennikel da det er en smak flere av oss ikke er så begeistret for. Går det greit å sløyfe denne eller er det noe annet krydder vi kan bruke i stedet?
Hei Inger Lise! Så hyggelig at porchettaen ble vellykket! Det er litt smak og behag, men uten fennikel kan du eventuelt bare bruke litt mer av timian, rosmarin og hvitløk. Lykke til! 😊
Har börjat med denna nå, håper på en God Jul til alle !!!
God jul, Jan-Bertil, og lykke til med porchettaen! 🙂
Veldig fin oppskrift, kan anbefales.
Hei Trine, så hyggelig å høre at du er fornøyd med oppskriften på porchetta! Takk skal du ha, og lykke til med matlagingen! 🙂
Den ble god men neste gang skal jeg
Salte og kryddre i vakuum 1 uke for så i sousvide bad 12 timer. Kanskje røyke det litt også.
Hei Arild! Så spennende å høre at du har funnet din egen vri på oppskriften. Lykke til, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂
Skal ovnen stå på under og overvarme?
Hei Robert! Ja, det stemmer. Lykke til! 🙂
Jeg har laget det noen ganger, men foretrekker frisk salvie i mengder, pluss salt og pepper! Fantastisk godt!
Salvie er også kjempegodt! Takk for innspillet 😊
Complimenti! 🙂
🤩
mer info om prochetta kan man lese her:
https://www.fellonispekehus.no/spekevarer-1
Takk for tipset, Andreas 👍
Undervarme .
Kan det brukes fersk fennikel , smått hakket, og tørket timian og rosmarin?
Det høres veldig godt ut, Tove 👍
Har spist Andreas’ nydelige porchetta.
Anbefales å prøve oppskriften!
Så hyggelig å høre, Gro! Takk for anbefalingen 😊
Mengde salt i krydderblandingen er uteglemt:-)
Hei Bente, takk for at du gjorde oss oppmerksomme på det. Jeg bringer det videre, så oppdaterer vi så snart som mulig. God helg 🙂