Fattigmann

Middels
60 min.
Fattigmann, også kalt fattigmannsbakkels, er et av de tradisjonelle syv slagene til jul. Fattigmann kom trolig til Norden på slutten av 1700-tallet eller begynnelsen av 1800-tallet, og navnet er noe misvisende da ingrediensene i denne småkaken var både dyre og eksklusive på denne tiden. En påstand er at man ble «fattigmann» av å bake disse kakene. En porsjon i denne oppskriften gir cirka 40 kaker.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

 1. Pisk eggeplommene lyse og luftige sammen med 3 ss av melisen.

 2. Pisk kremfløten stiv sammen med 1 ss av melisen.

 3. Bland sammen piskede egg, pisket kremfløte, konjakk og kardemomme. Sikt på 150 gram av melet og arbeid deigen raskt sammen.

 4. Dekk bollen med plast og sett den kjølig i cirka 1 time.

 5. Elt deigen lett med resten av melet. Del den i to og kjevle tynne leiver som skjæres i snipper med en bakkelsspore. Legg snippene på en lett melet fjøl.

 6. Smelt Flott matfett i en ikke for stor gryte eller kjele. Det er viktig at det er god høyde på fettet i gryten. Bruk termometer for å kontrollere temperaturen. Den bør være cirka 180 grader før kakene legges i.

 7. Legg i en og en kake i fettet av gangen, og ikke mer enn 2-3 kaker i gryten på en gang. Vend kakene så fort de kommer til overflaten. Fattigmann skal være lyse, gulbrune og sprø. Legg kakene på flere lag fettsugende papir, etter hvert som de er ferdige.

 8. Ha alltid et tettsluttende lokk og gode grytekluter i nærheten. Bruk en god hullsleiv til å vende kakene med under kokingen. En hullsleiv er også lett å ta kakene opp med når de er ferdige.

Antall porsjoner:

 • 4 stk eggeplommer
 • 4 ss kremfløte
 • 4 ss melis
 • 1 ss konjakk
 • 0.5 ts kardemomme
 • 175 gram hvetemel
 • 1 kg Flott matfett

Produkter i oppskriften

Flott matfett

Kommentarer

Lignende oppskrifter

Smultringer

Middels
120 min.

Rosettbakkels

Middels
60 min.

Bordstabelbakkels

Middels
30 min.