Clafoutis – fransk ovnspannekake

Enkelt
60 min.
Clafoutis er en superenkel og veldig god dessert fra Frankrike. Navnet kommer fra det oksitanske verbet clafir som betyr å fylle, og desserten lages nettopp ved å fylle en form med bær og en slags pannekakerøre. Ifølge den franske kokken Laurent Benguigui, som har delt denne oppskriften med oss, er tradisjonell clafoutis alltid laget med kirsebær eller moreller. Utenfor sesong kan du bruke andre frukter og bær, men da kaller franskmennene ovnspannekaken for flognarde.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 180 grader.

  2. Smør en paiform på 28-30 cm i diameter med et tynt lag smeltet Olivero, cirka 1 teskje. Dryss formen med 1 spiseskje sukker.

  3. Del kirsebærene og ta ut steinene.

  4. TIPS: Du kan fint bruke frosne, steinfrie bær. Da bør de tines og rennes av først slik at de ikke væsker for mye. Da vil ikke desserten stivne som den skal.
  5. Spre de steinfrie bærene utover i paiformen.

  6. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha begge deler i en kasserolle sammen med helmelk og kremfløte.

  7. Kok opp under omrøring og ta kjelen bort fra varmen. La vaniljemelken avkjøles i cirka 5 minutter. Løft ut vaniljestangen.

  8. Bland siktet hvetemel, sukker og salt sammen i en stor bolle. Tilsett eggene og visp godt til du får en klumpfri røre.

  9. Smelt Olivero i en liten kjele eller i mikrobølgeovn.

  10. Spe på med den avkjølte vaniljemelken og Olivero. Røren skal være klumpfri og ganske rennende, som røren til «crêpes», tynne pannekaker. Hell røren veldig forsiktig over kirsebærene.

  11. Sett formen på rist midt i ovnen og stek i 35-40 minutter til røren har stivnet. Ovnspannekaken vil heve godt i ovnen, men ikke bli skuffet når den faller sammen igjen kort tid etter at den er tatt ut av ovnen, det er slik den skal være.

  12. Dryss over melis før servering.

Antall porsjoner:

  • 1 ts Olivero Original
  • 1 ss sukker, til smøring av form
  • 250 gram kirsebær, uten stein
  • 1 stk vaniljestang
  • 2.5 dl helmelk
  • 1.5 dl kremfløte
  • 2 stk egg
  • 2 stk eggeplommer
  • 80 gram hvetemel
  • 90 gram sukker
  • 0.5 ts grovt flaksalt
  • 2 ss Olivero Original
  • 1 ss melis

Produkter i oppskriften

Oliveor original. Pakningsbilde.

Olivero Original

Kommentarer

  • Bruker
    Bjørg Heian

    Spises denne desserten varm eller kald ?

    • Mills
      Anne Cathrine,

      Hei Bjørg! Clafoutis er aller best mens den fremdeles har lunk. Det betyr ikke at den ikke kan spises etter den er helt avkjølt, men denne desserten bør stekes tett på servering for best mulig resultat. Lykke til 😊

Lignende oppskrifter