Eltefrie havrerundstykker
Disse havrerundstykkene har en vidunderlig nøtteaktig smak, takket være havregrynene. De er dessuten eltefrie og har få ingredienser, slik at du kan nyte nystekte rundstykker uten altfor stor innsats. Denne deigen gir 10 havrerundstykker.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Bland sammen hvetemel, havregryn, tørrgjær og salt i en stor bolle.
2. Hell over vannet og honningen og rør sammen med en sleiv. Tilsett litt mer vann hvis deigen blir for fast. Den skal være klissete.
3. Dekk bollen med plast og la den stå på kjøkkenbenken over natten, i minimum 8 timer og maksimum 18 timer.
4. Del deigen i 10 emner. Ha rikelig med mel i håndflatene og form emnene til rundstykker. Legg dem på en stekeplate med bakepapir.
5. La rundstykkene etterheve under klede i 30 minutter.
6. Varm opp ovnen til 200 grader.
7. Stek i 20 minutter, eller til du hører en hul lyd når du banker på rundstykkene.
8. La havrerundstykkene hvile på en rist i 10 minutter før du nyter dem med Soft Flora og ditt favorittpålegg.
Tips!
Vil du ha havrerundstykker klare samme dag? Da kan du bruke 1 pakke tørrgjær i deigen og la den heve i 1 time på kjøkkenbenken.
Rundstykkene ble desverre tunge og tørre. Det kreves en del mer vann.
Kanskje 8-9 dl vann er mer passelig for å få luftige og saftige rundstykker.
Hei Ingeborg! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Og takk for innspill angående væskemengden, det skal vi ta opp med vår oppskriftsansvarlige, og eventuelt få justert oppskriften veldig snart. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂
Hei igjen Ingeborg. Nå har vi justert oppskriften med riktig mengde vann, 8 dl. Tusen takk for at du har et våkent øye, og ga oss beskjed om feilen, og beklager ulempene feilen medførte for deg 😊
Kjempegode rundstykker, har bakt disse flere ganger nå. Men må alltid ha 1-2 dl mer vann enn oppgitt for i det hele tatt klare å røre sammen alt😅
Hei Nina! Så hyggelig å høre at du synes disse er kjempegode, det setter vi pris på å høre! Fordi melets evne til å tiltrekke seg fuktighet varierer er det alltid fint å justere melmengden litt så du får en passe deig. God bakelyst til deg 🙂
Hei igjen Nina! Oppskriften er nå justert for riktig væskemengde, og du hadde helt rett, det var for lite vann i den. Takk for at du ga oss beskjed om feilen, og beklager ulempene feilen medførte for deg 😊
Veldig god oppskrift!
Kan deigen settes i kjøleskapet og stekes etter noen dager også?
Hei Monica! Nei, som du ser i punkt 3 i oppskriften er maks hevetid 18 timer. Lykke til hvis du prøver denne, og god bakelyst! 🙂
Hvorfor er det ikke mulig å sette i kjøleskapet? Jeg har andre oppskrifter med havregryn som jeg gjør dette med?
Hei Helena! Du kan sette deigen i kjøleskapet, men heveprosessen kan ta noe lengre tid. Lykke til! 🙂
Kjempegode rundstykker . De stod på benken i 16 timer før utbaking. Fulgte oppskriften , hadde bare i litt mere vann.
Så hyggelig å høre at baksten ble vellykket, Nina! 16 timer før utbaking høres flott ut, god bakelyst! 🙂
Har laget de flere ganger. Nydelig 👍🤗 Bruker hurtig versjonen.
Har ikke tolmodighet til å vente 😊 Lager 12 stk, så blir brettet fullt.
280 kcal pr stk.
Fantastisk, Eva! Godt å høre at du har funnet en oppskrift som fungerer så bra for deg 🙂 Og enig med deg, venting er vrient i hverdagen 😅
Hvor mange kalorier pr rundstykke?
Hei Bitten! Hele oppskriften inneholder 3356 kcal. Det betyr ca. 336 kcal per rundstykke. Ha en fin dag!
Hei kan man bruke ferskgjær?🙂
Hei Mari! Det har vi ikke prøvd selv, men det skal ikke være noe i veien for å bruke circa 0,5 – 1 gram ferskgjær. Heveprosessen kommer raskere i gang enn ved bruk av tørrgjær, så jeg ville redusert maksimum tid til 10-12 timer. Lykke til! 😊
Prøver nå denne oppskriften for første gang. Men jeg er i tvil om rundstykkene skal stekes på vanlig varme eller i varmluft på 200 grader i 20 min.
Det har eg lurt på også. No er det tredje gongen eg lagar desse havrerundstykka, og i dag prøver eg varmluft og skrur litt ned på temperaturen.
Har hatt godt resultat med vanleg over-/undervarme to gonger tidlegare. Eg synest rundstykka vart litt tørre første gongen, så sist og i dag har eg brukt litt flytande smør i deigen.
Hei Grethe! De skal stekes på over- og undervarme. Om man vil bruke varmluft kan man senke temperaturen med 20—25 grader.
Hvilken temperatur på vannet?
Hei Gunvor. Deigen skal stå i romtemperatur i 8 timer. Så vannet kan godt være kaldt, men ikke over 37 grader. God helg 🙂