Enkel og god mat til biltur

Mange timer i bil kan være en utfordring for familiefreden. Det er ingen grunn til å la sulten ødelegge feriestemningen, for med litt planlegging er det enkelt å sørge for påfyll underveis.

Hvert år reiser mange på bilferie, enten i Norge eller i Europa. Bilferie gir en helt unik frihet og fleksibilitet til å dra akkurat dit du ønsker, noe som er vanskelig å få når man reiser på andre typer av ferie.

Mange timer i bil kan likevel by på noen utfordringer, og når de reisende blir sultne kan det fort bli dårlig stemning. Det kan også bli mye dyr og usunn mat om man skal stoppe på bensinstasjoner og veikroer underveis. Derfor er det fint å ha planlagt litt på forhånd og gjort klart matpakker til turen.

Her har vi samlet våre beste oppskrifter til bilferien, både til rastestoppene og underveis. God tur!

PS. Se tips til mat for bilsyke nederst i artikkelen.

Prøv en av disse oppskriftene til bilturen:

Skinkebrød

Med dette skinkebrødet kan du enkelt dele skivene fra hverandre. Da har du brødskivene klare uten å måtte ordne til med pålegg og kniv, det er særlig praktisk om du skal på tur og vil ha med minst mulig i sekken. Oppskriften gir 10 skiver.

Halvgrove hamburgerruller

Hamburgerruller gjør det enkelt å spise hamburger på farta, og siden de lager minimalt med søl er de ypperlige til bilturen – særlig når du ikke har tid til å stoppe underveis. Her kan du gjerne variere fyllet med flere grønnsaker eller kjøttdeig av lam eller kylling. Oppskriften gir cirka 15 hamburgerruller.

Fylte grove rundstykker

Disse grove rundstykkene er fylt med ost og kjøttpølser, og gjør det enkelt å nyte rundstykker uten å måtte ordne med pålegg. Fyll gjerne rundstykkene med dine egne favoritter, for eksempel kyllingpålegg, skinke eller pesto. Oppskriften gir cirka 15 rundstykker.

Grove matmuffins med spinat, tomat og cheddar

Grove matmuffins passer både til matpakken, som frokost, turmat og mellommåltid. Disse grove matmuffinsene er fulle av god smak fra spinat, tomat, cheddar og skinke, og med grovt mel i røren metter de ekstra godt. Oppskriften gir cirka 10 matmuffins.

Grove pizzasnurrer

Grove pizzasnurrer med tomat, skinke og ost er populære både i matpakken, barnebursdagen og som turmat. Pizzasnurrene er også ypperlige å fryse ned og kan enkelt tines opp ved å la de stå i kjøleskapet natten over eller ved å varme de opp på 140 grader i ca. 12 minutter. Oppskriften gir cirka 16 pizzasnurrer.

Frukt og grønnsaker

Oppskårete grønnsaker, frukt og bær er ypperlig snacks underveis på turen. Grønnsakene kan dyppes i hummus eller rømmedip, mens frukten kan dyppes i vaniljekesam eller yoghurt.

Pålegg

Har du kjøleboks i bilen kan du ha med det meste av pålegg: Soft Flora, ost, skinke, salami, makrell i tomat, kaviar og majones. Har du ikke tilgang til kjøleboks, kan du ha med syltetøy, peanøttsmør, noen typer av spekeskinke og sjokoladepålegg til de spesielle anledningene.

Husk drikke

Sørg for å ha nok drikke underveis sånn at dere slipper å stoppe på kiosken hele tiden. Ha både med store vannflasker og kopper til rastestoppene, samt egne drikkeflasker til alle passasjerene. Om du ikke har kjølebag eller andre muligheter for å holde drikken kald, er et godt tips å fryse halvfulle drikkeflasker og fylle på med friskt vann, saft eller juice rett før avreise.

Ta med utstyr

Blir det langt mellom rasteplassene er det flott å ha piknikkteppe eller små stoler og bord i bilen. Da kan man stoppe akkurat der man ønsker og nyte maten ute i naturen. Husk også å ha med servise, bestikk og kopper.

Mat for bilsyke

Har du passasjerer som er utsatt for reisesyke kan det være lurt å vite hva slags mat du bør tilby og hva du bør styre unna:

  • Tørr og lettfordøyelig mat som for eksempel kjeks, ristet brød og knekkebrød er bra. Det er også syrlig mat og drikke som frukt, isvann med litt sitron, farris og iste.
  • Styr unna sterkt krydret og fettrik mat og matvarer som lukter sterkt. Dette kan forsterke kvalmen.
  • Tom mage gjør kvalmen verre, så det er smart å spise ofte, men lite om gangen.
  • Kilder: lommelegen.no og forskning.no

Relaterte artikler