Hvert år reiser mange på bilferie, enten i Norge eller i Europa. Bilferie gir en helt unik frihet og fleksibilitet til å dra akkurat dit du ønsker, noe som er vanskelig å få når man reiser på andre typer av ferie.

Mange timer i bil kan likevel by på noen utfordringer, og når de reisende blir sultne kan det fort bli dårlig stemning. Det kan også bli mye dyr og usunn mat om man skal stoppe på bensinstasjoner og veikroer underveis. Derfor er det fint å ha planlagt litt på forhånd og gjort klart matpakker til turen.

Her har vi samlet våre beste oppskrifter til bilferien, både til rastestoppene og underveis. God tur!

PS. Se tips til mat for bilsyke nederst i artikkelen.

Prøv en av disse oppskriftene til bilturen:

Frukt og grønnsaker

Oppskårete grønnsaker, frukt og bær er ypperlig snacks underveis på turen. Grønnsakene kan dyppes i hummus eller rømmedip, mens frukten kan dyppes i vaniljekesam eller yoghurt.

Pålegg

Har du kjøleboks i bilen kan du ha med det meste av pålegg: Soft Flora, ost, skinke, salami, makrell i tomat, kaviar og majones. Har du ikke tilgang til kjøleboks, kan du ha med syltetøy, peanøttsmør, noen typer av spekeskinke og sjokoladepålegg til de spesielle anledningene.

Husk drikke

Sørg for å ha nok drikke underveis sånn at dere slipper å stoppe på kiosken hele tiden. Ha både med store vannflasker og kopper til rastestoppene, samt egne drikkeflasker til alle passasjerene. Om du ikke har kjølebag eller andre muligheter for å holde drikken kald, er et godt tips å fryse halvfulle drikkeflasker og fylle på med friskt vann, saft eller juice rett før avreise.

Ta med utstyr

Blir det langt mellom rasteplassene er det flott å ha piknikkteppe eller små stoler og bord i bilen. Da kan man stoppe akkurat der man ønsker og nyte maten ute i naturen. Husk også å ha med servise, bestikk og kopper.

Mat for bilsyke

Har du passasjerer som er utsatt for reisesyke kan det være lurt å vite hva slags mat du bør tilby og hva du bør styre unna:

  • Tørr og lettfordøyelig mat som for eksempel kjeks, ristet brød og knekkebrød er bra. Det er også syrlig mat og drikke som frukt, isvann med litt sitron, farris og iste.
  • Styr unna sterkt krydret og fettrik mat og matvarer som lukter sterkt. Dette kan forsterke kvalmen.
  • Tom mage gjør kvalmen verre, så det er smart å spise ofte, men lite om gangen.
  • Kilder: lommelegen.no og forskning.no