Elin Rusnes Kvingedal har vært interessert i baking og matlaging siden barndommen, og er oppvokst med en mor som alltid lagde god mat fra bunn. Da hun selv ble mor ble sunn og næringsrik mat enda viktigere for henne. Når det kommer til matpakker er matbloggeren bak Kjøkkenmagi opptatt av at innholdet skal gi ny energi til å fortsette dagen.

– Med en god og næringsrik matpakke holder konsentrasjonen lenger og dagen går så mye lettere, sier hun.

– Hvordan får man egentlig tid til å lage sunne og varierte matpakker fem dager i uka?

– Dette med tid trenger ikke være et problem, jeg setter av 10 til 15 minutter på å lage matpakker. Det er viktig å ikke gjøre det til en stressende oppgave i hverdagen. Ta gjerne med barna så de får lære seg å lage matpakke og skjære opp frukt og grønt fra tidlig alder. Med god veiledning kan de være med fra de er to-tre år. De synes ofte det smaker bedre når de har vært med og laget maten, tipser Elin.

– Det går også fint an å smøre et par skiver kvelden i forveien, legge dem i matboksen og oppbevare dem i kjøleskap til morgenen etter. Har du en stor familie er dette smart siden tiden ikke alltid strekker til tidlig om morgenen, legger hun til.

– Hva bør en god matpakke egentlig inneholde?

– Jeg prøver å tenke på at maten ikke skal gi store svingninger i blodsukkeret, så en god matpakke bør inneholde både grønnsaker, frukt og grovt brød eller middagsrester. Rester fra gårsdagens kyllingmiddag og kokte byggryn er alltid en slager. Man skal ha lyst til å spise matpakken og for meg er også fargene viktige. Ha oppi litt friske bær, kiwi og gulrøtter for eksempel for å få fargespill. Ser det fristende ut, smaker det ofte bedre.

Tre næringsrike wraps til matpakken finner du her.

Elin er opptatt av at matpakken skal være næringsrik og at barna liker det de får. Det hjelper nemlig lite med en sunn matpakke om den ikke blir spist.

– Av og til overrasker jeg dem med vafler. Da lager jeg sunne frokostvafler laget med kesam, speltmel og havregryn, samt mer egg enn i vanlige vafler for ekstra protein. Disse er supre for både barn og voksne som er lei brødskiver. Disse kan serveres med vanlig pålegg som ost og skinke. Porsjonsomeletter, wraps og pizzasnurrer sammen med litt bær og gulrotstaver er også populært.

Se her for oppskrift på grove pizzasnurrer.

 

Enkel oppskrift på porsjonsomelett:

Porsjonsomeletter kan fylles med det du måtte ha liggende av grønnsaker, ost og kjøtt. Rester av taco, for eksempel, egner seg veldig godt. Oppskriften gir 3 store eller 6 små porsjonsomeletter.

Du trenger:

 • 4 egg
 • 4 ss melk
 • 100 g grønnsaker i biter (tomat, paprika, løk, sopp eller mais)
 • 100 g proteiner i biter (skinke, stekt kjøttdeig, kjøttpålegg, ost eller bønner)
 • 0,25 ts salt
 • 1 ts Soft Flora

Slik gjør du:

Pisk egg og melk sammen. Skjær grønnsaker og proteiner i små biter og bland i røren sammen med litt salt. Bruk muffinsbrett eller silikonformer som du smører med litt Soft Flora og fyller halvfulle med røre. Stekes midt i ovnen på 180 grader i cirka 15 minutter.

– Hvordan holder man matpakken fristende frem til lunsjtider?

– Ofte lager jeg opp store porsjoner polarbrød og brød som jeg skjærer opp med en gang det er avkjølt. Dette legger jeg i små fryseposer og fryser i porsjoner. Når jeg da tar ut en liten pose om morgenen og legger i matpakka er brødet helt tint til lunsj. Da får man alltid ferskt brød med seg. Det er også mulig å ha små kjøleelementer i matboksen for å holde maten kald, men det meste klarer seg veldig fint uten, sier hun.

Oppskrift på hjemmelaget polarbrød og tre gode matpakkebrød finner du her.

Elin er også påpasselig med å alltid legge ved litt frukt og grønt. Til dette bruker hun gjerne matbokser med flere rom.

– Gjør du dette blir ikke skiva «soggy» mens den ligger med våt agurk på i flere timer. Om du har litt ekstra tid kan du skjære opp eplebiter og ha over litt sitron så de holder seg friske og fine. Her kan det også tilsettes et dryss kanel, litt hakkede nøtter og havregryn. Å tre frukt på små grillpinner og legge i matboksen er også fint, tipser hun.

Elins tips til middagsrester i matboksen

 • Pai er ypperlig og like god kald. Frisk opp med litt salat på siden og gjerne gulrotstaver.
 • Tacorester funker også bra, putt det i en wraps eller lag en deilig tacosalat.
 • Kokt bygggryn er fantastisk sammen med både middagsrester og salater i matpakka.
 • Middagsrester med kylling og salat er supert å ha i wraps.
 • Det meste av gryteretter, pizza og pasta passer fint.
 • Pizzasnurrer fungerer også utmerket, jeg lager alltid dobbel porsjon og fryser ned, så kan de tas opp om morgenen om man har dårlig tid. Da er de tint til lunsj.

Oppskrift på grove pizzasnurrer som passer perfekt til matpakka finner du her.

– Er det mulig å lage en matpakke som er både spennende og sunn på bare 10 minutter?

– Det er ikke noe problem å lage en sunn og spennende matpakke på rekordtid. Du kan for eksempel lage kjøleskapsgrøt kvelden i forveien. Skjær opp friske bær og ha over om morgenen, gjerne sammen med litt hakkede nøtter eller granola. En shakesalat på norgesglass går også raskt. Legg salat og andre grønnsaker lagvis med litt kokt byggryn og topp med dressing. Når det er lunsj ristes den sammen. Noe så enkelt som brødskiver med pålegg kan også gjøres mer spennende ved å skjære ut litt grønnsaker i rare fasonger og legge ved, avslutter Elin.

Vil du lage kjøleskapsgrøt til matpakka? Prøv denne deilige varianten med smak av eplekake.